Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

13 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


13 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

13 Σεπτεμβρίου 1986 - Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

Γεγονότα

533   - Ο στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βάνδαλους στο Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα.

1788 - Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ

1791 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1829 - Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.

1911 - Η γαλλική εφημερίδα Paris Soir καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιώμ Απολλιναίρ την κλοπή του πίνακα Mona Lisa από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».

1914 - Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

1916 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το Κίνημα Εθνικής Άμυνας.

1923 - Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία. Ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιδρύει δικτατορία.

1943 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης", υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης", βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο μετά από εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1943 - Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1953 - Ο Νικίτα Χρουστσώφ διορίζεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης.

1959 - Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1968 - Η Αλβανία εγκαταλείπει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1986 - Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1995 - Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Σ. Τσερβενκόφσκι υπογράφουν στη Νέα Υόρκη την Ενδιάμεση Συμφωνία για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών.

2006 - Μετά από 16ετή καταδίωξη συλλαμβάνεται σε ενέδρα ο μαιτρ των αποδράσεων Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών.

Γεννήσεις

1087 - Ιωάννης Β' Κομνηνός, Βυζαντινός Αυτοκράτορας

1873 - Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Έλληνας μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός.

1874 - Άρνολντ Σένμπεργκ, Αυστροαμερικανός μουσικοσυνθέτης

1908 - Κάρολος Κουν, Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης.

1910 - Στέφανος Νάτσινας, Έλληνας πολιτικός

1924 - Μωρίς Ζαρ, Γάλλος μουσικοσυνθέτης

1927 - Τζανής Τζαννετάκης, Έλληνας πολιτικός, πρωθυπουργός για τρεις μήνες το 1989.

1948 - Δημήτριος Νανόπουλος, Έλληνας φυσικός.

1967 - Μάικλ Τζόνσον, αμερικανός αθλητής του στίβου, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών, με παγκόσμια ρεκόρ στα 200μ (19.32) και 400μ (43.18).

1973 - Φάμπιο Καναβάρο, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

81     - Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός, Ρωμαίος Αυτοκράτορας

1321 - Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης.

1598 - Φίλιππος Β΄, Βασιλιάς της Ισπανίας

1872 - Λούντβιχ Φόυερμπαχ, Γερμανός φιλόσοφος και ανθρωπολόγος

1915 - Στέφανος Γρανίτσας, Έλληνας δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πολιτικός

1946 - Ευγένιος Λανκερέυ , Ρώσος ζωγράφος

1959 - Φρανκ Γουόκερ, Αμερικανός πολιτικός

1991 - Τζο Πάστερνακ , Αμερικανός σκηνοθέτης

1997 - Ζώρζ Γκεταρί, τραγουδιστής, ελληνικής καταγωγής (Λάμπρος Γούργου)

1997 - Γιώργος Μητσιμπόνας, Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην ΑΕΛ, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Στέφθηκε πρωταθλητής με την Λάρισα το 1988 και κυπελούχος Ελλάδας το 1985 και το 1992.

Συναξαριστής

Προεόρτια της Υψώσεως τον τιμίου Σταυρού.

Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (†α΄αι. ). Ο Άγιος Κορνήλιος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος. Προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Απ. Πέτρου και αποφάσισε νά ξεκινήσει περιοδεία για να διδάξει και ο ίδιος τον χριστιανισμό. Δίδαξε στη Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος. Χάρη στη θαρραλέα ομολογία του ανάμεσα στους ειδωλολάτρες το έργο του ήταν καρποφόρο. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στον ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. Έτσι κι έγινε, όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν εκτός από την οικογένεια τού Έπαρχου που βαπτίστηκαν χριστιανοί.

Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος.

Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και

Ιεροθέου του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας (†1745). Ο όσιος Ιερόθεος ο Νέος γεννήθηκε το 1686 στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου από γονείς ευσεβείς και πλουσίους. Διέμεινε και ασκήτευσε στο Άγιον Όρος. Αφού έκανε πολλά θαύματα απεβίωσε το 1745. Τον όσιο Ιερόθεο τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Άγιος Νικόδημος.

Εορτολόγιο

Αριστείδης, Κορνήλιος, Κορνηλία

De Siris