Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Άννα Βίσση


Άννα Βίσση

H Άννα Βίσση, γεννημένη στις 20 Δεκεμβρίου 1957, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια από την Κύπρο. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 26 προσωπικά άλμπουμ και έχει πρωταγωνιστήσει σε δύο μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Είναι γνωστή κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Από το 1995 μέχρι το 2009, 30 δίσκοι της Βίσση έχουν γίνει πλατινένιοι. Θεωρείται μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες, έχοντας πουλήσει πάνω από 9,5 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Ωστόσο, η κριτική είναι αμφιλεγόμενη απέναντί της, μετά τη στροφή της στην εμπορική μουσική ποπ, την οποία σηματοδότησε η συνεργασία της με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα.

Βιογραφία

Πρώτα χρόνια

Η Άννα Βίσση γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1957 στο χωριό Πύλα, το οποίο βρίσκεται κοντά στη Λάρνακα, στην Κύπρο. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λάρνακα. Η Άννα είναι η δεύτερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας. Στην ηλικία των έξι ετών ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα χορού και πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου. Την περίοδο αυτή έδινε συναυλίες στην κυπριακή επαρχία τραγουδώντας ενώ η αδερφή της, Λία, έπαιζε πιάνο. Έτσι έγιναν γνωστές ως οι "Αδερφές Βίσση".

Το 1970, η δημοτικότητα της δεκατριάχρονης Άννας Βίσση στην Κύπρο μεγάλωσε, με τη συμμετοχή της σε έναν τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Οι παραπάνω διακρίσεις έπεισαν τους γονείς της Άννας για το ταλέντο της. Έτσι το 1973 με πρωτοβουλία της μητέρας της, Σοφίας, ο Νέστορας έκλεισε το μαγαζί του στην Κύπρο και ολόκληρη η οικογένεια Βίσση μετακόμισε στην Αθήνα. Τον Σεπτέμβριο του 1973 η οικογένεια Βίσση έμενε στη συνοικία της Κυψέλης. Η τότε 16 ετών Άννα συνέχισε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και ηχογράφησε στη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟΣ τα δύο πρώτα της τραγούδια, έχοντας ήδη περάσει από ακρόαση και υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία.

Καριέρα

1973-1976: Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της δισκογραφική συμμετοχή. Συμμετείχε μαζί με τον Γιάννη Καλατζή στο τραγούδι "Λέγοντας και κλαίγοντας" σε μουσική Βασίλη Δημητρίου και στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Την ίδια χρονιά έκανε και την πρώτη της ζωντανή εμφάνιση μαζί με τους Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Ελπίδα και Κώστα Σμοκοβίτη. Το 1974 συμμετείχε σε αρκετές δισκογραφικές δουλειές. Συγκεκριμένα συμμετείχε μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πάριος, Χαρούλα Αλεξίου και πολλούς άλλους, στους τουριστικούς δίσκους της εποχής Memories from Rhodes No 2 με το τραγούδι "Λέσσα για λέσσα", Welcome to Greece No 5 με τα τραγούδια "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου" και "Εγώ είμαι εγώ". Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο δίσκο Χίλια εννιακόσια τίποτα του Κύπριου συνθέτη και τραγουδιστή, Δώρου Γεωργιάδη, με το τραγούδι "Μη βάζεις μαύρο" σε στίχους Σώτιας Τσώτου, το οποίο θα συμπεριληφθεί αργότερα στον πρώτο προσωπικό της δίσκο, και το ντουέτο με τον Γεωργιάδη "Νικήσαμε". Μια άλλη συμμετοχή έγινε στο δίσκο Άσπρο μαύρο του Γιώργου Χατζηνάσιου με τα τραγούδια "Το παλικάρι" και "Κι όμως κι όμως". Δύο από τις σημαντικότερες συμμετοχές της πραγματοποιήθηκαν το 1974. Η πρώτη στο δίσκο 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου όπου ερμήνευσε μαζί με τον Νταλάρα τέσσερα τραγούδια ("Αυγή", "Πράσινη μέρα", "Το κυκλάμινο" και "Λιγνά κορίτσια"). Η δεύτερη στον δίσκο Μικρές πολιτείες του Σταύρου Κουγιουμτζή με δύο τραγούδια ("Σ' αγαπώ" και "Δίψασα στην πόρτα σου"). Μέσα στο 1974 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό σύζυγό της Νίκο Καρβέλα: συμμετετείχε στον πρώτο δίσκο του πρωτοεμφανιζόμενου τότε συνθέτη, Μια χαρά μια καημός, με τέσσερα τραγούδια ("Κρύβαμε την αγάπη μας", "Σαν τα πεινασμένα περιστέρια", "Ούτε ένα σ' αγαπώ" και "Γιατί γελάς και παίζεις") σε μουσική του Καρβέλα και στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη.[8] Σε αυτόν τραγουδούσαν επίσης οι Κώστας Σμοκοβίτης και Δημήτρης Κοντολάζος.
Συνεργάστηκε ξανά με τον Γιώργο Νταλάρα το 1975, τόσο στις ζωντανές της εμφανίσεις, μαζί με τους Αλεξίου και Αντώνη Βαρδή, όσο και δισκογραφικά. Συμμετείχε, στον δίσκο του συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή Στα ψηλά τα παραθύρια, με δύο τραγούδια ("Παραμύθι ξεχασμένο", "Για την αγάπη πες μου", στίχους του Μάνου Ελευθερίου) και ένα ντουέτο με τον Νταλάρα ("Στα χρόνια της υπομονής"). Την ίδια χρονιά συμμετείχε με τους Γιώργο Ζωγράφο και Γιάννη Θωμόπουλο στον κύκλο τραγουδιών Γράμματα από τη Γερμανία του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύοντας τα τραγούδια "Χτες τ' απόγευμα στο Άαχεν" και "Ένα δάσος κλάρες". Επίσης πήρε μέρος στον δίσκο Ζήτημα Χρόνου του Ανδρέα Χατζηαποστόλου με το τραγούδι "Φέξε χλωμό φεγγάρι μου" σε στίχους του Πυθαγόρα. Τελος, το 1976 συμμετείχε στον δίσκο Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο και έξη ποιήματα του Κωστή Παλαμά του Μιχάλη Τερζή, ο οποίος μελοποίησε Κωστή Παλαμά και Γιάννη Ρίτσο, ερμηνεύοντας το τραγούδι "Γεια σας τριαντάφυλλα". Επίσης, συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις της, δίπλα στον Νταλάρα και στην Αλεξίου.

1977-1979: Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και πρώτος προσωπικός δίσκος

Το 1977 πήρε μέρος στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, και κέρδισε το πρώτο βραβείο με το τραγούδι "Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή" σε μουσική και στίχους του Δώρου Γεωργιάδη. Η διάκριση αυτή στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το έναυσμα για την αρχή της προσωπικής της δισκογραφίας, καθώς ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή, τίτλος του νικητήριου τραγουδιού. Ο δίσκος περιείχε 11 νέα τραγούδια και 2 από παλιότερες συμμετοχές της, ενώ ανάμεσα στους συνθέτες που έγραψαν τραγούδια ήταν ο Γιάννης Σπανός και ο Αντώνης Βαρδής. Στιχουργικά, συμμετείχε και ο Μάνος Ελευθερίου. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε ζωντανά στο πλευρό της Αλεξίου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και έδωσε μια συναυλία στο Λονδίνο, μαζί με τον Νταλάρα και την Αλεξίου.

Την επόμενη χρονιά, τής προτάθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 23ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Η Βίσση θα συμμετείχε με ένα από τα τραγούδια "Ο Κος Νόμπελ" και "Ω Μαρία" και επιλέχθηκε το πρώτο. Διαφωνίες μεταξύ των συνθετών και στιχουργών των τραγουδιών, όμως, οδήγησαν σε απόσυρση της συμμετοχής της. Τελικά η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό με την Τάνια Τσανακλίδου και το τραγούδι "Τσάρλι Τσάπλιν" που έλαβε την 8η θέση. Το 1979 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική δουλειά με τίτλο Κίτρινο Γαλάζιο, με δημοφιλέστερο το τραγούδι "Αυτός που περιμένω". Τα τραγούδια υπέγραψαν τα δίδυμα Τάκης Μπουγάς, Γιάννης Καλαμίτσης και Σπύρος Βλασσόπουλος, Δημήτρης Ιατρόπουλος. Ο δίσκος αυτός έγινε χρυσός και σηματοδότησε τη στροφή της σε τραγούδια με περισσότερο ποπ ύφος.

1980-1982: Επόμενες δισκογραφικές δουλειές και Eurovision

Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της, με τίτλο Ναι, κυκλοφόρησε το 1980 και έγινε χρυσός ξεπερνώντας τις 50.000 πωλήσεις. Δημοφιλέστερα τραγούδια του ήταν το ποπ "Όσο έχω φωνή" και η μπαλάντα "Μεθυσμένη πολιτεία" που ήταν το τραγούδι τίτλων της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ1. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι "Ωτοστόπ", κατατασσόμενη στην 13η θέση, και κυκλοφόρησε μια συλλογή με τις ως τότε μεγαλύτερες επιτυχίες της, με τίτλο Τα καλύτερά μου τραγούδια. Το 1981 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Νίκο Καρβέλα, στο τέταρτο κατά σειρά προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο το όνομά της, με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Το άλμπουμ έγινε χρυσό και από αυτό ξεχώρισε το τραγούδι "Καλημέρα καινούρια μου αγάπη".

Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Κύπρο αυτή τη φορά. Συμμετείχε με το τραγούδι "Μόνη η αγάπη", σε μουσική και στίχους της ίδιας, και έλαβε την 5η θέση, που είναι η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει μέχρι και σήμερα η Κύπρος. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη Eurovision, το άλμπουμ Άννα Βίσση επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση που συμπεριλάμβανε το τραγούδι με το οποίο πήρε μέρος στο διαγωνισμό.

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πέμπτο σε σειρά άλμπουμ της Άννας Βίσση σε στίχους και μουσική του συντρόφου της Νίκου Καρβέλα, με τίτλο Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες, με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Ωστόσο ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Minos ΕΜΙ, στην οποία ήταν εγγεγραμμένη η Άννα Βίσση, αλλά από την CarVi. Η CarVi, τίτλος εμπνευσμένος από τα αρχικά των ονομάτων τους, ήταν μία δισκογραφική εταιρεία που ιδρύθηκε από την Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα. Όμως η κίνηση αυτή ήταν αντίθετη προς το συμβόλαιο της Άννας Βίσση, το οποίο τη δέσμευε με αποκλειστική συνεργασία με τη Minos ΕΜΙ. Έτσι, δικαστική απόφαση υπέρ της Minos ΕΜΙ απαγόρευσε την περαιτέρω κυκλοφορία του δίσκου, έπειτα από μερικές εβδομάδες.

1983-1989: Γάμος και συνεργασία με τον Νίκο Καρβέλα, μεταγραφή στη Sony

Τον Μάιο του 1983 παντρεύτηκε με τον Νίκο Καρβέλα. Το ζευγάρι πάντρεψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η κόρη της Άννας Βίσση και του Νίκου Καρβέλα, Σοφία.
To 1984 η Άννα Βίσση άλλαξε δισκογραφική εταιρία, ηχογραφώντας τον έκτο προσωπικό της δίσκο Νά 'χες καρδιά στη Sony Music. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1984, σε σύνθεση του Νίκου Καρβέλα και σε στίχους του ίδιου και της Βίσση και έγινε χρυσός. Στα χρόνια που ακολούθησαν, παγιώθηκαν ως καλλιτεχνικό ζευγάρι και ως ένα από τα πιο επιτυχημένα στην ελληνική δισκογραφία. Ο Καρβέλας θα εξελίξει την πορεία της, δίνοντάς της τραγούδια πιο μοντέρνα και σε πιο ποπ ρυθμούς, με συνέπεια να αλλάξει εντελώς το ως τότε έντεχνο ύφος της. Το Σεπτέμβριο του 1985 κυκλοφόρησε ο έβδομος προσωπικός δίσκος της Άννας Βίσση με τίτλο Κάτι συμβαίνει, όπου συνθέτες ήταν οι Αντώνης Βαρδής και Νίκος Καρβέλας και στιχουργοί οι Σαράντης Αλιβιζάτος, Νίκος Καρβέλας, Αντώνης Βαρδής και Φίλιππος Νικολάου. Ιδιαίτερα δημοφιλή αποδείχθηκαν τα τραγούδια "Σαν Κι Εμένα Καμιά" και η γνωστή μπαλάντα "Δώδεκα". Οι πωλήσεις του δίσκου έφτασαν τα 80.000 αντίτυπα και έγινε χρυσός.

Επόμενη δισκογραφική δουλειά το άλμπουμ Η επόμενη κίνηση σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα και με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας και του Γιώργου Μίτσιγκα στο τραγούδι "Πράγματα". Δημοφιλέστερα αναδείχτηκαν τα τραγούδια "Πράγματα", "Με αγάπη από μένα για σένα" και "Σ’ αγαπάω, τελεία και παύλα". Ο δίσκος έγινε πλατινένιος με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 100.000 αντίτυπα. Το Φεβρουάριο του 1988 κυκλοφόρησε το ένατο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο Τώρα σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα. Το άλμπουμ περιείχε τα δημοφιλή τραγούδια "1988 και ακόμα σ' αγαπώ", "Τώρα", "Τα μαθητικά χρόνια" και "Δεν σ’ αλλάζω". Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε το δέκατο άλμπουμ της Άννας Βίσση Έμπνευση, με το δημοφιλές ομότιτλο τραγούδι, το "Εφημερίδες" και το "Χούλα χουπ".

Ο ενδέκατος δίσκος της, με τίτλο Φωτιά, κυκλοφόρησε στις 12 Δεκεμβρίου 1989. Από τον δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια "Σε σκέφτομαι συνέχεια", "Φωτιά" και "Μπαλωματάκι" ενώ το κομμάτι "Ψεύτικα" γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά τις αμφιβολίες που είχε αρχικά η τραγουδίστρια σχετικά με το τραγούδι αυτό, λόγω του εντελώς διαφορετικού στυλ του. Ο δίσκος έχει γενικότερα έντονες επιρροές από την Ανατολή στους ήχους και στο ύφος ενώ το video clip του τραγουδιού "Μπαλωματάκι" γυρίστηκε στο Μαρόκο. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος, ξεπερνώντας τα 180.000 αντίτυπα κάνοντάς τον, τον δεύτερο πιο εμπορικό δίσκο της χρονιάς μετά από τον δίσκο "Σαν Τρελό Φορτηγό" των 200.000 αντιτύπων, του Γιάννη Πάριου.

1990-1995: Χωρισμός με τον Νίκο Καρβέλα, Δαίμονες, Με αγάπη Άννα

Τον Φεβρουάριο του 1990, κυκλοφόρησε ο δίσκος της Είμαι και το 1991 η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στην ελληνική ροκ όπερα Δαίμονες, σε λιμπρέτο του Σταύρου Σιδερά και μουσική και πρόσθετους στίχους του Νίκου Καρβέλα. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από τον Ρότζερ Γουίλιαμς και πρωταγωνιστούσαν οι Άννα Βίσση, Γιάννης Σαμσιάρης, Μπέσυ Μάλφα και Τζον Μοδινός. Η παράσταση φιλοξενήθηκε στο θέατρο Αττικόν τη σεζόν 1991 - 1992. Οι Δαίμονες έλαβαν καλές,αλλά και κακές κριτικές και, το 2009, ακούστηκαν φήμες πως η παράσταση θα ξανανέβαινε, πολύ σύντομα, ενώ και η ίδια η Βίσση δήλωσε σε συνέντευξή της πως θα επιθυμούσε να ανεβάσει ξανά την παράσταση με τον Καρβέλα.

Το 1992, Βίσση και Καρβέλας έδωσαν ουσιαστικό τέλος στην έγγαμη συμβίωσή τους, συνέχισαν όμως να μένουν στο ίδιο σπίτι και να συνεργάζονται. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η Βίσση κυκλοφόρησε τον δίσκο Λάμπω. Από αυτόν τον δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια "Λάμπω", "Ακόμα Μία", "Ότι Θες Εγώ" και "Σε Χρειάζομαι". Τον επόμενο χρόνο η Άννα Βίσση πρωταγωνίστησε στην όπερα - μονόπρακτο Ωδή στους Θεούς (Ode to the Gods) του Σταύρου Σιδερά, στην Κύπρο και το 1994 κυκλοφόρησε ο δίσκος Ρε!. Ακολούθησε η κυκλοφορία ενός maxi CD single, που περιείχε δύο καινούρια τραγούδια, το "Αμήν" και το "Ελένη" και το 1995 κυκλοφόρησε ο δίσκος της Άννας, Ω! Κύπρος, ο οποίος περιείχε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια με μοντέρνα ενορχήστρωση.

Την ίδια χρονιά η Βίσση έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο αναλαμβάνοντας να παρουσιάσει το εβδομαδιαίο μουσικό τηλεοπτικό σόου, Με αγάπη Άννα, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ANT1. Το σόου σταμάτησε πρόωρα και, το 2007, η εταιρία παραγωγής κατέθεσε μήνυση κατά της Άννας Βίσση. Στη μήνυση αυτή, η εταιρεία ισχυριζόταν «αντισυμβατική συμπεριφορά της τραγουδίστριας, που δεν εργαζόταν εντατικά, με αποτέλεσμα όταν άρχιζαν τα γυρίσματα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου της οικοδέσποινας του τηλεοπτικού σόου», καθώς το συμβόλαιο που είχε υπογράψει η Βίσση τη δέσμευε να γυρίσει 40 εκμπομπές, αλλά η ίδια αποχώρησε μετά τη δέκατη εκμπομπή, αφήνοντας την εταιρία χρεωμένη. Η δικαστική διαμάχη φαινόταν να φτάνει στο τέλος όταν το Εφετείο Αθηνών κατέληξε στον τελικό συμβιβασμό των δύο πλευρών, με τη Βίσση υποχρεώνεται να καταβάλει το ποσό των 400.000 ευρώ. Τελικά, η υπόθεση επανεξετάστηκε, με τη δικαστική απόφαση να θεωρεί ότι η Βίσση έπρεπε να πληρώσει λιγότερα, 220.000 ευρώ.

Το 1995 έλαβε μέρος σε αρκετές φιλανθρωπικές συναυλίες, βοηθώντας ιδρύματα για τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο. Την ίδια χρονιά έβγαλε το cd single, Μην ξεχνάς, που κυκλοφόρησε μόνο στην Κύπρο, τα έσοδα του οποίου δόθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

1996-1998: Κλίμα Τροπικό, Τραύμα και Αντίδοτο

Τον Φεβρουάριο του 1996, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Κλίμα Τροπικό, το οποίο έγινε τριπλά πλατινένιο ξεπερνώντας τα 100.000 αντίτυπα. Το Φεβρουάριο του 1997 η Βίσση βραβεύτηκε τρεις φορές στα Μουσικά Βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν, στις κατηγορίες "Καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία" και "Καλύτερο ραδιοφωνικό τραγούδι". Η επιτυχημένη πορεία συνεχίστηκε και με το επόμενο άλμπουμ Τραύμα που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1997. Το άλμπουμ μέσα στις 12 πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του έγινε χρυσό, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έγινε τρεις φορές πλατινένιο μέσα σε 6 μήνες μόνο, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 170.000 αντίτυπα. To Τραύμα  κυκλοφόρησε και στην Αυστραλία.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 η Βίσση πραγματοποίησε περιοδεία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομέων «sold out» συναυλιών στο Palladium Theatre και στο Forum Music Theatre στο Λονδίνο, καθώς και σε επιλεγμένες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών όπως Λος Άντζελες, Σικάγο και Νέα Υόρκη που συνοδεύτηκε με την κυκλοφορία του αγγλόφωνου CD single Forgive Me This σε παραγωγή Ric Wake. Το 1996 και το 1997, τραγούδησε στις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος.

Την 1η Απριλίου του 1998, κυκλοφόρησε το εικοστό δεύτερο άλμπουμ της Βίσση, Αντίδοτο. Πριν καν γνωρίσει την πρώτη του επέτειο το επιτυχημένο Τραύμα του 1997, το Αντίδοτο ξεπέρασε τα 80.000 αντίτυπα μέσα σε εφτά ημέρες και έγινε τριπλά πλατινένιο, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 130.000 αντίτυπα. Στην Κύπρο ο δίσκος ακολούθησε παρόμοια πορεία, με τα δημοφιλή τραγούδια τα "Γκάζι", "Σ' έχω επιθυμήσει", "Ερωτευμενάκι", "Μεθυσμένη μου καρδιά", "Μου ανήκεις", "Πάλι για σένα" και το ομότιτλο τραγούδι, όπως και το ντουέτο Μάγκαβα τουτ με τσιγγάνικους στίχους. Ανάλογη ήταν και η πορεία στις βραβεύσεις, καθώς η Άννα Βίσση απέσπασε τη χρονιά εκείνη 7 βραβεία του περιοδικού Ποπ Κορν: "Καλύτερη γυναίκα τραγουδίστρια", "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερη ζωντανή εμφάνιση", "Καλύτερο άλμπουμ", "Καλύτερο τραγούδι", "Καλύτερο εξώφυλλο άλμπουμ" και "Καλύτερο ραδιοφωνικό τραγούδι" ενώ και ο Νίκος Καρβέλας έλαβε το βραβείο "Καλύτερη σύνθεση" για το τραγούδι "Μαύρα γυαλιά".

2000-2004: Everything I Am, Κραυγή, Μάλα, Χ και Παράξενες Εικόνες

Το καλοκαίρι του 2000 κυκλοφόρησε το maxi-single Αγάπη υπερβολική, που διακρίθηκε εμπορικά, έχοντας γίνει 4 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε και το αγγλόφωνο CD single "Everything I Am" που έγινε πλατινένιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο[εκκρεμεί παραπομπή], ενώ τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε το ολοκληρωμένο ξενόγλωσσο άλμπουμ Everything I Am και έγινε χρυσό στην Ελλάδα, ασημένιο στις ΗΠΑ και πλατινένιο στην Κύπρο. Στις 23 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Κραυγή. Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν από τον Νίκο Καρβέλα, ενώ ο δίσκος περιλάμβανε και το ντουέτο "Καλύτερα οι δυο μας" με την Καίτη Γαρμπή. Το άλμπουμ Κραυγή έγινε τριπλά πλατινένιο μέσα σε ένα μήνα και συνολικά 7 φορές πλατινένιο στην Ελλάδα και στην Κύπρο και παρέμεινε στην 1η θέση του άλμπουμ chart για 14 συνεχόμενες εβδομάδες. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ένας από τους εμπορικότερους δίσκους της δεκαετίας του 2000 και ένας από τους εμπορικότερους όλων των εποχών στην Ελλάδα, με πωλήσεις 350.000 αντιτύπων. Τον Απρίλιο του 2001, στα Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν, η Βίσση αποχώρησε με πέντε βραβεία: "Καλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια", "Καλύτερο τραγούδι" "Καλύτερη ερμηνεία", "Καλύτερο βίντεο κλιπ" και "Καλύτερη γυναικεία σκηνική παρουσία".

Στις 6 Ιουνίου 2001, η Άννα Βίσση ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στο βαλκανικό πολιτιστικό γεγονός "2001 - A Peace Odyssey", που διεξήχθεη στο Βουκουρέστι, με τη συνεργασία των Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας Romtelecom και Cosmorom και την επιπλέον συμμετοχή του ΟΤΕ. Ο διεθνούς σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και παραγωγό Άγγελο Χατζηανδρέου, ανέλαβαν την καλλιτεχνική διοργάνωση. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα σόου πολυμέσων, συναυλία τοπικού συγκροτήματος, συναυλία του Εμίρ Κουστουρίτσα και του συγκροτήματός του "No Smoking Band" και τη συναυλία της Βίσση. Στο τέλος, ανέβηκαν στη σκηνή και την συνόδευσαν, σε ένα τραγούδι, ο Κουστουρίτσα με τη μπάντα του. Τη συναυλία παρακολούθησαν 150.000 θεατές.

Την ίδια χρονιά, η Βίσση πραγματοποίησε τη δεύτερη θεατρική της εμφάνιση, στο μιούζικαλ Μάλα: Η μουσική του ανέμου, όπου υποδυόταν μια Εβραία την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παράσταση περιλάμβανε 23 τραγούδια και αποτελούνταν από 60 θίασο ατόμων και συμφωνική ορχήστρα 35 οργάνων. Τα τραγούδια του μιούζικαλ κυκλοφόρησαν σε διπλό άλμπουμ το οποίο έγινε χρυσό στην Ελλάδα και πλατινένιο στην Κύπρο. Το έργο ήταν σε στίχους, σύνθεση και σενάριο του Νίκου Καρβέλα και σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιανουαρίου 2002 και φιλοξενήθηκε στο Θέατρο Παλλάς μέχρι το Μάιο του 2002. Είναι η μεγαλύτερη ανάλογη παραγωγή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, καθώς απαιτούσε ειδική διαμόρφωση του θεάτρου, εγκατάσταση συστημάτων για την ηχητική κάλυψη καθώς και παρουσία ατμομηχανής επί σκηνής. Πάντως, κάποιες κριτικές για το έργο δεν ήταν ευμενείς.

Το 2002 η Βίσση επέστρεψε στη νυχτερινή διασκέδαση με το καινούριο της άλμπουμ Χ, σε στίχους και μουσική του Νίκου Καρβέλα ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο διεθνούς φήμης παραγωγός George De Angelis. Ο δίσκος περιλάμβανε τo ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο σε στίχους της Ναταλίας Γερμανού και μουσική του Νίκου Καρβέλα. Ο δίσκος έγινε διπλά πλατινένιος στην Ελλάδα και πλατινένιος στην Κύπρο. Το 2003 η Άννα Βίσση κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Παράξενες Εικόνες με τραγούδια από διάφορους συνθέτες και στιχουργούς. Το άλμπουμ έγινε διπλά πλατινένιο σε Έλλάδα και Κύπρο με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 80.000 αντίτυπα.

Οι εμφανίσεις της Βίσση στο νυχτερινό κέντρο Διογένης, το 2003, ήταν επιτυχημένες. Για τον λόγο αυτό, το 2004 κυκλοφόρησαν σε διπλό live άλμπουμ, το οποίο έγινε πλατινένιο[εκκρεμεί παραπομπή] και σε DVD, το οποίο είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά DVD μαζί με το DVD του 2001. Στις 31 Μαρτίου έδωσε μεγάλη συναυλία στην Λευκωσία, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, εμφανίστηκε στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τον Σεπτέμβρη πραγματοποίησε άλλη μια συναυλία στην Κύπρο.

2005-2007: Call Me, Nylon και Eurovision

Τον Ιανουάριο του 2005 κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το αγγλόφωνο τραγούδι "Call Me", διασκευή του ελληνικού "Είσαι". Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό φτάνοντας στην πρώτη θέση του Billboard Dance Club Charts, τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε σε CD single και στην Ελλάδα συνοδευόμενο με ένα καινούριο τραγούδι, το "Lie" και remix του "Call Me". Το Σεπτέμβρη κυκλοφόρησε το άλμπουμ Nylon, που ήταν το πρώτο ελληνικό DualDisc. Στίχους και μουσική έγραψε ο Νίκος Καρβέλας και είναι ο πρώτος της δίσκος μετά από χρόνια που βασιζόταν, κυρίως, σε ποπ/dance ήχους, με rock και ηλεκτρονικά στοιχεία αν και δεν απουσίαζαν και τα "πιο ελληνικά". Το άλμπουμ έγινε πλατινένιο την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Το 2006 η κρατική τηλεόραση έδωσε απευθείας ανάθεση στην Άννα Βίσση να εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που διεξάγη στις 20 Μαΐου 2006. Η Βίσση αποδέχτηκε την πρόταση και επέλεξε 4 τραγούδια να διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό. Το τραγούδι "Who Cares About Love" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα, το "Welcome to the Party" σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Κοντόπουλου, το "A Beautiful Night" των Πήγασος και το "Everything" σε μουσική Καρβέλα και σε στίχους της ίδιας της Βίσση. Τελικά επελέγη το "Everything" και, παρ' όλο που το τραγούδι θεωρούνταν φαβορί από τις ξένες εταιρείες στοιχημάτων, κατόρθωσε τελικά να πάρει την 9η θέση. To Nylon επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο Nylon Euro Edition, και περιλάμβανε τα τέσσερα τραγούδια που διαγωνίστηκαν στον ελληνικό τελικό.

Το 2007 δημιουργήθηκε το επίσημο φαν κλαμπ της, με όνομα Fannatics.

2008-2009: Απαγορευμένο και The Fabulous Show

Την Πρωτοχρονιά του 2008, η Βίσση έδωσε ανοιχτή συναυλία στη Λάρνακα της Κύπρου. Στις 9 Δεκεμβρίου 2008, κυκλοφόρησε το άλμπουμ Απαγορευμένο. Η Άννα Βίσση, μετά από 3,5 χρόνια, επέστρεψε δισκογραφικά με 15 νέα τραγούδια και για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ο στενός της συνεργάτης Νίκος Καρβέλας δεν συμμετείχε από καμμία πλευρά στη δουλειά της. Συνθέτες του δίσκου ήταν οι: Patrick Leonard, Kara Dioguardi, Glen Ballard, Κριστίνα Αγκιλέρα, Άννα Βίσση, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Adam Cohen, Άλεξ Παπακωνσταντίνου, Adam Baptiste, Marcus Englof, Βαγγέλης Παπάζογλου, Bolero Nordico, Γρηγόρης Κολλιάς, Γιάννης Κυφωνίδης και Dan Wilson. Τους στίχους έγραψαν οι Ελεάνα Βραχάλη, Μυρτώ Κοντοβά, Γρηγόρης Κολλιάς, Βάγια Καλαντζή και Γιώργος Μίτσιγκας. Βίντεο κλιπ έγιναν τα τραγούδια "Απαγορευμένο", "Το παρελθόν μου", "Στη πυρά", "Αλήτισσα Ψυχή" και "Από μακριά κι αγαπημένοι (remixed)".

Tο τραγούδι "Το παρελθόν μου", σε μουσική Γιάννη Κυφωνίδη και στίχους Γιώργου Μίτσιγκα, ήταν το πρώτο σινγκλ της μετά από 3 χρόνια και συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας Bank Bang. Η πρεμιέρα στο ραδιόφωνο έγινε στις 29 Οκτωβρίου ταυτόχρονα με την παρουσίαση του βίντεο κλιπ στο κανάλι MAD TV. Το Απαγορευμένο έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και αισίως διπλά πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο. Στις 24 Ιουνίου 2009, εμφανίστηκε στα Μουσικά Βραβεία MAD Video Music Awards όπου τραγούδησε ζωντανά. Στις 30 Ιουνίου έδωσε μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα στο Θέατρο Βράχων, εκινώντας έτσι την περιοδεία της με τίτλο "Απαγορευμένο Summer Tour". Σε αυτήν την καλοκαιρινή περιοδεία η Άννα Βίσση επισκέφτηκε πάνω απο 25 πόλεις της Ελλάδας.

Στις 16 Νοεμβρίου 2009, κυκλοφόρησε η επαναδιανομή του Απαγορευμένο ως Απαγορευμένο+, με τρία νέα τραγούδια ("Fabulous", "Το τάβλι" και "Εγώ σ' αγαπάω") και δύο ρεμίξ ("Απο μακριά και αγαπημένοι", "Στη πυρά"), σε οικολογική συσκευασία.

Η Άννα Βίσση έκανε πρεμιέρα στο νυχτερινό μαγαζί "Αθηνών Αρένα" στις 6 Νοεμβρίου 2009. Μαζί της εμφανίζονταν το συγκρότημα Μπλε, ο Γιώργος Σαμπάνης και η ρεμπέτισσα Μαριώ. Το όνομα του σόου πήρε τον τίτλο The Fabulous Show, από το τότε καινούριο της τραγούδι "Fabulous". To σόου σηματοδότησε την επιστροφή της Άννας Βίσση στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας και  απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Το σόου είχε σημαντική επιτυχία και συνέχισε μέχρι το τέλος της σεζόν, στις 20 Μαρτίου 2010. Μετά την επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα το "The Fabulous Show" συνέχισε στη Θεσσαλονίκη.

2010-σήμερα: Αγάπη Είναι Εσύ, Face2Face, Όσο Έχω Φωνή και Δώδεκα

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ξανασυνεργάστηκε με τον Νίκο Καρβέλα και κυκλοφόρησε το cd-σινγκλ Αγάπη Είναι Εσύ με 3 νέα τραγούδια του Καρβέλα, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το ομώνυμο νέο άλμπουμ της, το οποίο έγινε χρυσό σε τέσσερις εβδομάδες κυκλοφορίας. Παράλληλα για όλη τη σεζόν αυτή εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο "Αθηνών Αρένα", αυτή τη φορά με τον Σάκη Ρουβά, 13 χρόνια μετά την πρώτη συνεργασία τους, παρουσιάζοντας το σόου Face2Face.

Στις 30 Μαρτίου 2011 είχε αρκικά προγραμματιστεί η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Όσο Έχω Φωνή από το κανάλι Alpha. Η ίδια η Βίσση δήλωσε ότι δεν πρόκειται για reality show και περιέγραψε την εκπομπή ως rockumentary. Θα περιλαμβάνει υλικό των τριών τελευταίων χρόνων και θα δείχνει σκηνές από την καθημερινή της ζωή, την προετοιμασία ενός δίσκου, παρασκήνιο των φωτογραφίσεων και των ζωντανών εμφανίσεών της καθώς και προσωπικές στιγμές. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Christine Crokos. Τελικά, το κανάλι αποφάσισε να προβάλλει την εκπομπή το φθινόπωρο του 2011.

Μετά το τέλος των εμφανίσεών της στο "Αθηνών Αρένα", έδωσε μια συναυλία στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ στις 15 Απριλίου 2011 για την ενίσχυση του Παναθηναϊκού, ωστόσο η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρότερη του προσδοκωμένου (6000 άτομα), με αποτέλεσμα ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός να υποστεί ζημία της τάξης των 60.000 ευρώ. Στις 27 Απριλίου 2011 έδωσε μία μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία στην Κύπρο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου με τη στήριξη του Ιδρύματος "Σοφία για τα παιδιά" με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση του ορφανοτροφείου "Μακάριος" στην Κένυα. Το Μάιο πραγματοποίησε περιοδεία στην Αμερική. Από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, η Βίσση έδωσε τρεις sold out unplugged συναυλίες με τίτλο Έτσι Απλά, σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία. Στις 8 Οκτωβρίου 2011 παρουσίασε το νέο βίντεο κλιπ του ντουέτου της με τον Ντέιβ Στιούαρτ Leap of Faith στο μουσικό κανάλι MAD TV. Εκεί έδωσε συνέντευξη στο Θέμη Γεωργαντά, όπου αποκάλυψε τα σχέδιά της για τις χειμερινές εμφανίσεις της στο REX καθώς και για τα νέα της τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν λίγο πριν από την πρεμιέρα της εκεί. Στις 12 Οκτωβρίου 2011 έκανε πρεμιέρα το rockumentary Όσο Έχω Φωνή.

Η Άννα Βίσση θα εμφανίζεται τον Δεκέμβριο στο νυχτερινό κέντρο REX, μαζί με την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα και το συγκρότημα Wedding Singers..Σύμφωνα με το περιοδικό Hello, το καινούργιο άλμπουμ θα κυκλοφορήσει μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2012 και το πρώτο τραγούδι θα όνομάζεται ''Μόνο Αν Τρελαθώ'', το οποίο θα μεταδοθεί για πρώτη φορά στο ραδιοφωνικό σταθμό Ρυθμό 94,9 στις 5 Δεκεμβρίου. Το κομμάτι είναι σε μουσική του Μάριου Τσάγκαρη και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά.

Άλμπουμ

1977 - Ας κάνουμε απόψε μιαν αρχή
1979 - Κίτρινο γαλάζιο
1980 - Ναι
1981 - Άννα Βίσση
1982 - Είμαι το σήμερα και είσαι το χθες
1984 - Να 'χες καρδιά
1985 - Κάτι συμβαίνει
1986 - Η επόμενη κίνηση
1988 - Τώρα
1988 - Έμπνευση!
1989 - Φωτιά
1991 - Είμαι
1991 - Δαίμονες
1992 - Εμείς
1992 - Λάμπω!
1993 - Άννα Βίσση Live
1994 - Ρε!
1995 - Ω! Κύπρος
1996 - Κλίμα Τροπικό
1997 - Τραύμα
1998 - Αντίδοτο
2000 - Everything I Am
2000 - Κραυγή
2002 - Μάλα - Η Μουσική Του Ανέμου
2002 - Χ
2003 - Παράξενες Εικόνες
2004 - Άννα Βίσση Live 2004
2005 - Nylon
2008 - Απαγορευμένο
2010 - Αγάπη Είναι Εσύ

De Siris