Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

27 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα


27 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα

27 Ιανουαρίου 1984 – Εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού παθαίνει ο τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον κατά την διάρκεια γυρισμάτων του διαφημιστικού της PEPSI.

Γεγονότα

98 – O Τραϊανός γίνεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας μετά το θάνατο του Νέρβα.

1606 - Ξεκινά στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φωκς και άλλων συνωμοτών, οι οποίοι ετοιμάζονταν να ανατινάξουν το αγγλικό Κοινοβούλιο όταν ήταν μέσα ο βασιλιάς Ιάκωβος Α'. Η δίκη θα τελειώσει με την εκτέλεσή τους στις 31 Ιανουαρίου.

1827 - Στο Καματερό Αττικής ο Κιουταχής συγκρούεται με τους οπλαρχηγούς Νοταρά, Μαυροβουνιώτη και Βούρβαχη. Οι Έλληνες είχαν 300 νεκρούς, ανάμεσα σε αυτούς και ο οπλαρχηγός Βούρβαχης.

1880 - Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον πατεντάρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα.

1888 - Το National Geographic Society ιδρύεται στην Ουάσινγκτον.

1897 - Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897: αποπλέει το σχεδόν νεότευκτο θωρηκτό «Ύδρα» με διοικητή της θωρηκτής μοίρας τον ναύαρχο Αριστείδη Ράινεκ, ακολουθούμενο από τα «Μυκάλη» και «Πηνειός».

1926 - Ο Σκοτσέζος Τζον Μπέιρντ παρουσιάζει στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου την πρώτη μορφή της τηλεόρασης

1937 - ΕΣΣΔ: Ο κομματικός και πολιτικός ηγέτης του ΚΚΣΕ Νικολάι Μπουχάριν συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για συμμετοχή στο «Αντισοβιετικό Μπλοκ». Ένα χρόνο αργότερα εκτελείται.

1944 – Μετά από 900 ημέρες λήγει η Πολιορκία του Λένινγκραντ.

1945 - Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς από τον Κόκκινο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.

1967 - Κατά τη διάρκεια δοκιμών στη ράμπα εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο «Απόλλων 1» τυλίγεται στις φλόγες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι αστροναύτες - μέλη του πληρώματός του, Βίρτζιλ Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι.

1967 - Περισσότερα από εξήντα έθνη υπογράφουν τη Συνθήκη για το Διάστημα που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο διάστημα.

1975 - Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1979 - Καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες, με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1984 – Εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού παθαίνει ο τραγουδιστής της ποπ Μάικλ Τζάκσον κατά την διάρκεια γυρισμάτων του διαφημιστικού της PEPSI.

2002 - Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ κερδίζει δημοψήφισμα και εξασφαλίζει την παράταση της θητείας του Προέδρου από τα 5 στα 7 χρόνια. Έτσι, η θητεία του θα διαρκέσει ως το 2009.

2006 - Ο Μανουέλ Σελάγια ορκίζεται Πρόεδρος της Ονδούρας.

Γεννήσεις

1756 - Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Αυστριακός συνθέτης

1832 - Λιούις Κάρολ, Βρετανός συγγραφέας

1836 - Λεοπόλντ Φον Ζάχερ - Μαζόχ, αυστριακός συγγραφέας. Από το επίθετό του προέκυψε ο όρος «μαζοχισμός»

1859 - Γουλιέλμος Β΄, Αυτοκράτορας της Γερμανίας

1875 - Ελισάβετ Ίσραελ , ο γηραιότερος άνθρωπος που καταγράφηκε στον κόσμο. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 128 ετών.

1903 - Τζον Κάριου Έκλες , Αυστραλός νευροψυχολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ.

1918 - Έλμορ Τζέιμς, Αμερικανός μουσικός

1957 – Τζάνικ Ρόμπερτ Γκερς, Άγγλος κιθαρίστας της Heavy Metal, μέλος των Iron Maiden

1964 - Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1595 - Φράνσις Ντρέικ - Άγγλος θαλασσοπόρος και πολιτικός.

1827 - Διονύσιος Βούρβαχης, Έλληνας οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 και συνταγματάρχης του στρατού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

1901 - Τζουζέπε Βέρντι, Ιταλός συνθέτης

1943 - Μιλτιάδης Μαλακάσης, λυρικός ποιητής.

1974 - Γεώργιος Γρίβας - Διγενής, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός

1983 - Λουί ντε Φινές, Γάλλος κωμικός

1994 - Μιράντα Μυράτ, Ελληνίδα ηθοποιός

2001 - Σταύρος Δαμιανίδης, Έλληνας μουσικός

2006 - Γιοχάνες Ράου, Γερμανός πολιτικός

2010 - Χάουαρντ Ζιν, Αμερικανός ιστορικός και ακτιβιστής.

Συναξαριστής

Η επάνοδος του ιερού Χρυσοστόμου ήτοι Ανακομιδή του σεβασμίου λειψάνου αυτού (438). Ο άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14 Σεπτεμβρίου του 407 κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του παρέμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του. Όταν όμως το 434 πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του άγιος Πρόκλος, παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 η λάρνακα με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε με λαμπρή και συγκινητική πομπή στην βασιλεύουσα και τοποθετήθηκε στο Άγιο Βήμα του ναού των Αγίων Αποστόλων, ενώ ο λαός έμπλεος χαράς φώναζε: “ Απόλαβε του θρόνου σου Άγιε”.

Κλήμεντος οσίου του Αθηναίου (†1111).

Νεομάρτυρος Δημητρίου οινοπώλου, του εν Κων/πόλη (†1784). Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Όταν έγινε είκοσι πέντε ετών εργαζόταν στο Γαλατά, στο οινοπωλείο του Χατζή Παναγιώτη ο οποίος ήταν χριστιανός. Εκεί σύχναζαν και κάποιοι μουσουλμάνοι από τον Πόντο, οι οποίοι προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να παρασύρουν το Δημήτριο στη θρησκεία τους. Κάποια μέρα, μετά από πολύωρη οινοποσία, οι τουρκοπόντιοι διώχθηκαν από τον οινοπώλη με τη ρωμαλέα συνδρομή του Δημητρίου. Κατά τη διάρκεια όμως της συμπλοκής τραυματίσθηκε ένας από αυτούς και κατήγγειλε το γεγονός στον κριτή. Ο Δημήτριος δεν μπόρεσε να αποδείξει την αθωότητά του και του ετέθη το δίλημμα: ή γίνεσαι Μουσουλμάνος ή πεθαίνεις. Ο άγιος απέρριψε κάθε πρόταση να αλλαξοπιστήσει κι έτσι στις 27 Ιανουαρίου 1784 αποκεφαλίσθηκε μπροστά στο οινοπωλείο που εργαζόταν.

Μαρκιανής της βασιλίσσης.

Κλαυδίνου, Κλήμεντος του Στυλίτου και Πέτρου του Αιγυπτίου.

De Siris