Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

15 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


15 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

15 Σεπτεμβρίου 1994 -Ψήφιση από τη Βουλή της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο των Κ. Μητσοτάκη (με 4 κατηγορίες) και Α. Ανδριανόπουλου και Ι. Παλαιοκρασσά (με 3 κατηγορίες) για την υπόθεση πώλησης της «ΑΓΕΤ-Ηρακλής».

Γεγονότα

1789 - Ιδρύεται το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

1821 - Νίκη Σουλιωτών κατά Τουρκαλβανών στα Πέντε Πηγάδια.

1912 - Πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

1917- Ο Κερένσκι ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δεν θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθότι στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.

1919 - Η ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή» εκδίδεται στην Αθήνα.

1920 - Καταργούνται οι φυλακές Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

1922 - Μετά τη συγκρότηση της Τριανδρίας σε Χίο-Μυτιλήνη, ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς καμιά συνεννόηση με τους ηγέτες της Επανάστασης, οργανώνει διευθυντήριο και αρχίζει να διοικεί την Αθήνα, να διορίζει στρατιωτικά και πολιτικά στελέχη και να πραγματοποιεί συλλήψεις.

1928 - O Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935 - Ψηφίζονται από το 7ο συνέδριο των γερμανών εθνικοσοσιαλιστών οι Φυλετικοί Νόμοι της Νυρεμβέργης, οι οποίοι κατοχυρώνουν νομικά τον αντισημιτισμό. Ο Αδόλφος Χίτλερ υιοθετεί τη σβάστικα ως επίσημο σύμβολο της Ναζιστικής Γερμανίας.

1944 - Οι Ναζί εκτελούν 43 άντρες, 2 γυναίκες και ένα βρέφος 6 μηνών στην κοινότητα Γδόχια Κρήτης.

1949 - Αναγγέλλεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» η λήξη των εχθροπραξιών του Εμφυλίου Πολέμου.

1965 - Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας του (Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων) νικώντας στο Καυτανζόγλειο την αυστριακή Βίνερ με 2-1, με γκολ των Κούδα και Μουρατίδη.

1968 - Ιδρύεται με απόφαση του ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ).

1982 - Αεροσκάφος F-84F Thunderstreak της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβεται σε κατοικιμένη περιοχή της Λάρισας, σκοτώνοντας τρεις πολίτες στο έδαφος από τα συντρίμμια.

1989 - Κατατίθεται στη Βουλή το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Κοσκωτά.

1994 - Ψήφιση από τη Βουλή της παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο των Κ. Μητσοτάκη (με 4 κατηγορίες) και Α. Ανδριανόπουλου και Ι. Παλαιοκρασσά (με 3 κατηγορίες) για την υπόθεση πώλησης της «ΑΓΕΤ-Ηρακλής».

1994 -Πτώση αεροπλάνου με δασοπυροσβέστες, στο όρος Λεκάνη, μεταξύ Δράμας και Καβάλας και απολογισμό 10 νεκρούς.

1995 - Στην 4η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που γίνεται στην Κίνα, εγκρίνεται διακήρυξη κατά την οποία βεβαιώνεται ότι τα δικαιώματα των γυναικών είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλούνταν οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους .

2000 - Ξεκινούν οι 27οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μετέχουν 10.200 αθλητές και αθλήτριες από 200 χώρες σε 28 αθλήματα. Την Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει η εκπρόσωπος των αυτοχθόνων της Αυστραλίας , Κάθι Φρίμαν. Ο Νίκος Κακλαμανάκης είναι ο πρώτος αθλητής που πατάει τον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου ως σημαιοφόρος της Ελληνικής Αποστολής.

2004 - Κηδεύεται με τιμές ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πέτρος Ζ΄.

Γεννήσεις

973 - Αλ- Μπιρούνι, Άραβας μαθηματικός ο οποίος υπολόγισε την ακτίνα της Γης, στα 6.339,6 χιλιόμετρα

1254 - Μάρκο Πόλο, βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής. Περιέγραψε στις διηγήσεις του και έκανε γνωστά τα ήθη και τα έθιμα, τα γνωρίσματα λαών εντελώς άγνωστων στη Δύση. Για εκατοντάδες χρόνια μετά, οι περιπέτειες του Μάρκο Πόλο ήταν οι μόνες πληροφορίες που είχαν οι Ευρωπαίοι για την Κίνα και την Άπω Ανατολή

1736 - Ζαν Σιλβέν Μπαγί, Γάλλος αστρονόμος

1789 - Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, Αμερικανός μυθιστοριογράφος

1890 - Αγκάθα Κρίστι, συγγραφέας, που συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ «Ηρακλή Πουαρό»

1909 - Γεώργιος Μαύρος, Έλληνας πολιτικός.

1929 - Μάρεϊ Γκελ- Μαν, Νομπελίστας το 1969. Αμερικανός θεωρητικός φυσικός, που προέβλεψε την ύπαρξη των κουάρκς

1937- Ρόμπερτ Λούκας, Νομπελίστας το 1995. Αμερικανός οικονομολόγος. Τιμήθηκε με Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή του στη μακροοικονομική έρευνα

1946 - Νόρα Κατσέλη, ηθοποιός και πολιτικός (τ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ). Κόρη των επίσης ηθοποιών Αλέκας και Πέλου Κατσέλη και αδελφή της Λούκας Κατσέλη υπουργού Εργασίας.

1946 - Όλιβερ Στόουν, Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με 2 Όσκαρ για την ταινία «Πλατούν».

1948 - Σταύρος Τζιωρτζής , αθλητής του στίβου από την Αμμόχωστο της Κύπρου, 6ος ολυμπιονίκης το 1972 στα 400 μέτρα με εμπόδια.

Θάνατοι

490 π.Χ. – Καλλίμαχος, Αθηναίος πολέμαρχος, που οδήγησε τους Αθηναίους στο Μαραθώνα.

668 -Κώνστας Β΄, Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, δολοφονείται στις Συρακούσες της Σικελίας (τον διαδέχεται ο γιος του Κωνσταντίνος Δ' ο Πωγωνάτος — αν και πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί ονομάζουν έτσι τον πατέρα του Κώνσταντα Β΄)

1811 - Ιωάννης ο εκ Κρήτης, νεομάρτυρας, σκοτώνεται από τους Τούρκους

1936 - Αλέξανδρος Ζαΐμης, 6 φορές πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας (1929-35)

1938 - Γιαννούλης Χαλεπάς, είναι ο πιο διακεκριμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας, με μυθιστορηματική ζωή ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο. Γόνος οικογένειας φημισμένων τηνίων μαρμαρογλυπτών.

1996 - Γεώργιος Βαφόπουλος, Έλληνας ποιητής

2000 - Γιάννης Αποστολάκης, εκδότης της εφημερίδας «Θάρρος» της Μεσσηνίας

2003 - Βασίλης Μπαρμπαγιάννης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

2005 - Γιάννης Στεφάνου, αγωνιστής της Αριστεράς.

2006 - Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος

2008 - Σταύρος Παράβας, Έλληνας ηθοποιός

Συναξαριστής

Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, Ο άγιος Νικήτας ο Γότθος, γεννήθηκε στη χώρα των Γότθων από γονείς ευγενείς και πλουσίους. Από παιδί διδάχτηκε την άγια πίστη από τον επίσκοπο Θεόφιλο. Για την χριστιανική δράση που ανέπτυξε ο Νικήτας συνελήφθη από τον ηγεμόνα Αθανάσιο, ο οποίος προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του στο Θεό. Ο Άγιος Νικήτας δεν φοβήθηκε να ομολογήσει την πίστη του. Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να του σπάσουν τα κοκάλα, και στη συνέχεια να τον ρίξουν στη φωτιά, όπου και βρήκε το θάνατο. Το σώμα του όμως έμεινε ανέπαφο από τις φλόγες. Το πήρε κάποιος χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

Πορφυρίου. Νεομάρτυρος

Ιωάννου του Κρητός (†1811).

Βησσαρίωνος Α` και Βησσαρίωνος Β`, των εν Λαρίση (†1490-1541) και Νικήτα του εν Χύτροις.

Οσίων Γερασίμου Μακρυνίτσης. Μελετίου και Φιλοθέου πρεσβυτέρου, του θαυματουργού. Ο όσιος Φιλόθεος ο πρεσβύτερος και θαυματουργός ήταν από το χωριό Μύρμηξ της επαρχίας Οψικίου. Παντρεύτηκε χριστιανή γυναίκα και τα παιδιά τους μεγάλωσαν με τα χριστιανικά ήθη και την διαγωγή που διακρίνει τούς χριστιανούς. Χειροτονήθηκε ιερέας ύστερα από επίμονες παρακλήσεις των συγχωριανών του. Πέρα από τον χρηστό βίο ο Θεός τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι ο Άγιος αγωνιζόταν ακόμα πιο έντονα για το καλό όλων των χριστιανών, μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.

Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσ/κης (†1429).

Εορτολόγιο


De Siris