Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Κωνσταντίνος Τάττης

Κωνσταντίνος Τάττης

Ο Κωνσταντίνος Τάττης γεννήθηκε την 1 Ιουνίου 1787 και πέθανε στις 24 Ιουλίου 1864, ήταν μέλος της Φιλικής εταιρείας και προύχοντας της Ελληνικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη.

Βιογραφία

Γεννήθηκε την 1 Ιουνίου του 1787 στο Βυθικούκι (Μοσχόπολης Κορυτσάς). Ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση που ήταν το εμπόριο καπνού. Η φύση της εργασίας του επέβαλε διαρκή επαγγελματικά ταξίδια στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη και του έδινε την δυνατότητα της επικοινωνίας με όλα τα σημαίνοντα πρόσωπα του Ελληνικού στοιχείου στις προαναφερθείσες περιοχές. Το γεγονός αυτό τον έκανε πολύτιμο στο έργο του συντονισμού αλλά και της διάδοσης των ιδεών της Φιλικής εταιρείας, στην οποία μυήθηκε αρκετά νωρίς.
Στις 26/2/1815 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Καυταντζόγλου (κόρη του Ιωάννη Πούλιου Καυταντζόγλου) από την οποία και απέκτησε 2 αγόρια τον Στέφανο και τον Ιωάννη. Η επανάσταση του 1821 τον βρήκε στις Σέρρες, όπου και συνελήφθη, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε από τους Τούρκους. Όταν μετά από χρόνια κατάφερε να αφεθεί ελεύθερος δωροδοκώντας τις τοπικές Οθωμανικές αρχές, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Θεσσαλονίκη (1832).

Στην Θεσσαλονίκη συνέχισε να ασχολείται με το εμπόριο καπνού από το οποίο και κέρδισε αρκετά ώστε να αγοράσει αρκετά ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να καταστεί σημαντικός οικονομικός παράγων με μεγάλη κοινωνική προσφορά στην Ελληνική κοινότητα της πόλης. Πέθανε στις 24 Ιουλίου του 1864.

De Siris