Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κώστας Νικολόπουλος


Κώστας Νικολόπουλος

Ο Κώστας Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1922 στην Αθήνα και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1998 στα Χανιά της Κρήτης, ήταν δημοσιογράφος και νομικός. Διετέλεσε εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Έθνος» και επίσης πρόεδρος των Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.) στις αρχές της ίδρυσής του ιστορικού αυτού σωματείου.

Βιογραφία

Ο Κώστας Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1922 στην Αθήνα. Ήταν μέλος της γνωστής οικογένειας του επίσης δημοσιογράφου και εκδότη Σπύρου Νικολόπουλου που το 1913 ίδρυσε την εφημερίδα "Έθνος". Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1950 ανέλαβε την συνιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εφημερίδας "Έθνος" που και επί των ημερών του συνέχισε την ανοδική της πορεία. Υπήρξε υποστηρικτής της Ένωσης Κέντρου και του Ανένδοτου και φίλος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ΦΙΛ.Π.Α (Φίλοι Παλαιού Αυτοκινήτου) το μη κερδοσκοπικό σωματείο, που συγκροτήθηκε το 1969 από μια ομάδα φίλων του παλαιού αυτοκινήτου και από το 1972 είναι κατοχυρωμένο νομοθετικά με τη σημερινή του μορφή. Με τις ενέργειές του η ΦΙΛΠΑ έγινε μέλος της FIVA (Federation Internationale des Vehicules Ancients - Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων).

Ο Κώστας Νικολόπουλος ως πρόεδρος της ΦΙΛΠΑ ασχολήθηκε ενεργά για την ανάδειξη του ιστορικό αυτοκινήτου αλλά και της μοτοσικλέτας πραγματοποιώντας πλήθος δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Ο Κώστας Νικολόπουλος φυλακίστηκε το 1970 από τη δικτατορία ,αφού η εφημερίδα «Έθνος» της οποίας υπήρξε συνιδιοκτήτης και εκδότης καταδικάστηκε από το καθεστώς των συνταγματαρχών και ανεστάλη η έκδοσή της. Οι συνθήκες κράτησής του στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν και η αιτία των πρώτων σοβαρών προβλημάτων υγείας για τον Κώστα Νικολόπουλο.

Πέθανε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 1998 ξαφνικά όταν υπέστη οξύ έμφραγμα στη διάρκεια δεξίωσης που δινόταν στα Χανιά προς τιμήν όσων είχαν λάβει μέρος στο Ράλι Αντίκα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η ιστορική εφημερίδα "Έθνος" (1913 - 1970)

Ο Κώστας Νικολόπουλος υπήρξε από το 1950 συνιδιοκτήτης και εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Έθνος» (που εκδιδόταν από το 1913 ως το 1970) και ολοκλήρωσε αναγκαστικά την πορεία του στον χώρο του Τύπου όταν φυλακίστηκε το 1970 από τη δικτατορία αφού το «Έθνος» καταδικάστηκε και ανεστάλη η έκδοσή του από το καθεστώς των συνταγματαρχών. Το «Έθνος» εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 26 Οκτωβρίου 1913, στην Αθήνα, από τον Σπύρο Νικολόπουλο.

Ύστερα από διακοπή της έκδοσής του (από 18 Νοεμβρίου 1916 μέχρι 15 Μαρτίου 1917), εξαιτίας αντιθέσεων που σχετίζονταν με το κλίμα «εθνικού διχασμού» της εποχής, επανεκδόθηκε και εξακολούθησε να εκδίδεται και μετά τον θάνατο του Σπύρου Νικολόπουλου (1938) από τους κληρονόμους του, Ιωάννη Νικολόπουλο και Δέσπω Κυριαζή, με νέο διευθυντή τον Κώστα Οικονομίδη, ως τη γερμανοϊταλική κατοχή, οπότε έκλεισε από τις αρχές Κατοχής (1941). Από τον Ιανουάριο του 1945, η έκδοσή της συνεχίστηκε με την ίδια διεύθυνση και από το 1950, από τους Κώστα Νικολόπουλο, Κώστα Κυριαζή και Α. Κυριαζή, οι οποίοι μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας το 1967 αποσύρθηκαν, όταν διορίστηκε νέος διευθυντής. Με την άρση της λογοκρισίας, το 1969, ο Κώστας Κυριαζής επανήλθε στη διεύθυνση της εφημερίδας. Τον Μάρτιο του 1970 ασκήθηκε δικαστική δίωξη κατά των Κώστα Κυριαζή, Κώστα Νικολόπουλου, Ιωάννη Ζίγδη και Ιωάννη Καψή και η εφημερίδα έκλεισε.

Την 1η Απριλίου του 1970 ο Ιωάννης Ζίγδης καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών σε 4,5 χρόνια φυλάκιση, χρηματική ποινή 300 χιλ. μεταλλικών δραχμών και κατάσχεση της οικίας του στην Πολιτεία, γιατί στις 24 Μαρτίου του 1970 η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" δημοσίευσε συνέντευξή του, στη οποία συνιστούσε, εξ αιτίας της επιδεινώσεως του Κυπριακού (απόπειρα κατά του Μακαρίου, δολοφονία Γεωργκάτζη κ.λπ.), τον σχηματισμό Κυβερνήσεως "Εθνικής Ενότητας" και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη. Τούτο χαρακτηρίστηκε από το Στρατοδικείο σαν "διασπορά ψευδών ειδήσεων" και "άσκηση αντεθνικής προπαγάνδας" (Παράβαση του νόμου "Περί τύπου" και του νόμου "Περί καταστάσεως Πολιορκίας").

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 η εφημερίδα επανεκδόθηκε όταν την ανέλαβε ο Γεώργιος Μπόμπολας και νέος διευθυντής ανέλαβε ο Αλέκος Φιλιππόπουλος, που καθιέρωσε το νέο σχήμα της σύχγρονης εποχής το ταμπλόιντ και συνεχίζει την έκδοσής της ως σήμερα ανελλιπώς.

De Siris