Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Θανάσης Γκαϊφύλλιας


Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας είναι Έλληνας τραγουδοποιός, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1947 στο Σουφλί του Έβρου και το 1953, σε ηλικία έξι ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κομοτηνή, όπου μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο.

Το 1968 κάνει τον πρώτο του δίσκο στη Lyra του Αλέξανδρου Πατσιφά με τίτλο το όνομά του. Στην δουλειά αυτή ερμηνεύει και γράφει, επηρεασμένος από το Νέο Κύμα, τα τέσσερα πρώτα του τραγούδια.

Ακολουθεί το "Ωτοστόπ" (Lyra 1971) και η "Ατέλειωτη Εκδρομή" (Minos 1975), δυο θρυλικοί rock δίσκοι με αρκετά παραδοσιακά ηχοχρώματα. Εκείνα τα χρόνια κάνει μερικούς δίσκους 45 στροφών, ενώ συμμετέχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων δημιουργών. Το 1977 έπειτα από ώριμη σκέψη, εγκαταλείπει τη δισκογραφία και τη νύχτα της Αθήνας και γυρίζει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Θράκη, όπου δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ασχολείται με τη μουσική. Το 1977 άνοιξε ένα δισκοπωλείο – βιβλιοπωλείο, το περίφημο «Κύτταρο» που για τα επόμενα 26 χρόνια (έως τις αρχές του 2003) υπήρξε μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για όλη την περιοχή. Το 1985 κυκλοφορεί από την Philips τον τρίτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο, το «Φύλλο Πορείας» στον οποίο συμμετέχει και η σύζυγός του Λία Τζιαμπάζη. Με τη νομικό και τραγουδίστρια Λία Τζιαμπάζη παντρεύτηκαν στις αρχές του 1985 και μέχρι σήμερα ζούνε μαζί στην Κομοτηνή. Έχουν δύο παιδιά, τη Δανάη (γεν. 1985) και τον Κωνσταντίνο (γεν. 1987).

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ξεκινά τις δικές του δισκογραφικές παραγωγές μέσα από το label «Δίσκοι Κύτταρο». Θα κάνει δύο προσωπικούς δίσκους, το «Βραδιάζει» (1991), το «Stavento» (1999), ένα cd single με τον τίτλο «Το τραγούδι της τιμής» (1997) όπου συνεργάζεται με το σχήμα «Αλάβαστρο» (μουσουλμάνοι και χριστιανοί μουσικοί της Κομοτηνής) και το περίφημο «Επί Πτυχίω» (1996) με τραγούδια που ερμήνευσαν και έγραψαν φοιτητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Θοδωρής Ξυδιάς, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Γιώργος Λαγγουρέτος, η Λία Τζιαμπάζη κ.ά. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εκτός από παραγωγός του δίσκου, συμμετέχει και με το «Αντισταθείτε» του Μιχάλη Κατσαρού.

Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για θεατρικά έργα που ανέβασε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής: Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, Τύμπανο τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα του Γιάννη Ξανθούλη, Το φιντανάκι του Παντελή Χορν, Μιας πεντάρας νιάτα των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη, Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ σε πολλές άλλες παραστάσεις ανέλαβε τη μουσική επιμέλεια. Το 2006 πήρε μέρος στο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη "Σκηνές Rock - Ζωντανοί στο Κύτταρο" για τη γέννηση του ελληνικού rock.

Το 2008 ανέβασε, σε μορφή λαϊκού ορατορίου το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Το 2010 κυκλοφόρησε από τη Lyra το διπλό live album «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» όπου αποτυπώνει με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο τις επιτυχημένες εμφανίσεις του, στη μουσική σκηνή «Κύτταρο» της Αθήνας όπου εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2009. Στο δίσκο αυτό υπάρχουν παλιά και καινούργια τραγούδια. Με αυτή την δουλειά επέστρεψε δυναμικά στο δισκογραφικό προσκήνιο έπειτα από απουσία 11 χρόνων.

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας συνεργάστηκε στη δισκογραφία και σε συναυλίες με σημαντικούς μουσικούς, συνθέτες, ενορχηστρωτές αλλά και διαχρονικούς στιχουργούς: Μάνος Ελευθερίου, Άκος Δασκαλόπουλος, Αντώνης Παπαϊωάννου, Τάσος Σαμαρτζής, Μιχάλης Γκανάς, Θανάσης Αβραμίδης, Γιάννης Καλαμίτσης, Νίκος Σαλαβάτης, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Λάκης Τεάζης, Γιάννης Κακουλίδης, Παυλίνα Παμπούδη, Παναγιώτης Καρανίκας, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Γλέζος, Γιώργος Κοντογιώργος, Δημήτρης Ψαριανός, Γιάννης Σπάθας, Χάρης Ανδρεάδης, Λίνος Κόκοτος, Νίκος Μαμαγκάκης, Θανάσης Μπίκος, Γιώργος Μαγκλάρας, Πέτρος Πρωτόπαπας, Νίκος Πολίτης, Γιώργος Φραντζολάς, Τάκις Αλεξίου, Δημήτρης Κεραμέας, Γιώργος Ανδρέου, Ντίνος Αποστόλου, Βασίλης Δημητρίου, Κώστας Γρηγορέας, Νίκος Αρμπιλιάς, Απόστολος Δημητρακόπουλος, Άλκηστις Ραυτοπούλου και πολλούς άλλους. Επίσης, μελοποίησε και ερμήνευσε Κώστα Καρυωτάκη, Μιχάλη Κατσαρό, Γεώργιο Δροσίνη, Γιώργο Σουρή, Γιάννη Ρίτσο, Κώστα Βάρναλη κ.ά.

Από το καλοκαίρι του 1968 που τραγούδησε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, στη μπουάτ «11» της Κυδαθηναίων μέχρι τις πρόσφατες εμφανίσεις του, έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και δισκογραφία με κορυφαίους ερμηνευτές, τραγουδοποιούς και συγκροτήματα: Γιώργος Ζωγράφος, Νίκος Ξυλούρης, Μαρίζα Κωχ, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Δέσποινα Γλέζου, Νίκος Δημητράτος, Ξανθίππη Καραθανάση, Δόμνα Σαμίου, Αντώνης Καλογιάννης, Παύλος Σιδηρόπουλος, Παντελής Δεληγιαννίδης, Δημήτρης Πουλικάκος, Νικόλας Άσιμος, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Μεράντζας, Βαγγέλης Γερμανός, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Χρήστος Λεττονός, Μαρία Δουράκη, Ανάκαρα, Λήδα και Σπύρος, Χρύσανθος, Χριστόδουλος Χάλαρης, Χειμερινοί Κολυμβητές, Μικρές Περιπλανήσεις, Βούλα Σαββίδη, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, Νότης Μαυρουδής, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γρηγόρης Γκερτσάκης κ.ά.

Δισκογραφία

Προσωπικοί Δίσκοι

1968: Θανάσης Γκαϊφύλλιας (Δίσκος 45 στροφών)
1971: Ωτοστόπ
1972: Ντιρλαντά (Δίσκος 45 στροφών)
1972: Αχ να γινόταν - Δυο φιλιά όλη μας η ζωή (Δίσκος 45 στροφών)
1975: Η Ατέλειωτη Εκδρομή
1985: Φύλλο Πορείας
1991: Βραδιάζει
1997: Το Τραγούδι της Τιμής (cd single)
1999: Stavento
2008: Κι αν τα χρόνια περνούν - Το τραγούδι του Κ.Α.Π.Η. Κομοτηνής (cd single)
2010: Αυτά που ρωτάς - Ζωντανά στο Κύτταρο (2CD LIVE)

Συμμετοχές

1969: Χορέψτε - Χορέψτε
1971: Ο Κήπος
1973: New hits for you and sirtaki
1976: Παναγιά μου - Παναγιά μου
1991: Μαθήματα Πατριδογνωσίας
1993: Τοπίο Μυστικό
1994: Νύχτα από σεντέφι
1994: Ρομαντικοί Παραβάτες
1996: Επί Πτυχίω
1997: Φωνές χωρίς πρόσωπο
1998: Κόκκινος Άνεμος
2005: Για την Octava μόνο
2007: Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Rock

De Siris