Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

14 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


14 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

14 Σεπτεμβρίου 1922 - Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο.


Γεγονότα

326 - Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Τίμιο Σταυρό.

628 - Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

1812 - Οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα εισέρχονται στη Μόσχα.

1814 - Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, απ' τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η «Φιλική Εταιρία».

1829 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία

1920 - Αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ αντιφρονούντων.

1921 - Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.

1922 - Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο

1933 - Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης, κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου.

1935 - Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1960 - Ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ),από το: Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα .

1979 - Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980 - Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1989 - Ο πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουν την επαναφορά της τουριστικής αστυνομίας.

1993 - Υπογράφεται η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και PLO, κατά την οποία παραχωρείται μερική αυτονομία στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ιεριχώ.

2000 - Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

2003 - Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στο μηχανισμό του ευρώ και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.

Γεννήσεις

1849 - Ιβάν Παβλόφ, Ρώσος φυσιολόγος που έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την περιγραφή του φαινομένου των εξαρτημένων αντανακλαστικών με τα πειράματα που έκανε σε σκύλους.

1878 - Ίων Δραγούμης , Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας

1902 - Γιώργος Παπασιδέρης, Έλληνας μουσικός

1923 - Νικόλαος Γεωργιάδης , Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

1928 - Αλμπέρτο Ντίας Γκουτιέρες, Kουβανός φωτογράφος, γνωστότερος ως Αλμπέρτο Κόρντα.

1956 - Κωνσταντίνος Καραμανλής, διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας κατά την περίοδο 2004 - 2009. Έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όταν διαδέχτηκε τον Μιλτιάδη Έβερτ το 1997.

1956 - Λευτέρης Ζαγορίτης, Έλληνας πολιτικός, Ηπειρώτικης καταγωγής, βουλευτής της ΝΔ.

1965 - Ντμίτρι Μεντβέντεφ, γεννήθηκε στο Αγία Πετρούπολη και είναι γιος καθηγητών πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε 3ος πρόεδρος της Ρωσίας το 2008 αντικαθιστώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

1969 - Κώστας Κουκοδήμος, πρώην πρωταθλητής και ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος από την Πιερία. Βουλευτής της ΝΔ.

1983 - Έιμι Γουάινχαους, Βρετανίδα τραγουδίστρια της ριθμ εν μπλουζ και σόουλ.

Θάνατοι

258 - Κυπριανός , επίσκοπος Καρθαγένης

407 - Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άγιος και εκ των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας

1321 - Δάντης Αλιγκέρι, Θεωρείται ο πρώτος σημαντικός δημιουργός στην ιταλική ποίηση ενώ το περίφημο έργο του, η Θεία Κωμωδία, εκτιμάται έως σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1712 - Τζιοβάνι-Ντομένικο Κασίνι, υπήρξε διάσημος αστρονόμος, μαθηματικός τοπογράφος (χαρτογράφος), σεληνογράφος και αστρολόγος.

1927 - Ισιδόρα Ντάνκαν, αμερικανίδα χορεύτρια, μία από τις πρωτοπόρες του φεμινιστικού κινήματος.

1960 - Μ. Καραγάτσης, Έλληνας λογοτέχνης.

1982 - Τζον Γκάρντνερ , Αμερικανός συγγραφέας

1994 - Μαρίκα Κρεβάτα , Ελληνίδα ηθοποιός

1999 - Γιάννος Κρανιδιώτης , Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός

2001 - Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας τραγουδιστής.

Συναξαριστής

Ύψωσις τον τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Το 326 η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της. Πηγαίνοντας εκεί η Αγία Ελένη άρχισε να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διέταξε να γκρεμιστεί ο ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς, μη ξέροντας ποιος είναι ο Τίμιος Σταυρός ο επίσκοπος Ιεροσολύμωνακούμπησε, το σώμα μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας διαδοχικά και με τους τρεις σταυρούς. Μόλις το νεκρό σώμα της γυναίκας ακούμπησε τον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν. Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και σε περιφανές μέρος για να μπορούν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα.

Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη (†1527)

Αγίας Πλακίλλης.

Μνήμη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω (680).

Εορτολόγιο

Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια, Σταύρος, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής, Σταυριανός, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία

De Siris