Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ιωάννης Αργύρης


Ιωάννης Αργύρης

Ο Ιωάννης Χατζή Αργύρης γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1913 στο Βόλο και πέθανε στις 2 Απριλίου 2004 στη Στουτγάρδη, ήταν ένας από τους δημιουργούς της Μεθόδου των Πεπερασμένων Στοιχείων (FEM) και διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Στατική και Δυναμική των Κατασκευών Αεροναυπηγικής. Ήταν ανιψιός του γνωστού Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βόλο, αλλά η οικογένεια του μετακόμισε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια, στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου , όπου πήρε το δίπλωμα του μηχανικού το 1936. Η πρώτη του δουλειά ήταν στην εταιρεία Gollnow στο Στέτιν , όπου ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τους ραδιοπομπούς των καταρτιών των πλοίων.

Φυλακίστηκε από τους Ναζί για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά με τη βοήθεια του Ναυάρχου Κανάρις διέφυγε στην Ελβετία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης .

Το 1943, εντάχθηκε στο ερευνητικό τμήμα του Royal Aeronautical Society της Αγγλίας. Το 1949 έγινε λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου στο τμήμα Μηχανικών Αεροναυπηγών, όπου ανέλαβε την έδρα το 1955.

Το 1959, ο Αργύρης διορίστηκε καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης (σήμερα Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης) και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Στατική και Δυναμική των Κατασκευών της Αεροναυπηγικής. Δημιούργησε την αεροναυτική και αστροναυτική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης ως κομβικό σημείο για ψηφιακές εφαρμογές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Πέθανε στη Στουτγάρδη και είναι θαμμένος στο Sankt Jørgens νεκροταφείο στην πόλη του Varberg, Σουηδία.

Επιστημονική εργασία

O Γιάννης Αργύρης ανέπτυξε σε μεγάλο βαθμό την μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων σε συνεργασία με τους Ray W. Clough και Olgierd Zienkiewicz , μετά από την μαθηματική προ-εργασία του Richard Courant .
Εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Μάρτη 1986.

De Siris