Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

19 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


19 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


19 Σεπτεμβρίου 1961 - Η Ένωση Κέντρου ιδρύθηκε κατόπιν συνασπισμού μικρών κομμάτων του κεντρώου χώρου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου στις 19 Σεπτεμβρίου 1961

Γεγονότα

1814 - Επίσημη έναρξη του Συνεδρίου της Βιέννης με την οποία και αρχίζει η οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας.

1848 - Ανακαλύπτεται από τους Μποντ και Λέιζελ ο δορυφόρος του Κρόνου, Υπερίων.

1900 - Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμίλ Λουμπέ δίνει αμνηστία στον Εβραίο λοχαγό Άλφρεντ Ντρέιφους, που πέρασε δύο φορές από στρατοδικείο και εσφαλμένα καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

1910 - Στην Ελλάδα, δημοσιεύονται πληροφορίες για ανασύσταση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, κατ' άλλους προς διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης και κατ' άλλους για σκοπούς αντιδυναστικούς.

1931 - Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

1940 - Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

1941 - Ο γερμανικός στρατός καταλαμβάνει το Κίεβο μετά από 45 μέρες μαχών. Την ίδια μέρα, στο Ιράν, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Τεχεράνη.

1952 - Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα μετά από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.

1955 - Ανατρέπεται με πραξικόπημα ο Χουάν Περόν στην Αργεντινή

1961 - Η Ένωση Κέντρου ιδρύθηκε κατόπιν συνασπισμού μικρών κομμάτων του κεντρώου χώρου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου στις 19 Σεπτεμβρίου 1961. Ανήκε μεν στον κεντρώο χώρο, αλλά δεν είχε σαφή ενιαίο ιδεολογικό προσανατολισμό. Εμπεριείχε πολιτικούς από διαφορετικά ρεύματα, από την αριστερά (Ηλίας Τσιριμώκος) ως την αντικαραμανλική δεξιά (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης). Βασικός συνεκτικός κρίκος όλων αυτών ήταν η χαρισματική προσωπικότητα του Γεωργίου Παπανδρέου.

1970 - Ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα, διαμαρτυρόμενος κατά της Χούντας στην Ελλάδα.

1993 – Στη Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, ο Ανζ Φελίξ Πατασέ κερδίζει τις πρώτες πολυκομματικές προεδρικές εκλογές.

1994 - Η τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και να τραυματιστούν άλλα εννέα άτομα.

2000 - Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222,5 κιλά.

2003 - Ομόφωνα εγκρίνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η παράταξη περίπου 15.000 στρατιωτών ως ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση της χώρας και στο σταμάτημα ληστειών και βιασμών.

2004 - Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο τουρνουά πετοσφαίρισης στην άμμο στη Βαλένθια ανεβαίνουν οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Βίκυ Αρβανίτη. Οι Ελληνίδες αθλήτριες επικράτησαν των Τόρλεν και Χάκενταλ από τη Νορβηγία με 2-0 σετ (21-15, 21-13) και κατέκτησαν την 1η θέση ευρωπαϊκού τουρνουά για πρώτη φορά στην καριέρα τους.

2004 - Για πρώτη φορά το Ευαγγέλιο διαβάζεται στη δημοτική γλώσσα στους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

2004 - Τα τρία πρώτα μετάλλια κερδίζει η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας. Στο ΟΑΚΑ, ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κερδίζει χρυσό στα 100 μ. πεταλούδα της κατηγορίας αθλητών με διαταραχές όρασης S13, ενώ χάλκινο κατάκτησε ο Γιάννης Κωστάκης στα 100 μ. ελεύθερο της κατηγορίας S3. Ο Ευθύμιος Καλαράς πήρε χάλκινο στη δισκοβολία.

Γεννήσεις

866 - Λέων ΣΤ΄ , Αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1911 - Σερ Ουίλιαμ Γκόλντινγκ, Βρετανός τιμημένος με Νόμπελ λογοτεχνίας συγγραφέας.

1922 - Εμίλ Ζάτοπεκ, επονομαζόμενος και «ο άνθρωπος- ατμομηχανή» για το ιδιαίτερο αγωνιστικό του στυλ (έδειχνε έτοιμος να καταρρεύσει, όμως αυτό ήταν μια ψευδαίσθηση), ήταν τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ου αιώνα.

1922- Ντάνα Ζατόπκοβα, ολυμπιονίκης (1952 χρυσό μετάλλιο, 1960 αργυρό στο ακόντιο) του στίβου, σύζυγος του Εμίλ Ζάτοπεκ, που γεννήθηκαν κατά σύμπτωση την ίδια ακριβώς ημέρα.

1949 - Τουίγκι(κλαδάκι), το πρώτο top model  της ιστορίας.

1954 - Ελένη Βιτάλη, τραγουδίστρια.

1961 - Γιώργος Χριστιανάκης, Έλληνας μουσικός.

1969 - Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός.

1982- Λένα Δανιηλίδου, Ελληνίδα αντισφαιρίστρια από τη Θεσσαλονίκη.

1990 - Σάββας Γκέντσογλου, ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

866 - Λέων Στ', Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1949 - Νίκος Σκαλκώτας, συνθέτης.

1970 - Κώστας Γεωργάκης, φοιτητής, αυτοπυρπολείται στη Γένουα φωνάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».

1971 - Ουίλιαμ Ολμπράιτ,  Αμερικανός βιβλικός αρχαιολόγος, που ανέσκαψε πολλούς βιβλικούς χώρους.

1985 - Ίταλο Καλβίνο, Ιταλός Ιταλός πεζογράφος, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

1992 - Αλέξανδρος Κοτζιάς, λογοτέχνης και δημοσιογράφος σε δυστύχημα

1994 - Αλέξης Ακριθάκης, Έλληνας εικαστικός.

1999 - Παναγιώτης Πούλος, εικονολήπτης της ΕΡΤ, υποκύπτει στα τραύματα από το αεροπορικό δυστύχημα της 14/9/99 στο Βουκουρέστι.

2000 - Κώστας Κανδύλης, φωτοειδησεογράφος.

2000 - Ανδρέας Κανής, δημοσιογράφος, ιδρυτής της εφημερίδας «Μαχητής» του Αγρινίου.

2004 - Έντι Άνταμς, Αμερικανός φωτογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, που έγινε πασίγνωστος για τη φωτογραφία του που τράβηξε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και εικονίζει την εκτέλεση ενός Βιετναμέζου κομμουνιστή αντάρτη στη Σαϊγκόν (1968- η φωτογραφία αυτή του έδωσε το Πούλιτζερ την επόμενη χρονιά).

Συναξαριστής

Μαρτύρων Τροφίμου, Σαβατίου και Δορυμέδοντος († 276). Όταν ο Τρόφιμος και ο Σαββάτιος βρέθηκαν στην Αντιόχεια, γίνονταν κάποιες εκδηλώσεις προς τιμήν του Απόλλωνα. Όταν είδαν τα όργια αποδοκίμασαν δημόσια τους ειδωλολάτρες πιστούς για την παραφροσύνη τους. Τότε ο ηγεμόνας Ηλιόδωρος διέταξε να τους μαστιγώσουν ανελέητα. Εκεί τον επισκέφτηκε ένας βουλευτής ο Δορυμέδων πού είδε το μαρτύριό τους και μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό. Οι εξοργισμένοι ειδωλολάτρες έριξαν και τους τρεις στα θηρία. Όταν είδαν ότι τα θηρία δεν τους άγγιξαν τους αποκεφάλισαν.

De Siris