Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Θρασύβουλος Ζαΐμης


Θρασύβουλος Ζαΐμης

Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης γεννήθηκε το 1825 και πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 1880, ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας καθώς και τέσσερις φορές πρόεδρος της βουλής

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων το 1825 και ήταν γιος του Ανδρέα Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού και γόνου της σπουδαίας οικογένειας των κοτζαμπάσηδων και αγωνιστών του ΄21. Σπούδασε νομικά στη Γαλλία και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με την πολιτική εκπροσωπώντας την επαρχεία των Καλαβρύτων. Το 1854, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη του εκλογή ως βουλευτή, εξελέγη πρόεδρος της βουλής. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά το 1860. Το 1859 ανέλαβε το υπουργείο εκπαίδευσης. Συμμετείχε στα γεγονότα για την ανατροπή του Όθωνα στην Αθήνα αναλαμβάνοντας μάλιστα υπουργός εσωτερικών στην επαναστατική κυβέρνηση του 1862. Ταξίδεψε στη Δανία ως μέλος της τριμελής επιτροπής που θα προσέφερε το στέμμα στον Γεώργιο Α΄ ενώ έναν χρόνο αργότερα παρέλαβε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τα Επτάνησα από τους Άγγλους.

Τον Ιανουάριο του 1869 σχημάτισε κυβέρνηση, η οποία όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του επόμενου έτους ύστερα απο τις εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις που δέχτηκε για τη Σφαγή του Δήλεσι. Το 1871 σχημάτισε για δεύτερη φορά νέα βραχύβια κυβέρνηση. Το 1874 εξελέγη για τρίτη φορά πρόεδρος της βουλής και επανεξελέγη και τον επόμενο χρόνο παραμένοντας μέχρι το 1877. Την ίδια χρονιά ανέλαβε το υπουργείο δικαιοσύνης στην οικουμενική κυβέρνηση Κανάρη, χαρτοφυλάκιο το οποίο διατήρησε μέχρι και το 1878.

Απεβίωσε στις 27 Οκτωβρίου 1880 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στην Κερπινή Καλαβρύτων. Την πολιτική παράδοση της οικογένειας συνέχισαν τα παιδιά του: Ασημάκης Ζαΐμης, βουλευτής, και Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρόεδρος της βουλής, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Θρασύβουλος Ζαΐμης ήταν γενικά ένας πράος και δίκαιος άνθρωπος καθώς και υπέρμετρα αγγλόφιλος.

De Siris