Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

16 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


16 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

16 Σεπτεμβρίου 1991 - Προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι «Αντέννα» η μακροβιότερη καθημερινή τηλεοπτική σειρά (σαπουνόπερα). Είναι η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, με το Χρήστο Πολίτη στο ρόλο του πανίσχυρου Γιάγκου Δράκου. Η εν λόγω σειρά ολοκληρώθηκε σε 3.457 επεισόδια στις 29/7/ 2005.

Γεγονότα

1810 - Το Μεξικό γίνεται ανεξάρτητο από την Πορτογαλία (εθνική εορτή).

1828 - Οι Τούρκοι επιτίθενται  κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στη θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου. Η μάχη έληξε με νίκη των Ελλήνων, οι οποιοί έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους Τούρκους που εγκατέλειψαν στο πεδίο της μάχης 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1909 - Οργανώνεται στην Καρδίτσα το πρώτο παλλαϊκό αγροτικό συλλαλητήριο.

1918 - Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την ελληνική Μακεδονία.

1922 - Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται κυβέρνηση, η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες. Πρωθυπουργός για μία ημέρα διορίζεται ο Αναστάσιος Χαραλάμπης και σε λίγες ώρες σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό το Σωτήριο Κροκιδά. Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.

1927 - Προκαλούνται αντιδράσεις από έφεδρους αξιωματικούς για την παρουσίαση της "Εκάβης" του Ευριπίδη στην Δημοτική από την Μαρίκα Κοτοπούλη.

1934 - Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

1941 - Βρετανία και ΕΣΣΔ καταλαμβάνουν το Ιράν και αναγκάζουν σε παραίτηση το Σάχη. Ο γιος του, Μοχάμετ Ρεζά Παχλεβί, ανέρχεται στην εξουσία.

1969 - Αρχίζει στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη και αποτελούν την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο. Στους αγώνες αυτούς αρχίζει η καριέρα του Σοβιετικού σπρίντερ Βαλερύ Μπορζόφ. Μεγάλες επιδόσεις κάνουν οι Janis Lusis (91.52 στο ακόντιο), Viktor Sanyeyev (16.94 στο τριπλούν) και Igor Ter-Ovanesjan(8.17 στο μήκος).

1978 - Η Ελλάδα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις υπό προϋποθέσεις.

1982 - Αρχίζει η σφαγή πάνω από 1.000 Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα, από τον ισραηλινό στρατό.

1987 - Υπογράφεται στο Μόντρεαλ του Καναδά το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την απαγόρευση της χρήσης των ουσιών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

1991 - Προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι «Αντέννα» η μακροβιότερη καθημερινή τηλεοπτική σειρά (σαπουνόπερα). Είναι η «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, με το Χρήστο Πολίτη στο ρόλο του πανίσχυρου Γιάγκου Δράκου. Η εν λόγω σειρά ολοκληρώθηκε σε 3.457 επεισόδια στις 29/7/ 2005.

2001 - Στην πρώτη του επίσημη δήλωση (από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11/9, ο Σαουδάραβας πολυεκατομμυριούχος Οσάμα μπιν Λάντεν αρνείται κάθε συμμετοχή του σε αυτές. Στο μεταξύ, «Ευγενή Αετό» έχουν ονομάσει οι ΗΠΑ την επικείμενη επιχείρησή τους κατά της τρομοκρατίας, όπως ανακοίνωσε την ίδια μέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τ. Μπους.

2007 - Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2007. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες από το σύνολο των 300 στη Βουλή.

Γεννήσεις

1745 - Μιχαήλ Κουτούζοφ, Ρώσος στρατηγός

1886 - Ζαν Αρπ, Αλσατός γλύπτης

1924 - Λωρίν Μπακόλ, Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Γνωστή για τη βραχνή φωνή της και την θελκτική της εμφάνιση, αποτέλεσε ίνδαλμα της μόδας κατά τη δεκαετία του 1940. Από τότε εξακολουθεί να ασχολείται με την υποκριτική μέχρι και τις μέρες μας.

1925 - B. B. King, κορυφαίος μουσικός της τζαζ

1934 - Τζορτζ Τσακίρης, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός , γνωστός από την ταινία "West Side Story"

1953 - Κώστας Τριπολίτης,  Έλληνας στιχουργός.

1956 - Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

1956 - Μίκι Ρουρκ, Αμερικανός ηθοποιός

1957- Σταμάτης Γονίδης, Έλληνας τραγουδιστής.

1984 - Κέιτι Μελούα, Γεωργιανή τραγουδίστρια και μουσικός.

Θάνατοι

1736 - Ντανιέλ Φαρενάιτ, Γερμανός φυσικός και εφευρέτης, εισηγητής της ομώνυμης θερμομετρικής κλίμακας

1824 - Λουδοβίκος ΙΗ΄ της Γαλλίας, ο τελευταίος Λουδοβίκος της Γαλλίας (1814-24)

1896 - Παύλος Καλλιγάς, Έλληνας, νομικός, ιστορικός λογοτέχνης και πολιτικός. 

1932 - Σερ Ρόναλντ Ρος, Βρετανός Νομπελίστας (1902) βακτηριολόγος που ερεύνησε την ελονοσία

1946 - Σερ Τζέιμς Τζινς, Άγγλος φυσικός, αστρονόμος και μαθηματικός, ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία ότι η ύλη δημιουργείται συνεχώς μέσω του Σύμπαντος

1977 - Μαρία Κάλλας, κορυφαία υψίφωνος (Καλογεροπούλου)

1977 - Ρόζα Ιμβριώτη, Ελληνίδα παιδαγωγός

1978 - Λαυρέντης Διανέλλος, ηθοποιός που διακρίθηκε σε ρόλους στοργικού πατέρα

1980 - Ζαν Πιαζέ, Ελβετός φιλόσοφος, φυσικός επιστήμονας και ψυχολόγος..

1987- Δημήτριος Παπασπύρου, Πρόεδρος της Βουλής (1977-81)

Συναξαριστής

Αγίας Ευφημίας (†304). Έζησε και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα από οικογένεια θεοσεβή και ευγενική. Οι γονείς της Ψιλόφρων και Θεοδωριανή φρόντισαν ώστε η θυγατέρα τους να αναπτύξει κάθε χριστιανική αρετή. Η Ευφημία εξελίχθηκε σε άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα και με σταθερό χριστιανικό φρόνημα, το οποίο επέδειξε όταν ο ειδωλολάτρης ανθύπατος της Μικράς Ασίας Πρίσκος διέταξε να παρευρεθούν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας σε γιορτή, την οποία οργάνωνε προς τιμή του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Τότε η Ευφημία αποφάσισε μαζί με άλλους χριστιανούς να απέχει από τη γιορτή των ειδωλολατρών και για το λόγο αυτό συνελήφθη και φυλακίσθηκε. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της οι εχθροί του Χριστού προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να πείσουν την Αγία να αρνηθεί την πίστη της και να ασπασθεί τα είδωλα. Όταν συνειδητοποίησαν πως η Ευφημία δεν επρόκειτο να αλλάξει την πίστη της με τα λόγια, τη βασάνισαν φριχτά. Όμως με τη θεία χάρη, η Αγία δεν έπαθε τίποτα από τα βασανιστήρια. Τελικά οι δήμιοι, την έριξαν σε άγρια θηρία και η Ευφημία βρήκε το θάνατο από μία αρκούδα.

Μάρτυρος Μελιτινής.

Μαρτίνου επισκόπου παλαιάς Ρώμης.

Εορτολόγιο

Ευφημία, Εύφη, Εύφημη, Εύφημος, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα, Λουντμίλλα, Λουντμίλα, Μελιτίνη, Μελιτίνος, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα, Μελίνα

De Siris