Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Λάκης Χαλκιάς


Λάκης Χαλκιάς

Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 30 Αυγούστου 1943. Γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά. Ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας των Χαλκιάδων, που είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών. Στα 16 του εργάζεται σαν επαγγελματίας και στα 18 του ηχογραφεί τους πρώτους του δίσκους, των Θεόδωρου Δερβενιώτη- Κώστα Βίρβου.

Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, τζουρά, ούτι. Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργo Ζαμπέτα και άλλους, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες: Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου και Βασίλη Τσιτσάνη. Την ίδια εποχή, τα καλοκαίρια παίρνει μέρος με το συγκρότημα της οικογένειας των Χαλκιάδων σε πανηγύρια, γάμους και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις.

Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά μέχρι το 1971, και μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν για την τηλεόραση της πόλης του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου: «ΖΟΡΜΠΑΣ» των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Καζαντζάκη.

Το 1971, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ηχογραφεί λαϊκά τραγούδια σε συνεργασία με τους Αντώνη Κατινάρη - Κώστα Ψυχογιό, Χρ. Νικολόπουλο-Πυθαγόρα, Λουκ. Κηλαϊδόνη, (Τα μικροαστικά) και τον Γιάννης Μαρκόπουλο, όπου λαμβάνει μέρος στα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη όπως: «O Στρατής Θαλασσινός» του Γιώργου Σεφέρη. «Θητεία», «Μετανάστες», «Θεσσαλικός Κύκλος», «Ανεξάρτητα»  «Οροπέδιο» «Εργάτες».

Το 1977, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο η σημαντικότερη δουλειά του συνθέτη Γ. Μαρκόπουλου «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Στο έργο αυτό, οι ερμηνείες των Νίκου Ξυλούρη και Λάκη Χαλκιά καθώς και της Ειρήνης Παπά που παίρνει μέρος στους βασικούς ρόλους θα αφήσουν εποχή. Toν Αύσουστο του 1981, ο Χαλκιάς με το συγκρότημά του ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία. Αποκορύφωση της περιοδείας αυτής στην Αυστραλία είναι στο Σίδνευ, στο θέατρο «Όπερα Χάουζ».

Τον Αύγουστο του 1982, στο «Θέατρο Λυκαβηττού» (Φεστιβάλ Αθηνών) ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει την οικογένεια των Χαλκιάδων γιορτάζοντας τα «125 Χρόνια» συνεχούς προσφοράς της οικογένειας στην Δημοτική Παραδοσιακή μας μουσική και όχι μόνο. Το 1984, δέχεται την πρόταση της Ασπασίας Παπαθανασίου να μελοποιήσει αποσπάσματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη - Γιάννη Κακριδή, για λογαριασμό της Ελληνικής Ραδ/νίας (Ε.Ρ.Α - 2). Τον ίδιο χρόνο συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη στο έργο: «Οδύσσεια» του Ν. Καζαντζάκη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης και στο «Ηρώδειο Θέατρο Αθηνών» (Φεστιβάλ Αθηνών).

Το 1992, ο Λάκης Χαλκιάς ολοκληρώνει το μουσικό έργο, «2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική» (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), που ο ίδιος το αποκαλεί - έργο ζωής - αφού για να το ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης χρειάστηκε να δουλέψει γι’ αυτό περίπου -8- χρόνια μελετώντας και ερευνώντας προς όλες τις κατευθύνσεις. Στις 11 Απριλίου 1995, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. το μουσικό έργο «2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική» παρουσιάζεται ολοκληρωμένο στο «Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», όπου και ηχογραφείται ζωντανά.

Αρχές του 1996, ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει τον νέο του δίσκο με τον γενικό τίτλο: «Η Ελλάδα είναι έρωτας». Στις 11 Ιανουαρίου 2000, ο Λάκης Χαλκιάς σε πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή ερμηνεύει το έργο του συνθέτη με τον τίτλο: «Καταχνιά», με πρωτοβουλία και διοργάνωση της συναυλίας από την Βουλή των Ελλήνων. Η παρουσίαση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 28 Μαΐου του 2002 έρχεται η μεγάλη δικαίωση για τον Λ. Χαλκιά και βέβαια από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής καριέρας, αφού το έργο ζωής για τον ίδιο, ¨2.500 Χρόνια Ελληνική Μουσική¨ παρουσιάζεται στο ¨Ηρώδειο Θέατρο.

Ιούνιος του 2002, και ο Λ. Χαλκιάς παρουσιάζει έναν ακόμα δίσκο (CD) Με τραγούδια παραδοσιακά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με τον γενικό τίτλο: «Παραδοσιακά Μουσικά Κεντήματα».

Στις 5 Ιουνίου του 2003, Το μουσικό έργο: ¨2500 Χρόνια Ελληνική Μουσική¨ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και του Πολιτιστικού Φορέα ¨Ακροθέαμα¨, παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη (Ελβετία) σε ένα από τα ωραιότερα Θέατρα Όπερας της Ευρώπης, στο ¨TONHALLE ZURICH¨, εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν, την Νένα Βενετσάνου, το Νικήτα Τσακίρογλου και την 12μελή ορχήστρα, πήραν μέρος: οι Ελβετοί καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου του μαέστρου και Διευθυντού Pedro Cortina, της ορχήστρας Camerata Cortinas Ζυρίχης και της Χορωδίας Kammerchor St.Georg Kaltbrunn, 17, Μαρτίου 2004, ο Χαλκιάς ταξιδεύει για μια ακόμη φορά για την Αυστραλία καλεσμένος από την ελληνική Κοινότητα τον Πολιτιστικό Οργανισμό ¨Αντίποδες φεστιβάλ 2004¨ Της Μελβούρνης, παίρνοντας συγχρόνως μέρος στο Φεστιβάλ του Σύδνεϊ, και της Αδελαΐδας.

Τον Απρίλιος του 2005, κυκλοφορεί ο νέος διπλός δίσκος ακτίνας του καλλιτέχνη με τίτλο: «36 Τραγούδια της Ηπείρου με τον Λάκη Χαλκιά» από την FM Record. Μάιος 2006, ένας νέος δίσκος ακτίνας κυκλοφορεί με τίτλο: ¨Τα πρώτα τραγούδια¨ από την εταιρεία ¨Πρότασης¨ με λαϊκά τραγούδια που ο Λ. Χαλκιάς πρώτο-τραγούδησε σε δίσκους 45 στροφών από το 1962 έως το 1966.

Στις 18. 20. & 21 Ιανουαρίου 2007, ο Χαλκιάς συναντιέται ξανά με τον μεγάλο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και τραγουδάει το έργο του συνθέτη σε στίχους Γ. Σκούρτη τους ¨Μετανάστες¨.
 Τον Μάρτιο του 2007, ο Λάκης συνεχίζει την συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο παρουσιάζοντας στο κατάμεστο Θέατρο Badminton, το κορυφαίο έργο του συνθέτη «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού, μαζί με τους εξαίρετους συνεργάτες όπως: ο Μάριος Φραγκούλης, και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επίσης τους ηθοποιούς: Άννα Συνοδινού, και ο Γρηγόρης Βαλτινός. 18, Απριλίου 2007, ο Λάκης Χαλκιάς, συμμετέχει στην μεγάλη συναυλία που έδωσε ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παρουσιάζοντας το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αφιέρωμα στα 150 χρόνια από το θάνατο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, στο Θέατρο «Badminton» μαζί με τους Μάριο Φραγκούλη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, και τους Ηθοποιούς, Άννα Συνοδινού και τον Γρηγόρη Βαλτινό.
Στις 18 Απριλίου ο καλλιτέχνης αναχωρεί για τη Κύπρο και παρουσιάζει στο Δήμο Στροβόλου, Λευκωσίας το μουσικό δρώμενο με τον γενικό τίτλο: «Ω γλυκύ μου έαρ», στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Μαζί του έχει την 12μελή ορχήστρα με την διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά.Το πρόγραμμα περιλάμβανε, εκκλησιαστικούς ύμνους, Λαϊκούς Θρήνους, Νεότερο Λαϊκό και Δημοτικό τραγούδι. Τον ίδιο χρόνο, τον Ιούλιο, καλεσμένος από το Διεθνές Φεστιβάλ ¨Jerousalem Festival 08¨ που διοργανώνεται από την Yabous prodution (Παλαιστινιακή πολιτιστική οργάνωση) της Ιερουσαλήμ, ταξιδεύει με το συγκρότημά του, για πρώτη φορά στην Ιερουσαλήμ, παρουσιάζοντας ένα ελληνικό πρόγραμμα με τίτλο: ¨Η Ελλάδα είναι έρωτας¨ επίσης, τραγούδησε στα αραβικά ένα τραγούδι του μεγάλου Λιβανέζου συνθέτη και φίλου Marcel Khalife.

Από τις αρχές του 2007 ο Λάκης Χαλκιάς ετοιμάζει μια δισκογραφική δουλειά που έχει ως θέμα τα παραδοσιακά τραγούδια της Ρούμελης με τον γενικό τίτλο: ¨Λάκης Χαλκιάς ¨Ρούμελη γαία λαλέουσα¨ (διπλό CD με 35 παραδοσιακά τραγούδια) και αυτό τον καιρό φτάνει προς το τέλος της. Μια εργασία που ο καλλιτέχνης αποκαλεί πολιτιστική πυξίδα για την παραδοσιακή μουσική ολόκληρης της Ρούμελης. Μάρτιος 2009 ετοιμάζεται συγχρόνως μια εκπληκτική Λαϊκή δισκογραφική δουλειά στα στούντιο μια συνεργασία του Λάκη Χαλκιά με έναν από τους πιο πετυχημένους, αλλά και πιο γνήσιους λαϊκούς συνθέτες της εποχής μας τον Βαγγέλη Κορακάκη με τον τίτλο: ¨Λεβέντικες καρδιές¨ που πολύ γρήγορα θα είναι έτοιμη (κυκλοφόρησε Σεπτέμβρης 2009) για να την απολαύσει ο κόσμος που αγαπάει το ωραίο κλασικό λαϊκό μας τραγούδι.

De Siris