Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

30 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


30 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

30 Σεπτεμβρίου 1989- Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφωνεί το φημισμένο λόγο του από τη γερμανική πρεσβεία της Πράγας, τον οποίο άκουσαν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοίνωσε, πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Γεγονότα

1636 - Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Οι μετασεισμικές δονήσεις διήρκεσαν ως το 1637. Οι νεκροί έφτασαν τους 540 και οι τραυματίες τους 1.500.

1791 - Πρεμιέρα, στη Βιέννη, της όπερας του Μότσαρτ «Μαγεμένος αυλός».

1868 - Εκδίδεται ο πρώτος τόμος του βιβλίου της Λουίζα Μέι Άλκοτ, «Μικρές Κυρίες».

1876 - Επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

1877 - Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1899 - Ιδρύεται η Τράπεζα Κρήτης με έδρα τα Χανιά.

1922 - Η Ελλάδα αναγκάζεται να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη, υποκύπτοντας σε πιέσεις των Μεγάλων και τη συνθήκη των Μουδανιών .

1941 - Το φαράγγι Μπάμπι Γιαρ, γίνεται  τόπος σφαγής για χιλιάδες Εβραίους, τσιγγάνους, αντιστασιακούς και αιχμαλώτους κατά την διάρκεια της Ναζιστικής εισβολής στην Σοβιετική Ένωση. 

1946 - Είκοσι δύο ηγέτες των Ναζί κρίνονται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου στην περίφημη Δίκη της Νυρεμβέργης. Ο Φον Ρίμπεντροπ και ο Γκέρινγκ καταδικάζονται σε θάνατο.

1951 - Αδιέξοδο δημιουργείται από τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, αφού δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1969 - Η Αθήνα αρχίζει να υδροδοτείται από το Μόρνο.

1979 - Πρώτη αγωνιστική του πρώτου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της Α' Εθνικής κατηγορίας που διοργανώνει η ΕΠΑΕ.

1979 - Γίνεται (τέλη Σεπτεμβρίου) το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου (πλοίο προερχόμενο από Ιταλία ναυάγησε- ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα- σήμερα ο τόπος όπου βρίσκεται το πλοίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο).

1988 - Υποβολή του Ανδρέα Παπανδρέου σε εγχείρηση αντικατάστασης της καρδιακής αορτικής βαλβίδας στο νοσοκομείο "Χέρφιλντ" του Λονδίνου.

1989 - Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφωνεί το φημισμένο λόγο του από τη γερμανική πρεσβεία της Πράγας, τον οποίο άκουσαν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοίνωσε, πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1994 -Τελείται σε βυζαντινό ναό κοντά στην Αγια-Σοφιά, στην Κωνσταντινούπολη ο διαγωνισμός ομορφιάς «Μις Γιανγκ Ευρώπης», παρά τις αντιδράσεις.

1995 - Μετά από 15 μήνες αποκλεισμό λόγω τιμωρίας, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ξαναγυρίζει στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς.

1997 - Κυκλοφορία του βιβλίου της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Δ. Λιάνη - Παπανδρέου "10 χρόνια και 54 ημέρες".

1999 - Ανακοινώνεται το νέο σήμα (ένα στεφάνι ελιάς) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

2001 - Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παραδέχονται για πρώτη φορά ότι κρύβουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

2002 - Υπογράφεται συμφωνία «διπλής υπηκοότητας» ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και στην Τουρκία (οι Τουρκοκύπριοι ανά τον κόσμο θα μπορούν να βαπτιστούν Τούρκοι).

2003 - Δημιουργείται ο μεγαλύτερος όμιλος αερομεταφορών στην Ευρώπη και ο τρίτος στον κόσμο, με τη συγχώνευση της ολλανδικής KLM και της γαλλικής Air France.

Γεννήσεις

1898 - Ορέστης Μακρής, Έλληνας ηθοποιός.

1923 - Μαργαρίτα Παπανδρέου (Τσαντ), 1η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου.

1924 - Νίκος Ρίζος, Έλληνας ηθοποιός.

1928 - Έλι Βίζελ, βραβευμένος με Νόμπελ (1986) Αμερικανο-Εβραίος συγγραφέας.

1934 - Ούντο Γιούργκενς, Αυστριακός συνθέτης, ο οποίος το 1966 κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision τραγουδώντας "Merci Chérie".

1939 - Ζαν Μαρί Λεν, Γάλλος βραβευμένος με Νόμπελ (1987) χημικός.

1939 - Έλλη Φωτίου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1951 - Μπάρι Μάρσαλ, βραβευμένος με Νόμπελ (2005) Αυστραλός ιατρός, που τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 2005 μαζί με τον Ρόμπιν Γουόρεν για την ανακάλυψη του βακτηρίου που προκαλεί γαστρίτιδα και έλκη στομάχου.

1968 - Μόνικα Μπελούτσι, Ιταλίδα ηθοποιός

1979 - Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Ελληνίδα ηθοποιός και μουσικός

Θάνατοι

420 - Άγιος Ιερώνυμος, μεταφραστής της Βίβλου Vulgate.

1826 - Ιωάννης Γκούρας, αγωνιστής της Επανάστασης του ’21 από την Παρνασσίδα, αρχηγός της φρουράς, σκοτώνεται κατά την πολιορκία της Ακρόπολης.

1846 - Βίλχελμ Άντολφ Μπέκερ, Γερμανός κλασικός αρχαιολόγος, που μελέτησε την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων.

1943 - Φραντς Οπενχάιμερ, Γερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός οικονομολόγος.

1955 - Τζέιμς Ντην, Αμερικανός ηθοποιός, σκοτώνεται σε τροχαίο.

1983 - Περικλής Χριστοφορίδης, Έλληνας ηθοποιός.

1985 - Σιμόν Σινιορέ, ηθοποιός, σύζυγος του Ιβ Μοντάν, βραβευμένη με Όσκαρ (1960).

1985 -Τσαρλς Φράνσις Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος, που καθιέρωσε την ομώνυμη κλίμακα για το μέγεθος των σεισμών.

1996 -Μιχάλης Ζούβελος, Έλληνας δημοσιογράφος, επίτροπος στη δίκη των βασανιστών της χούντας.

2000 - Ιωάννα ΤσάτσουΕλληνίδα συγγραφέας

Συναξαριστής

Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του θαυματουργού (†335). Έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού. Ήταν γιος του Ανάκ, συγγενής του βασιλιά της Αρμενίας Κουσαρώ. Ο πατέρας του Αγίου Γρηγορίου ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του βασιλιά της Αρμενίας. Οι Αρμένιοι για να εκδικηθούν σκότωσαν τον Ανάκ και την οικογένειά του, εκτός από τον Γρηγόριο και έναν αδελφό του. Μετά από χρόνια ο γιος του Κουσαρώ, ο Τηριδάτης, συνέλαβε τον Γρηγόριο επειδή ήταν χριστιανός και τον βασάνισε σκληρά. Όταν δε έμαθε ότι πρόκειται για το γιο του Ανάκ, ο οποίος ευθυνόταν για τη δολοφονία του πατέρα του, διέταξε να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια και άλλα ερπετά. Ο Γρηγόριος όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα αλλά επέζησε για 15 χρόνια τρεφόμενος με το ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια χήρα. Κάποια στιγμή ο Τηριδάτης παραφρόνησε. Η αδελφή του βασιλιά άκουσε μια μέρα μία φωνή, η οποία της έλεγε πως αν ήθελε να θεραπευτεί ο αδελφός της θα έπρεπε να ελευθερώσουν τον Γρηγόριο. Πράγματι όταν βγήκε από το λάκκο ο Άγιος θεράπευσε το βασιλιά. Εξεδήμησε εις Κύριον εν ειρήνη.

Μαρτύρων Μαρδονίου, Γαϊανής, Ριψιμίας, Στρατονίκου.

Οσίων Γρηγορίου και Μιχαήλ, των Ρώσων.

Εορτολόγιο

Στρατόνικος, Στρατονίκης, Στρατονίκιος, Στράτος, Στράτης

De Siris