Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

1 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


1 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

1 Νοεμβρίου 1993 - Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη - μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

Γεγονότα

451 - Ολοκληρώνεται η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.

520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος περνάει για πρώτη φορά από το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, που θα ονομαστεί αργότερα Στενό του Μαγγελάνου.

1800 - Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των Νησιών του Ιονίου, Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας και Νικόλαος Σίγουρος, γίνονται δεκτοί στη Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από το Μέγα Βεζίρη το Σύνταγμα, το οποίο αναγνώρισε την αυτονομία της Επτανήσου. Τη σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1824 - Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, τον συναντά έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην ναυμαχία που έγινε ο Μιαούλης κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.

1825 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συγκρούεται με το Ντελήμπαση κοντά στις λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 τραυματίες.

1843 - Ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση Συντάγματος, ως απόρροια του κινήματος της 3ης του Σεπτέμβρη.

1884 - Υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσιγκτον.

1897 - Μία ομάδα μαθητών από το λύκειο Ντ' Αντζέλιο του Τορίνο ιδρύει μία ομάδα ποδοσφαίρου, την οποία ονομάζει Γιουβέντους.

1903 - Ορεστειακά. Η παράσταση της «Ορέστειας» στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών γίνεται αφορμή για αιματηρά επεισόδια.

1920 - Θρίαμβος των αντιβενιζελικών κομμάτων στις ελληνικές εκλογές. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε ο ίδιος βουλευτής και αναχωρεί για το εξωτερικό.

1922 - Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από τα θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄.


1940 - Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο πρώτος νεκρός Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1952 - Εκδίδεται η εφημερίδα «Απογευματινή».

1962 - Η Ελλάδα εντάσσεται στην Κοινή Αγορά.

1974 - Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ζητά ανάμεσα στα άλλα την επιστροφή των προσφύγων.

1993 - Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη - μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

1998 - Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1999 - Από φωτιά στο πλοίο Σούπερφαστ 3 στον Πατραϊκό, βρίσκουν τραγικό θάνατο 14 Κούρδοι λαθρομετανάστες από ασφυξία, ενώ διασώζονται οι 307 επιβάτες και τα 106 μέλη του πληρώματος.

2001 - Με απόφαση του ΓΕΣ ο μπερές επιστρέφει στο βεστιάριο του Στρατού Ξηράς, από το Μάιο του 2002 (θα αντικαταστήσει, έπειτα από 24 χρόνια το δίκοχο). Ο νέος μπερές έχει μπλε σκούρο χρώμα.

2006 - Αποφυλακίζεται το μέλος της 17Ν Διονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 9 ετών.

2006 - Την άρση ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου, αποφασίζει η Ολομέλεια της Βουλής.

2006 - Η Γιάννα Δεσποτοπούλου γίνεται η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), η οποία εξελέγη μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματός της.

Γεννήσεις

1500 - Μπενβενούτο Τσελίνι , γλύπτης και χαράκτης από τη Φλωρεντία.

1798 - Χένρι Λι Γκίνες, ζυθοποιός, δημιουργός της γνωστής μπύρας

1863 - Τζορτζ Πάρκερ, αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας στυλογράφων.

1881 - Περικλής Ιωαννίδης, Έλληνας αντιναύαρχος.

1919- Σερ Χέρμαν Μπόντι, Βρετανός μαθηματικός και κοσμολόγος, αυστριακής καταγωγής. Μαζί με τους Φρεντ Χόιλ και Τόμας Γκολντ διατύπωσε τη θεωρία του σταθερού σύμπαντος.

1923 - Γκόρντον Ντίκσον, Καναδός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας

1929 - Νίκολας Μαυρούλης, ελληνοαμερικανός πολιτικός, που διετέλεσε βουλευτής Μασαχουσέτης από το 1979 έως το 1993.

1934 - Ουμπέρτο Ανιέλι, επιχειρηματίας

1939 - Μπερνάρ Κουσνέρ, Γάλλος γιατρός, ιδρυτής και Πρόεδρος της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα», διοικητής στο Κόσοβο (1999-2001)

1940 - Κίμων Κουλούρης, Έλληνας πολιτικός

1950 - Ρόμπερτ Λάφλιν, Νομπελίστας (1998) Αμερικανός φυσικός

Θάνατοι

602 - Μαυρίκιος, Βυζαντινός αυτοκράτορας. 

1520 - Διονύσιος, Ιάκωβος ο διάκονος, Ιάκωβος ο εκ Καστορίας εκτελούνται από τους Τούρκους.

1911 - Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης.

1916 - Διονύσιος Στεφάνου, Έλληνας νομικός και πολιτικός.

1940 - Αλέξανδρος Διάκος, υπολοχαγός, σκοτώνεται πολεμώντας ηρωικά

1968 - Γεώργιος Παπανδρέου (πρεσβύτερος), ο «γέρος της Δημοκρατίας», πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944, 1963, 1964-65) ιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου .

1985 - Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, πρώην υπουργός

1987 - Βάσω Δεβετζή, πιανίστρια, στο Παρίσι

1993 - Ιωάννης Γεωργάκης, ακαδημαϊκός, υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών το 1993

1999 - Πάρις Πρέκας, ζωγράφος

2000 - Σερ Στήβεν Ράνσιμαν, κορυφαίος Βρετανός βυζαντινολόγος

2001 - Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους του 20ου αιώνα.

Συναξαριστής

Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και της μητρός αυτών Θεοδότης.

Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του «Γέροντος», του εν Ευβοία άσκήσαντος (†1519).

Οσιομαρτύρων Ιακώβου διακόνου, Ιακώβου του εκ Καστοριάς και Διονυσίου (1520).

Ιερομαρτύρων Ιωάννου επισκόπου εν Περσία και Ιακώβου του Ζηλωτού.

Μαρτύρων Καισαρίου, Αγρίππα, Αδριανού, Δασίου, Σάβα, Σαβινιανού και Θωμά του νηπίου.

Κυριαίνης και Ιουλιανής Οι αγίες Κυριαίνα και Ιουλιανή έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η Κυριαίνα, καταγόταν από την Ταρσό της Κιλικίας, η δε Ιουλιανή από την πόλη Ρώσο. Και οι δύο είχαν αφοσιωθεί σε φιλανθρωπικά έργα χριστιανικής φιλαδελφίας. Φρόντιζαν ορφανά, παρείχαν την βοήθειά τους αφιλοκερδώς σε όποιον είχε την είχε ανάγκη. Παρότι δεν ήταν πολύ μορφωμένες πάντα έβρισκαν τρόπο να στηρίξουν την πίστη αυτών που το είχαν ανάγκη. Είχαν δε καταφέρει να φέρουν στο δρόμο του Θεού, πολλούς ειδωλολάτρες. Τις δύο αγίες τις συνέλαβε ο Μαρκιανός και τις πίεζε να απαρνηθούν τον Χριστό. Εκείνες όμως δεν υποχώρησαν στις πιέσεις και έμειναν αμετακίνητες στην πίστη τους. Για την σταθερότητα τους στην ορθόδοξη πίστη οι αγίες ρίχτηκαν στην πυρά, και παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.

Ερμηνιγγίλδου Ο άγιος Ερμινίγγελδος ήταν γιος του βασιλιά των Βησιγότθων Λιουβιγγέλδου. Ο Βασιλιάς αυτός και όλο το έθνος του, είχαν προσχωρήσει στην αίρεση του Αρείου. Ο Ερμινίγγελδος όμως, διδάχτηκε την ορθόδοξη πίστη από τον επίσκοπο Λέανδρο, σε ένα ταξίδι του. Όταν επέστρεψε στο σπίτι του, έγινε γνωστό ότι είχε απαρνηθεί τον Αρειανισμό και είχε γίνει χριστιανός. Αυτό στεναχώρησε τον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να τον μεταπείσει με παρακάλια και απειλές. Όταν δεν κατόρθωσε τίποτα, τον κατήγγειλε ο ίδιος ως Χριστιανό. και έτσι τον φυλάκισαν. Ο Ερμινίγγελδος παρότι βασανίστηκε πολύ, παρέμεινε πιστός στον Κύριο. Έτσι διατάχθηκε ο θάνατός του. Στρατιώτες μπήκαν στο κελί του και τον θανάτωσαν γονατιστό όπως προσευχόταν.

Θεολήπτης.

Εορτολόγιο

Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Δαβίδ, Δαυίδ, Δαμιανός, Δαμιανή, Διόνυσος, Κοσμάς

De Siris