Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

Νάσος Κεδράκας


Νάσος Κεδράκας

Ο ηθοποιός Νάσος Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 21 Νοεμβρίου 1915. Σπούδασε στη Σχολή Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942 και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατά τη δεκαετία του 1940 ήταν ενεργός σε ένα κλιμάκιο του θιάσου των «Ενωμένων καλλιτεχνών», στον οποίο λάμβαναν μέρος ηθοποιοί που συμμετείχαν και στην Αντίσταση.

Έπαιξε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου έκανε το Μικέ, τον φαρμακοποιό φίλο του Γιώργου Κωνσταντίνου. Πέθανε στις 25 Αυγούστου 1981 απο καρδιά και ετάφη στην Ηλιούπολη όπου και έμενε. Το 2002 πέθανε και η γυναίκα του Κικίτσα Κεδράκα μέλος του ΚΚΕ.

Πρόζες και σκετς 1940-49

Ο Κεδράκας υπηρέτησε την τέχνη και παίζοντας σε πρόζες, σκετς και παρλάτες την περίοδο 1940-49, που είχε γράψει ο Μίμης Τραϊφόρος. Ο Ρωμιός (Χρήστος Ευθυμίου - Νάσος Κεδράκας) (σκετς). Σαν την Ελλάδα τη λεβεντομάνα (Ν. Κεδράκας - Γ. Σύλβας - Σ. Βέμπο) (πρόζα). Άντε στο καλό (Κλεό Σκολούδη - Ν. Κεδράκας - Αλίκη Ζαβερδινού - Γιάννης Σύλβας) (σκετς).

Φιλμογραφία

Ο εχθρός του λαού (1972) .... Ανέστης
Ο κύριος σταθμάρχης (1972)... Αντώνης
Κατάχρησις εξουσίας (1971) .... ταβερνιάρης
Ο κατεργάρης (1971) (Θρασύβουλος)
Ο τρελοπενηντάρης (1971) .... Βάσος
Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
Οι άνδρες ξέρουν ν' αγαπούν (1971).... Βάσος
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) .... Θόδωρος
Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971)... ταβερνιάρης
Εν ονόματι του νόμου (1970)... θυρωρός εργοστασίου
Ο αστραπόγιαννος (1970) .... Γιώργος Μέλος
Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)... σπιτονοικοκύρης
Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969) .... Μαργαρίτογλου
Οι γενναίοι του Βορρά (1970)... χωριάτης
Ο γίγας της Κυψέλης (1969)... πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας
Ο πρόσφυγας (1969) .... Προκόπης Αρτεμάκης
Ξύπνα Βασίλη (1969) .... πράκτορας λαχείων
Η σφραγίδα του Θεού (1969)... καφετζής
'Ενας άντρας με συνείδηση (1969)... δεσμοφύλακας
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969) .... ταχυδρόμος
Το ανθρωπάκι (1969) .... Απόστολος
Ορατότης μηδέν (1969)... πράκτορας
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969)
Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969) .... πρόεδρος
Ησαΐα... μη χορεύεις (1969) .... Παντελής
Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) (αφεντικό κέντρου διασκέδασης)
Ο ψεύτης (1968) [(γιατρός)]
Ο τρελλός τάχει 400 (1968)... μαγαζάτορας
Ξεριζωμένη γενηά (1968) .... Ιορδάνης
Ποιος Θανάσης!! (1968) .... Προκόπης
Τα ψίχουλα του κόσμου (1968)... ναυτικός
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968) .... Μηνάς
Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968) .... δάσκαλος
Αυτή που δεν λύγισε (1968) .... Θανάσης
Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968) .... Αναστάσης
Ο αχόρταγος (1967) .... Μανώλης
Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967) .... Σωτήρης
Τρούμπα 67 (1967) .... πατέρας Ρίτας
Ο σπαγγοραμένος (1967)... Παναγιωταρέας
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)... δικηγόρος
Χάιδω (1967)
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
Η παιχνιδιάρα (1967) .... Αντώνης
Βίβα Ρένα (1967)
Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967) .... Σωτήρης
Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966) .... κρατούμενος
Κούνια που σε κούναγε (1966)... πελάτης και μπανιστηρτζής
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966) .... Κυριάκος
Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965)
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965) .... εργάτης
Με πόνο και με δάκρυα (1965)
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... Μικές
Εξιλέωση (1965) .... Μάντιλας
Κόσμος και κοσμάκης (1964) .... παλαιοπώλης
Άλλος για το εκατομμύριο (1964)... Χαρίλαος
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) .... Στάθης
Η χαρτοπαίχτρα (1964) .... Νικολόπουλος
Αδικημένη (1964) .... Γιάννης (πατέρας Άλκη)
Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964) .... Αγησίλαος
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963) .... Γερασιμάκης
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει... (1963) .... ασφαλιστής
Αγάπησα και πόνεσα (1963)
Προδομένη αγάπη (1962) .... Λουκάς
Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) .... καπετάν Γιώργης
Ο σκληρός άντρας (1961) .... Θανάσης
Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959) .... Σωτήρης
Δολάρια και όνειρα (1956)

De Siris