Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Γιώργος Απέργης


Γιώργος Απέργης

Ο Γιώργος Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου 1945 και είναι γόνος καλλιτεχνικής οικογένειας (ο πατέρας του ήταν γλύπτης, κι η μητέρα του, ζωγράφος). Από το 1963 ζει κι εργάζεται στη Γαλλία, όπου αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο δραστήριους και πιστούς εκπροσώπους του μουσικού θεάτρου.

Το 1976 ιδρύει το ΑΤΕΜ (Atelier Théâtre et Musique), με έδρα πρώτα το Μπανιολέ και κατόπιν το Θέατρο Ναντέρ-Αμαντιέ. Το ΑΤΕΜ αποτέλεσε το όχημα για διεξοδική διερεύνηση στο χώρο του μουσικού θεάτρου, καθώς και για αναμόρφωση της συνθετικής πρακτικής του Απέργη. Επιστρατεύοντας μουσικούς και ηθοποιούς δημιουργεί στο ΑΤΕΜ θεάματα που εμπνέονται από την καθημερινότητα, μεταμορφώνοντας το κοινωνικό γεγονός σε ποιητικό, συχνά παράλογο και σατυρικό σκηνικό συμβάν. Περισσότερα από είκοσι τέτοια θεάματα παρουσιάστηκαν στο ΑΤΕΜ από τον Απέργη στο διάστημα 1976-2000, από τα οποία ξεχωρίζουν το Σεξτέτο (1993) και τα Σχόλια (1996), έργο που παρουσιάστηκε και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν από λίγα χρόνια.

Παράλληλα, ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής δωματίου, καθώς και μουσικής για ορχήστρα, αλλά και έργων για σόλο όργανο ή φωνή, αφιερωμένα σε ερμηνευτές που ο ίδιος ένιωθε κοντά στο δικό του αισθητικό ιδεώδες. Η σύνθεση όπερας αποτέλεσε για τον Απέργη φυσική προέκταση των δημιουργικών του ενδιαφερόντων, όπως αυτά εκφράστηκαν κατά κύριο λόγο στο μουσικό θέατρο.

Η έβδομη όπερά του, Οι θλιβεροί τροπικοί, πάνω στο ομώνυμο εθνογραφικό βιβλίο του Κλωντ Λεβί-Στρως, παρουσιάστηκε στην Όπερα του Ρήνου το 1996, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Musica.

Η δημιουργία του (πάνω από εκατό έργα) αντιστέκεται στην κατηγοριοποίηση. Συνδυάζει τη σοβαρότητα με μια εντελώς ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ, το σεβασμό στην παράδοση με το άνοιγμα σε νέες μορφές έκφρασης, το ηχητικό με το οπτικό στοιχείο, τη μουσική διαδικασία με την εικαστική και κινησιολογική εντύπωση.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το βραβείο της Sacem (1974),το Μεγάλο Βραβείο της Πόλης του Παρισιού (1988), το Βραβείο του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών (1998), το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής (1998) κ.ά. Από το 1997 έως το 2000 κατείχε τον τιμητικό τίτλο του συνθέτη της πόλης του Στρασβούργου.

De Siris