Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μπέμπα Δόξα


Μπέμπα Δόξα

Η Μπέμπα (Αγγελική) Δόξα ήταν αυτοδίδακτη Πειραιώτισσα «σουμπρέτα», γεννήθηκε το 1919 και πέθανε στις 10 Οκτωβρίου 2000. Ήταν κόρη ηθοποιών, πήρε το βάπτισμα της σκηνής από μικρή το 1928, στο βαριετέ «Μικρό Ζάππειο» του Σταθμού Λαρίσσης και σύντομα εξελίχθηκε σε ονομαστή πρωταγωνίστρια και θιασάρχιδα του μουσικού θεάτρου.

Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά πλάι στον Αττίκ και ως το 1973 που αποσύρθηκε, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους (Β. Αυλωνίτη-Κ. Μαυρέα, Β. Αυλωνίτη-Ρ. Σκορδούλη-Τ. Κάσση, Ορ. Μακρή-Σπ. Πατρίκιου, Θεάτρου «Ακροπόλ», Κ. Στολίγκα, κ.λπ.).

Το 1950 συγκρότησε θίασο και «ανέβασε» την επιθεώρηση «Μοντέρνες Γυναίκες». Το 1953 ήταν συνθιασάρχις στο «Περοκέ» (με τους: Κ. Ντιριντάουα, Μ. Κοκκίνη, Κ. Μαυρέα, κ.ά.) στην εξαιρετικά επιτυχημένη επιθεώρηση «Και ο μήνας έχει εννιά».

Ορισμένα από τα μουσικά έργα που πρωταγωνίστησε: "Μπλε και άσπρο", "Δώδεκα παρά πέντε", "Γκρεμισμένη Φωλιά", "Αυτοκρατορικές βιολέτες", «Δεν περνάς κυρα-Μαρία», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», κ.λπ. Πέθανε το φθινόπωρο του 2000 και ετάφη στον Κόκκινο Μύλο.

Ήταν σύζυγος του μπουλουκτζή Βαγγέλη Κομματά ΄΄Κατσουλίνος΄΄

De Siris