Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

1 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


1 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

1 Σεπτεμβρίου 2004 - Σφαγή στο Μπεσλάν: Αρχίζει η κρίση στο σχολείο του Μπεσλάν στην Οσετία, με την απαγωγή εκατοντάδων παιδιών από Τσετσένους αντάρτες κατά την εορτή στο σχολείο τους, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Γεγονότα

312 - Ορίζεται η ημέρα αυτή ως Αρχή της Ινδίκτου.

1462 - Οθωμανικός στόλος καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη, την οποία κατείχαν οι Ενετοί.

1859 - Παρατηρείται η πρώτη ηλιακή έκρηξη από τον αστρονόμο Ρίτσαρντ Κάρινγκτον.

1887 - Ο Εμίλ Μπερλίνερ πατεντάρει το γραμμόφωνο.

1902 - Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η ταινία του Ζορζ Μελιέ "Ταξίδι Στη Σελήνη", που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.

1918 - Αρχίζει η επιθετική ενέργεια ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου.

1939 - Η Γερμανία επιτίθεται στην Πολωνία: Έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου.

1944 - Τμήματα ανταρτών του ΕΔΕΣ επιτίθενται κατά γερμανικής φάλαγγας στη θέση Ασπροχάλικο της οδού Φιλιππιάδας - Κεράσοβου και τη διαλύουν, προκαλώντας σ' αυτή σοβαρές απώλειες.

1946 - Οι Έλληνες καλούνται σε δημοψήφισμα και αποφασίζουν με ποσοστό 68% την επάνοδο του Βασιλιά Γεωργίου Β' που βρίσκεται εξόριστος στη Βρετανία. Από την ψηφοφορία απέχει το ΚΚΕ.

1948 - Ιδρύεται από τα Ηνωμένα Έθνη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1961 - Η πρώτη διάσκεψη των αδεσμεύτων κρατών διεξάγεται στο Βελιγράδι. Ιδρύεται το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

1969 - Ο συνταγματάρχης Μοαμάρ Καντάφι ανατρέπει με πραξικόπημα τον βασιλιά Ιντρίς και αναλαμβάνει την εξουσία στη Λιβύη.

1988 - Δημιουργείται η ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη.

1997 - Ανακοινώνεται από κοινή ομάδα Αμερικανών και Ρώσων επιστημόνων στις ΗΠΑ, η ανακάλυψη του σωματιδίου εξωτικού μεσονίου (νέο υποατομικό σωματίδιο).

2004 - Σφαγή στο Μπεσλάν: Αρχίζει η κρίση στο σχολείο του Μπεσλάν στην Οσετία, με την απαγωγή εκατοντάδων παιδιών από Τσετσένους αντάρτες κατά την εορτή στο σχολείο τους, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

2006 - Η Εθνική Ελλάδος προκρίνεται στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ που διεξάγεται στην Ιαπωνία, μετά από νίκη της επί της εθνικής ομάδας των Η.Π.Α. με σκορ 101-95.

Γεννήσεις

866 - Λέων ΣΤ', Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1879 - Μιχαήλ Τσαμαδός, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός

1908 - Έστε Λόντερ, Αμερικανίδα "βασίλισσα των καλλυντικών".

1922- Βιτόριο Γκάσμαν, Ιταλός ηθοποιός.

1923 - Ρόκι Μαρτσιάνο, πυγμάχος.

1926 - Παναγιώτης Λαμπρίας, δημοσιογράφος και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

1946 - Μπάρυ Γκιμπ, Βρετανός τραγουδιστής και συνθέτης, μέλος του συγκροτήματος Bee Gees.

1957 - Γκλόρια Εστέφαν, Κουβανέζα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, βραβευμένη με 5 Γκράμι.

1960 - Νίκος Λάππας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1962 - Ρουντ Γκούλιτ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1971 - Χακάν Σουκούρ, Τούρκος ποδοσφαιριστής, που σκόραρε 383 γκολ στο σύνολο της καριέρας του.

Θάνατοι

1680- Αγγελής, νεομάρτυρας από την Κωνσταντινούπολη, εκτελείται από τους Τούρκους.

1970 - Φρανσουά Μωριάκ, Γάλλος συγγραφέας, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1952.

1984 - Ασημάκης Πανσέληνος, Έλληνας συγγραφέας.

1988 - Λούις Αλβαρέζ, Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ το 1988.

1989- Τάκης Μιχαηλίδης, Έλληνας αθλητικογράφος, ιδρυτικό μέλος του ΣΑΤ, μετέπειτα ΠΣΑΤ, παλιός πρωταθλητής σε δρόμους ημιαντοχής, πνίγεται στο Λουτράκι.

1995- Αλέκος Ξένος, Έλληνας συνθέτης της αντίστασης.

1997- Γιώργος Χατζηαντωνίου, τραγουδιστής, που ερμήνευσε και τα «Φαρμακωμένα χείλη» (1967-68) και το «Δε θέλω τη συμπόνοια κανενός».

2003- Σερ Τέρι Φροστ, Βρετανός καλλιτέχνης, ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της αφηρημένης τέχνης στην Aγγλία.

2005 - Θάνος Λειβαδίτης, Έλληνας ηθοποιός.

2006 - Νέλι Κόναλι, τελευταίος εν ζωή επιβάτης του οχήματος στο οποίο δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι, Πρώτη Κυρία του Τέξας την περίοδο 1963-69.

Συναξαριστής

Μνήμη συνάξεως της υπεραγίας Θεοτόκου των Μιασηνών.

Του αγίου Ιησού του Ναυή . Ήταν Εβραίος γιος του Ναυή και διάδοχος του Μωϋσή του προφήτη, μετά τον θάνατο του οποίου ανέλαβε την αρχηγία του λαού και τον οδήγησε μαζί με την κιβωτό στην Παλαιστίνη. Αφού την κατέλαβε, την μοίρασε στους Ισραηλίτες, τους οποίους κυβέρνησε για 27 χρόνια. Απεβίωσε 110 χρονών.

Μαρτύρων Αειθαλά και Αγαθοκλείας.

Των αδελφών Ευόδου, Καλλίστης και Ερμογένους.

Αμμούν του διακόνου και των συν αυτώ 40 γυναικών παρθένων και ασκητριών.  Οι άγιες 40 παρθένες και ασκήτριες: Αδαμαντινή, Καλλιρόη, Χαρίκλεια, Πηνελόπη, Κλειώ , Θάλεια, Μαριάνθη, Ευτέρπη, Τερψιχόρη, Ουρανία, Κλεονίκη, Σαπφώ, Ερατώ, Πολύμνια, Δωδώνη, Αθηνά, Τρωάδα, Κλεοπάτρα, Κοραλία, Θεονόη, Θεανώ, Ασπασία, Πολυνίκη, Διόνη, Θεοφάνη, Ερασμία, Ερμηνεία, Αφροδίτη, Μαργαρίτα, Αντιγόνη, Πανδώρα, Χάιδω, Λάμπρω, Μόσχω, Αρηβοΐα, Θεονύμφη, Ακριβή, Μελπομένη, Ελπινίκη, και Αμμούν ο διδάσκαλος αυτών.

Μάρτυρος Αγγελή του χρυσοχόου (†1680)  

Συμεών του Στυλίτου (†459) και Μάρθας της μητρός αυτού. Καταγόταν από ένα χωριό της Κιλικίας το Σισάν. Έζησε επί βασιλείας Λέοντος του Α` και πατριαρχίας Μαρτυρίου στην Αντιόχεια. Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στο Θεό και θέλησε να ασκητεύσει κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο για δέκα χρόνια. Όμως η ανάγκη του για εντονότερες ασκητικές δοκιμασίες ήταν έντονη και έτσι πήρε την απόφαση να ζήσει πάνω σ` ένα στύλο για σαράντα ολόκληρα χρόνια.

Μελετίου του νέου και Ευανθίας.

Νικολάου του «Κουρταλιώτου» (†1670) και Αντωνίου του εν Αγυιά.

Εορτολόγιο

Αδαμάντιος, Αδαμαντία, Αμάντα, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Γόνη, Ασπασία, Αφροδίτη, Φρέγια, Αδαμαντία, Αντα, Διαμάντω, Διώνη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Τέτη, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεονύμφη, Ισμήνη, Καλλιρόη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Πάτρα, Πατρούλα, Κλειώ, Κοραλία, Κοραλλού, Μαντώ, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα, Μελπομένη, Μόσχω, Μοσχούλα, Ουρανία, Ράνια, Πανδώρα, Πηνελόπη, Μπηλιώ, Μπιλιώ, Πολύμνια, Πολυνίκη, Πολύνα, Πόλυ, Πολυτίμη, Τίμη, Ράλλης, Ραλλία, Ραλία, Ραλλού, Σαπφώ, Συμεών, Συμεώνης, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Συμεωνίτσα, Σύμος, Σύμη, Τερψιχόρη, Χάιδω, Χάϊδω, Χαϊδω, Χαιδευτός, Χαϊδευτός, Χαρίκλεια, Χαρούλα, Ιησούς

De Siris