Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

James Galanos


Τζέιμς Γκαλάνος 

O Τζέιμς Γκαλάνος γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ στις 20 Σεπτεμβρίου 1925, είναι από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας. Θεωρείται ο Άρχοντας του prêt-a-porter.

Για αυτόν μόδα είναι οτιδήποτε κάνει την γυναίκα να φαίνεται όμορφη και για σαράντα τέσσερα χρόνια αφοσιώθηκε στο να κατασκευάζει ενδύματα για αυτό το σκοπό. Έγινε γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στην κοπή μοντέλων, που έραβε με ευρωπαϊκά υφάσματα από σιφόν, μετάξι, βελούδο, στόφες, χειροποίητα σταμπωτά μεταξωτά και δαντέλες. Χαρακτηριστικές είναι οι χειροποίητες δημιουργίες του με κεντημένες χάντρες, οι μακριές αέρινες τουαλέτες του, τα ταγιέρ του καθώς επίσης και για τα μάλλινα βραδινά φορέματά του. Είναι γνωστός για τα μαύρα κρεπ φορέματά του. Πιστές διάσημες πελάτισσές του ήταν οι Νταϊάνα Ρος, Ρόζαλιντ Ράσελ, Marilyn Monroe, Γκρέις Κέλι, Τζάκι Ωνάση, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και η σύζυγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Νάνσι Ρέιγκαν η οποία στο πρώτο επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο φόρεσε μια τουαλέτα που τις είχε φτιάξει δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα. Η ίδια μάλιστα δήλωνε ότι «…μπορείς να φορέσεις τα φορέματα του Τζέιμς και από τις δύο μεριές, τόσο καλά φτιαγμένα είναι» . Αυτά δείχνουν όχι μόνο την διαχρονικότητα στην ποιότητα της δουλειά του αλλά και στα σχέδιά του.

Βιογραφία

Ο Τζέιμς Γκαλάνος γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από Έλληνες μετανάστες (έχει καταγωγή από την Νάουσα). Αφού τελείωσε το Bridgeton High School στο Νιού Τζέρσεϊ συνέχισε τις σπουδές του στο Traphagen School of Fashion της Νέας Υόρκης όπου και αποφοίτησε το 1943. Κατόπιν και για ένα χρόνο (1944-1945) εργάστηκε σαν βοηθός της Χάτι Κάρνεγκι στη Νέα Υόρκη ενώ το 1946-1947 εργάστηκε στα Columbia Studios του Χόλιγουντ ως σχεδιαστής κοντά στον Jean Louis.

To 1947 και για ένα χρόνο μαθήτευσε δίπλα στον Robert Piguet, στον ομώνυμο οίκο μόδας στο Παρίσι. Το 1948-1949 εργάζεται στον Davidow στη Νέα Υόρκη. Το 1951 στο Λος Άντζελες ιδρύει την James Galanos Originals και όλη του η συλλογή αγοράζεται από τα Saks Fifth Avenue. Από την πρώτη του κιόλας συλλογή οι δημιουργίες του καταξιώνονται για την υψηλή ποιότητά τους αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν ετοιμοφόρετα ενδύματα και όχι δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Την επόμενη χρονιά κάνει την πρώτη του επίδειξη και ταυτόχρονα ανοίγει δική του μπουτίκ στη Νέα Υόρκη. Το 1980 δημιουργεί τα Parfums Galanos και το 1984 τα Galanos Furs.

Συνταξιοδοτήθηκε το 1998 αλλά αφοσιώθηκε στην άλλη μεγάλη αγάπη του, τη φωτογραφία. Δημιουργίες του υπάρχουν στις συλλογές μεγάλων μουσείων όπως των Smithsonian Institution, Metropolitan Museum, Brooklyn Museum, Philadelphia Museum, Ohio State University, Dallas Museum of Art.

Βραβεύσεις - Διακρίσεις

Coty Fashion Award, 1954 και 1956
Βραβείο Neiman Marcus, Ντάλας 1954
Filene’s Award, Βοστόνη 1958 (βραβεύεται ως νέο ταλέντο)
Cotton Fashion Award, 1958
To 1959 γίνεται επίτιμο μέλος του Coty American Hall of Fame
Internasional Fashion Award, 1965 από τη λονδρέζικη εφημερίδα Sunday Times
The Fragrance Foundation’s FiFi Award 1978
Τhe Council of Fashion Designers American Lifetime Achievement Award 1985
Stanley Award, 1986
H πόλη της Νέας Υόρκης τίμησε τον James Galanos τοποθετώντας τιμητική πλακέτα στην 7η Λεωφόρο στη Fashion Walk of Fame.

Εκθέσεις

Galanos Retrospective, 1952-74, Los Angeles County Museum of Art 1975
Από το ίδιο μουσείο το 1997 διοργανώθηκε αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του σχεδιαστή
Galanos—25 Years, Fashion Institute of Technology, Νέα Υόρκη 1976

Κινηματογράφος

Oh Dad, Poor Dad, Mama's Hung You in Closet and I'm Feelin' So Sad, 1967
Ginger in the Morning, 1974 (κοστούμια για την Susan Oliver)
Protocol, 1984

De Siris