Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Πρετεντέρης


Κώστας Πρετεντέρης

Ο Κώστας Πρετεντέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1978, ήταν δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

Ξεκίνησε την εικοσιπεντάχρονη δημιουργική του καριέρα το 1953, γράφοντας το θεατρικό έργο Και ο Μήνας έχει Εννιά. Έγραψε περισσότερα από σαράντα θεατρικά έργα, συνεργαζόμενος στην αρχή με τους Γ. Θίσβιο και Α. Γιαλαμά (επιθεωρήσεις) και στη συνέχεια αποκλειστικά με τον Γιαλαμά στις κωμωδίες του. Παράλληλα υπήρξε ευθυμογράφος σε περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας ραδιοφωνικών εκπομπών (Το Ημερολόγιο Ενός Θυρωρού, Τα Καθημερινά του Καθημερινού) και στιχουργός δεκάδων τραγουδιών.

Στον κινηματογράφο, εμφανίστηκε ως σεναριογράφος το 1954 μαζί με τον Α. Γιαλαμά, σε μία ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, το Χαρούμενο Ξεκίνημα. Έγραψε το σενάριο σε 19 ταινίες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν διασκευές δικών του επιτυχημένων θεατρικών έργων. Μερικές από τις κινηματογραφικές του επιτυχίες περιλαμβάνουν τις ταινίες: Δεσποινίς Διευθυντής, Τζένη Τζένη και Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια.

Από το 1969, άρχισε να γράφει για την τηλεόραση. Δικά του είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα σήριαλ από καταβολής τηλεόρασης: Ο κύριος Συνήγορος, Γειτονιά, Τα Παιδιά του Ζεβεδαίου, Η Κοκορόμυαλη, Ονειροπαρμένος, Εκείνες κι Εγώ, Ο Δρόμος κ.ο.κ.

De Siris