Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αντιγόνη Μεταξά


Αντιγόνη Μεταξά

Η Αντιγόνη Μεταξά γεννήθηκε το 1905 και πέθανε στις 16 Οκτωβρίου 1971. Ήταν λογοτέχνιδα, και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών, που έμεινε γνωστή ως η "Θεία Λένα".

Κόρη του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά, σπούδασε Παιδαγωγικά στο Παρίσι, και υποκριτική τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια.

Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν "Το θέατρο του παιδιού", ή "Παιδικό θέατρο", που λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, τον Απρίλιο του 1941.

Η Αντιγόνη Μεταξά είχε παντρευτεί τον Κώστα Κροντηρά, πρώτο σκηνοθέτη στο χώρο της ραδιοφωνίας και συνεργάστηκε μαζί του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Είχε αναλάβει τη διεύθυνση όλης της παιδικής ώρας στη καθημερινή πρωϊνή ζώνη εκπομπής.

Πραγματοποίησε παιδικές εκπομπές με το ψευδώνυμο "Θεία Λένα", το οποίο χρησιμοποίησε και στο συγγραφικό της έργο. Το 1967 συνέχισε στη τηλεόραση και δημιούργησε το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Έγραψε πάνω από 50 παιδικά έργα. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Κόρη της Αντιγόνης Μεταξά και του Κώστα Κροντηρά ήταν η επίσης ραδιοφωνική παραγωγός Λήδα Κροντηρά, γνωστή από την παιδική εκπομή "Καλημέρα παιδάκια".

De Siris