Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Milton Katselas


Μίλτον Κατσέλας 

Ο Μίλτον Κατσέλας ήταν Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης και δάσκαλος της υποκριτικής. Γεννήθηκε στο Πιτσμπουργκ της Πενσυλβάνια στις 22 Δεκεμβρίου 1933, από Έλληνες μετανάστες οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ενός μικρού εστιατορίου έξω από την είσοδο της γνωστής εταιρίας Westinghouse Electric.

Ο πατέρας του ασχολήθηκε με την βιομηχανία του θεάματος ως υπεύθυνος για ένα τοπικό θέατρο με Έλληνες ηθοποιούς και ο Μίλτον τραγουδούσε σε ηλικία μόλις 14 ετών. Στην δεκαετία του 1960 αρχίζει την καριέρα του ως σκηνοθέτης με μια παραγωγή εκτός Μπρόντγεϊ με τίτλο  The Zoo Story , σε παραγωγή του Έντουαρτ Άλμπι. Αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας λαμπρής καριέρας και στην πορεία του.

Ο Μίλτον σκηνοθέτησε πάνω από 60 θεατρικά έργα και 8 κινηματογραφικές παραγωγές. Του απονεμήθηκε το βραβείο Τόνυ για την ταινία του ι πεταλούδες είναι ελεύθερες και ακολούθησαν υπό το σκηνοθετικό του έλεγχο επιτυχίες για τον Μπλάϊθ Ντάνερ ο οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Τόνυ, η Ιλέιν Χέκαρτ το υπό την καθοδήγησή του πήρε  βραβείο Όσκαρ και η Μπετ Ντεϊβις το μοναδικό της βραβείο Έμμυ.

Ο Μίλτον Κατσέλας συνεργάστηκε με ηθοποιούς όπως ο Αλ Πατσίνο , ο Τζιν Χάκμαν, η Γκόλντι Χόν, ο Κρίστοφερ Γουόκεν, ο Μπάρτ Ρεϊνολντς, ο Τζορτς Σκότ , η Ελίζαμπεθ Τεϊλορ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον κ.α.

Σπούδασε στο πλευρό του Λί Στράσμπεργκ στο “Actors Studio” και μέντορες του ήταν ο Ηλίας Καζάν και ο Τζόσουα Λόγκαν. Επηρεασμένος από αυτήν την διδασκαλία και την μεγάλη σκηνοθετική εμπειρία του κατάφερε να δημιουργήσει μια τεχνική η οποία διδάσκεται στο Beverly Hills Playhouse , μια από τις πιο διάσημες και σεβαστές σχολές υποκριτικής στο Λος Άντζελες.

Ο Μίλτον Κατσέλας είχε λάβει βραβεία ζωγραφικής και γλυπτικής και είχε παρουσιάσει την δουλειά του σε εκθέσεις που έλαβαν μέρος στο Λος Άντζελες στην Νέα Υόρκη στο Παρίσι και στο Τόκυο.

Έχει εκδώσει και 2 βιβλία ( Μαθήματα Υποκριτικής) όπου παρουσιάζει τεχνικές υποκριτικής
και  (Όνειρα στην πράξη) όπου έγινε bestseller από τους Νew York Times και παρουσιάζε πως να επιτύχει κάποιος την καριέρα που επιθυμούσε.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 75 ετών, στις 24 Οκτωβρίου 2008, στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες από δυσλειτουργία της καρδιάς του.

De Siris