Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μιχαήλ Λίμπονας


Μιχαήλ Λίμπονας

Ο Μιχαήλ Λίμπονας ήταν Αθηναίος εθνομάρτυρας επί Τουρκοκρατίας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Μιχαήλ πήγε στην Βενετία και διέμεινε εκεί, όπου και ευδοκίμησε. Εκλέχτηκε το 1661 προϊστάμενος της Ελληνικής κοινότητας της Βενετίας. Αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα. Εκεί οι γέροντες του ανάθεσαν εμπιστευτική αποστολή να πάει στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους άρχοντες Αθηναίους και να παραπονεθεί για την βάναυση μεταχείριση των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Στην Κωνσταντινούπολη κατάφερε να τον δεχτεί ο Αρχιευνούχος, ο οποίος μετά από την ακρόαση παραχώρησε προνόμια στους Αθηναίους. Ο Λίμπονας επέστρεψε στην Αθήνα και έτσι οι Τούρκοι καταδικάστηκαν να επιστρέψουν τα κακώς εισπραχθέντα και να σταματήσουν την καταπίεση. Με τον καιρό όμως οι Τούρκοι αγρίεψαν ξανά.

Ο Λίμπονας επανέλαβε την αποστολή του στην Κωνσταντινούπολη, και αυτή τη φορά κατόρθωσε να παραλάβει έγγραφο που παραχωρούσε στους Έλληνες τα προνόμια, το οποίο μάλιστα διαβίβασε στρατιωτικός μαντατοφόρος.

Ο Λίμπονας πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου του 1678 όταν Τούρκοι του επιτέθηκαν και τον κρεούργησαν. Οι άρχοντες της Αθήνας έστειλαν τα οστά και τις σάρκες του νεκρού Λίμπονα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αρχιευνούχος όταν έμαθε τι έγινε εξαγριώθηκε και επέβαλε φοβερές ποινές κατά των Τούρκων υπαλλήλων της Αθήνας.

Τον θάνατο Λίμπονα θρήνησε ο ιερέας Αντώνιος Μπουμπούλης στο γνωστό του ποίημα.

De Siris