Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Λουκάς Μπάρλος


Λουκάς Μπάρλος

Ο Λουκάς Μπάρλος γεννήθηκε το 1920 στη Θεσσαλονίκη και όπως ήταν λογικό, ήταν οπαδός ομάδας της συμπρωτεύουσας και συγκεκριμένα του Άρη, από τον οποίο έκανε και τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου.  Το 1974 και ενώ ήταν 54 χρονών ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ, έπειτα από εκλογές τις οποίες μάλιστα ζήτησε ο ίδιος. Στην ομάδα υπήρχαν ήδη οι Νικολάου, Ραβούσης, Τάσος και ο Μπάρλος ξεκίνησε αμέσως δουλειά προκειμένου να τους πλαισιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Την πρώτη χρονιά που ανέλαβε πρόεδρος, έφερε στην ομάδα τους Αρδίζογλου, Δέδε, Σκρέκη και τους Γερμανούς Βάγκνερ και Τσανλάιντερ, ενώ προσέλαβε τον μεγάλο Φράντισεκ Φάντροκ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Το 1975 ακολουθεί ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος όμως θα παίξει από το 1976 και την επόμενη χρονιά προστίθενται  οι Νικολούδης, Ιντζόγλου και Χρηστίδης.

Τα τεράστια για την εποχή ποσά που ξοδεύονταν πιάνουν τόπο την περίοδο 1976-77, όπου η ΑΕΚ έκανε την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή της πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Αφού απέκλεισε τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, αποκλείστηκε στους "4" από την Γιουβέντους, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε και το τρόπαιο.

Την επόμενη χρονιά, τον Φάντροκ στην  τεχνική ηγεσία αντικατέστησε ο Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, ενώ στο ρόστερ προστίθενται και οι... Μουντιαλικοί Μπάγεβιτς και Βιέρα, οι οποίοι είχαν λάμψει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, αντικαθιστώντας τους Βάγκνερ και Τσανλάιντερ. Ο ενθουσιασμός από τη μεταγραφή τους μεγάλος και η Ένωση ανακτά τα σκήπτρα στην Ελλάδα, κατακτώντας το νταμπλ  του 1978-79. Στο ημιτελικό του Κυπέλλου μάλιστα συνέτριψε τον Ολυμπιακό με 6-1, ενώ πριν είχε αποκλείσει και τον Παναθηναϊκό μέσα στην Λεωφόρο. Στον τελικό, με γκολ των Μαύρου και Μπάγεβιτς επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ.

Την επόμενη χρονιά στην ομάδα πηγαίνει και ο Μίμης Δομάζος, ενώ στον πάγκο κάθεται ο Φέρεντς Πούσκας, αλλά μόνο για τον πρώτο γύρο, καθώς στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από τον Ανδρέα Σταματιάδη. Η ΑΕΚ τερματίζει στην κορυφή του Πρωταθλήματος ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως δεν "κατεβαίνει" στα μπαράζ, ο τίτλος καταλήγει στην Φιλαδέλφεια και ο Μπάρλος γίνεται σύνθημα στα χείλη των ΑΕΚτσήδων. Κατά την προεδρία του, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο κομμάτι των ακαδημιών, από τις οποίες βγήκαν παίκτες όπως ο ο Στέλιος Μανωλάς, ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο Βαγγέλης Βλάχος και ο Λύσσανδρος Γεωργαμλής, οι οποίοι έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα στην Ένωση.

Παράλληλα, πέραν από όσα πρόσφερε στο αγωνιστικό κομμάτι, αναμόρφωσε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και έφτιαξε την διώροφη εξέδρα, την ιστορική "Σκεπαστή", ενώ με δική του πρωτοβουλία χτίζεται ακριβώς δίπλα στο ιστορικό γήπεδο και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ "Γεώργιος Μόσχος". Το 1981 ο Μπάρλος αποχωρεί από την Ένωση, αφήνοντας την προεδρία στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλου και σύμφωνα με τον πρώην παράγοντα της ΑΕΚ, Νίκο Στράτο, το έκανε καθώς δεν άντεχε τον "βαρδινογιαννισμό" που είχε κυριαρχήσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Οκτωβρίου 1999.

De Siris