Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Άρης Μαλιαγρός


Άρης Μαλιαγρός  

Ο Άρης Μαλιαγρός (ή Μαλλιαγρός)  γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1895 στο Αργοστόλι και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου 1984, ήταν τενόρος και ηθοποιός , ο οποίος διακρίθηκε σε ρόλους αριστοκράτη, όπως ο Γιώργος Γαβριηλίδης και ο Χρήστος Τσαγανέας . Ήταν γνωστός παλιά και ως ο κύριος με το μονόκλ.

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά . Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Λότνερ και στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στο Φιόρο του Λεβάντε (1914). Στη συνέχεια έπαιξε στα έργα: Χριστινάκι (1916), Σοκολατένιος στρατιώτης (1918 - 19), Μπατερφλάι, Τραβιάτα (1919 - 1920), Βαφτιστικός (1920 - 1921), Κοντέσα του χορού (1922), Αρχοντοχωριάτης, Κατά φαντασίαν ασθενής, Μισάνθρωπος, Φιλάργυρος, Τρικυμία, Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Έμπορος της Βενετίας, Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι, Κυμβελίνος, Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ, Φυντανάκι, Αρραβωνιάσματα, Πειρασμός, Βαβυλωνία κ.ά. Το 1950 εμφανίστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» και από το 1951 στο Εθνικό Θέατρο στα έργα: Αντίζηλοι, Ερωτικά παιχνίδια, Αστέρι της Σεβίλης, Τα λάθη μιας νύχτας, Δύσκολος, Αχαρνής, Φιλάργυρος, Το τραγούδι της κούνιας, Η ηδονή της τιμιότητας κ. ά.

Φιλμογραφία

Η αλίκη δικτάτωρ (1972) ... πρώην βουλευτής
Η Ρένα είναι οφσάιντ ( 1972 ) .... πρόεδρος Κοκκιναϊκού
Επαναστάτης ποπολάρος ( 1971 ) .... κόντε Τσεζάρε Ροζάρο
Επιχείρησις Απόλλων ( 1968 ) .... πρέσβης
Κάτι κουρασμένα παλικάρια ( 1967 ) .... Αργύρης Λουμπάκης
Η κόρη μου η ψεύτρα (1967) .... Κεραλής
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967) .... Σωκράτης Κανιάτογλου
[[Άνθρωπος για όλες τις δουλειές ( 1966 ) ... παππούς
Ντάμα σπαθί (1966) .... γιατρός
Διπλοπενιές (1966)
Η γυναίκα μου τρελάθηκε (1966) .... Τέλης
Ο καμπούρης (1966)
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966) .... Ιάκωβος
Μοντέρνα Σταχτοπούτα ( 1965 ) .... Τριάντης
Ο ουρανοκατέβατος (1965) .... Άλκης Χατζηαμπέογλου, χαρτοκλέφτης
Αν έχεις τύχη ( 1964 ) ... πρόξενος Αυστραλίας
Το δόλωμα (1964)
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) ... πρόξενος
Η βίλα των οργίων (1964) .... Χριστόφορος Τσιμισκής
Τρίτη και 13 ( 1963 ) .... Λεωνίδας Μασουρίδης
Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος ( 1962 ) .... Μαυρουλέας
Οι γυναίκες θέλουν ξύλο (1962)
Ζήτω η τρέλα (1962)
Οι 900 της Μαρίνας ( 1961 ) .... Σπύρος Δαλέγκος
Ενώ σφύριζε το τρένο (1961)
Οι χαραμοφάηδες (1961) .... Λέανδρος
Φίλησέ με, Μαρίτσα ( 1930 )
Ανήφορος του Γολγοθά ( 1917 )

De Siris