Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Alexandre Lagoya .


Αλέξανδρος Λαγκόγια

Ο Αλέξανδρος Λαγκόγια γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1924 και πέθανε στις 24 Αυγούστου 1999. Ο διαπρεπής κιθαρίστας με την παγκόσμια φήμη έχει ελληνική καταγωγή (γόνος Αιγυπτιωτών) και το πραγματικό του όνομα είναι Χατζηϊωάννου. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Ιταλίδα.  

Σύμφωνα με το Αρχείο της Μ. Φιλίππου, γεννήθηκε το 1929 και έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ σε ηλικία 13 ετών, ενώ στα 15 του ήδη δίδασκε κιθάρα και «σολφέζ».

Αφού έδωσε πάνω από 500 συναυλίες, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και το 1952 παντρεύτηκε τη διάσημη κιθαρίστα Ίντα Πρέστι με την οποία σχημάτισε το «ντούο» Πρέστι-Λαγκόγια και μαζί της ίδρυσε μια τάξη κιθάρας στη «Σκόλα Καντόρουμ». Οι 2 καλλιτέχνες πραγματοποίησαν 15 διεθνείς περιοδείες καί έδωσαν πάνω από 2.000 συναυλίες, ενώ συνθέτες «πρώτης γραμμής» (όπως οι: Ντανιέλ Λεζύρ, Αντρέ Ζολιβέ, Φρανσίς Πουλένκ, Λ. Ωμπέρ, Πιερ Πετί, Χουάν Ροντρίγκο, Έκτωρ Βίλλα-Λόμπος, Φ. Μ. Τόρρομπα, Μάριο Καστελνουόβο-Τεντέσκο, κ.ά.) τους αφιέρωσαν έργα.

Παράλληλα, εφοδίασαν την κιθάρα με σημαντικούς τεχνικούς νεωτερισμούς (όπως: μια νέα «ποζισιόν» του αριστερού χεριού που δίνει στο όργανο τη μέγιστη ηχητική ένταση, έναν πρωτόγνωρο τρόπο για «τρίλλιες» σε 2 χορδές ταυτόχρονα, μια νέα «ποζισιόν» που βελτιώνει την τεχνική του «στακκάτο» και του εξασφαλίζει τη μέγιστη εκτελεστική ταχύτητα, κ.λπ.).

Ο Λαγκόγια έχει διδάξει κιθάρα σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ από το 1960 διευθύνει την τάξη κιθάρας της διεθνούς Θερινής Ακαδημίας της Νίκαιας (Γαλλία) έχοντας διδάξει πλήθος κιθαριστών, που στη συνέχεια κατέλαβαν υψηλές εκπαιδευτικές θέσεις στα κυριότερα Ωδεία της Υφηλίου. Από το 1969 είναι καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο της Γαλλίας (Παρίσι) και μετέχει στις Επιτροπές κρίσης των σπουδαιότερων γαλλικών και διεθνών Διαγωνισμών.

Έχει παίξει ως σολίστ με τις μεγαλύτερες ΣΟ του Κόσμου, υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. Η δισκογραφία του είναι τεράστια και τιμήθηκε με κορυφαίες διακρίσεις, συγκαταλεγόμενος στις σπουδαιότερες μουσικές προσωπικότητες της Εποχής μας.

Πέθανε στις 24 Αυγούστου 1999.

De Siris