Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Γεώργιος Α. Βλάχος


Γεώργιος Βλάχος

Ο Γεώργιος Βλάχος είναι γιος του συγγραφέα `Αγγελου Βλάχου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1886. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. `Οταν τέλειωσε τις σπουδές του εργάσθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ακόμα εργάσθηκε ως χρονογράφος και αρθρογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες. Το 1914 εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό “Παναθήναια”

Το 1917 εξορίστηκε για πολιτικούς λόγους στη Σκύρο και τη Σκόπελο. Επιστρέφοντας από την εξορία το 1919 εξέδωσε την εφημερίδα “Καθημερινή”, η οποία εκτός από την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944) εκδίδεται μέχρι σήμερα. Στην ίδια εφημερίδα δημοσίευσε στις 8 Μαρτίου 1941 ανοικτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ, η οποία παρέμεινε ιστορική και στην οποία εξέθετε την απόφαση των Ελλήνων ν’ αντισταθούν.

Ο Γεώργιος Βλάχος εκτός από άρθρα έγραψε και θεατρικά έργα. Τα σπουδαιότερα θεατρικά του έργα είναι τα εξής: “Δεσποινίς Κυκλών”, “Κόμπρα”, “Τα κόκκινα γάντια”, “Υπογραφή”, “Αλεύρι μια και είκοσι η οκά”.

Ο Γεώργιος Βλάχος πέθανε στις 10 Αυγούστου 1951 στην Αθήνα. Τη θέση του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ανέλαβε η κόρη του Ελένη Βλάχου, γνωστή δημοσιογράφος.

De Siris