Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Cat Stevens Yusuf Islam

Στέφανος Γεωργίου

Ο συνθέτης και τραγουδιστής Κατ Στίβενς, λιγότερο γνωστός ως Στέφανος - Δημήτρης Γεωργίου, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1948 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν ελληνοκύπριος και η μητέρα του σουηδέζα.

Στη μουσική διακρίθηκε από τα εφηβικά του, ακόμα, χρόνια. Το 1965 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη βρετανική μουσική σκηνή με το ψευδώνυμο Στιβ Άνταμς. Σύντομα, όμως, υιοθέτησε το όνομα Κατ Στίβενς, με το οποίο κυκλοφόρησε πολλά τραγούδια του και σε ηλικία μόλις 18 ετών έκανε την πρώτη του επιτυχία με το «I Love My Dog».

Η καριέρα του έφτασε στο απόγειό της κατά τη δεκαετία του 1970. Οκτώ διαδοχικοί δίσκοι του έγιναν χρυσοί, ενώ πολλά τραγούδια του κυριάρχησαν στον βρετανικό και τον αμερικάνικο πίνακα επιτυχιών. Ξεχωρίζουν τα άλμπουμ του «Tea for the Tillerman» (1970), «Catch Bull at Four» (1972) και «Buddha and the Chocolate Box» (1974), ενώ στα πιο δημοφιλή τραγούδια του περιλαμβάνονται τα: «Wild World» (1970), «Moonshadow» (1971) και «Oh Very Young» (1974).

Ένα τροχαίο ατύχημα το 1977, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, ήταν η αφορμή για να αλλάξει την κοσμοθεωρία του και να αλλαξοπιστήσει. Ασπάστηκε το Ισλάμ, μετονομάστηκε σε Γιουσούφ Ισλάμ και εγκατέλειψε την μέχρι τότε επιτυχημένη καριέρα του. Παντρεύτηκε, απέκτησε πέντε παιδιά, διέθεσε όλη την περιουσία του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ίδρυσε κι ένα μουσουλμανικό σχολείο στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ εξέφρασε με διάφορους τρόπους την αντίθεσή του. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το 2004, οι αμερικανικές αρχές έκριναν ότι οι δραστηριότητές του μπορεί να συνδέονται με την τρομοκρατία και τον απέλασαν ως ανεπιθύμητο.


De Siris