Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας


Κωνσταντίνος Τσικλητήρας

Ο Κωστής Τσικλητήρας γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο και πέθανε στις 10 Φεβρουαρίου 1913. Υπήρξε ποδοσφαιριστής, αθλητής στίβου, Πανελληνιονίκης, Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος ρέκορντμαν. Είχε σπουδάσει στην Ανώτατη Εμπορική αλλά τον κέρδισε ο αθλητισμός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γενέτειρά του Κωστή Τσιλκητήρα ήταν η Πύλος, όπου ξεκίνησε τον αθλητισμό σε εφηβική ηλικία. Στη διάρκεια των σπουδών του στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα έγινε αθλητής του Πανελληνίου. Με τα χρώματα της ιστορικής ομάδας ανακηρύχτηκε τέσσερις φορές ολυμπιονίκης κατακτώντας ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ως ποδοσφαιριστής υπήρξε τερματοφύλακας του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, πρόδρομου του ΠΑΟ. Σπάνιες οι ψυχικές του αρετές, έξοχες οι σωματομετρικές του ικανότητες, όπως επισημαίνεται στην ιστορία του Πανελλήνιου Γ.Σ.

Το 1907 έλαβε μέρος στους Πανιώνιους Αγώνες, όπου νίκησε και του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Πανιωνίου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55. Στα δύο αυτά αγωνίσματα είχε κατακτήσει αργυρά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1908 με άλματα 3,28 και 1,15 αντίστοιχα. Το 1912 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς με 3,505 που κατείχε ο Αμερικανός Ρέι Γιούρι από το 1904.

Παρόλο που επέστρεψε νικητής και τροπαιούχος από την Στοκχόλμη, ο Τσικλητήρας είπε παρών στο προσκλητήριο των Βαλκανικών Πολέμων. Αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άλλη θέση εκτός από την πρώτη γραμμή για να μην κατηγορηθεί για άνιση μεταχείριση. Εκεί στο μέτωπο προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα και άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Φεβρουαρίου 1913 σε ηλικία 24 ετών.

De Siris