Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Σωτήριος Κροκιδάς


Σωτήριος Κροκιδάς

Ο Σωτήριος Κροκιδάς γεννήθηκε το 1852 και πέθανε στις 29 Ιουλίου 1924, ήταν νομικός, καθηγητής στη Νομική σχολή Αθηνών και πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά το φθινόπωρο του 1922.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Σικυώνα Κορινθίας και σπούδασε νομικά. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και έγινε καθηγητής αστικού δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών.

Ο Κροκιδάς ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας στις 17 Σεπτεμβρίου 1922 αναλαμβάνοντας παράλληλα και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών. Αρχικά η επαναστατική επιτροπή είχε διορίσει πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, ο οποίος όμως απουσίαζε στο εξωτερικό γι' αυτό και επελέγη ο Κροκιδάς, ο οποίος όμως επίσης ήταν εκτός Αθηνών. Γι' αυτό προτάθηκε ως προσωρινός πρωθυπουργός ο Αναστάσιος Χαραλάμπης που παρέμεινε για μια μέρα (Κυβέρνηση Αναστασίου Χαραλάμπη) μέχρι να επιστρέψει και να ορκιστεί ο Κροκιδάς.

Στην Κυβέρνηση Κροκιδά, ουσιαστικά δεν κυβέρνησε αυτός αλλά η επαναστατική επιτροπή που είχε επικρατήσει μετά το Κίνημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1922. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δίκης των έξι. Παραιτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1922 γιατί διαφώνησε με την επικείμενη εκτέλεση των έξι.

Απεβίωσε στο Περιγιάλι Κορινθίας το 1924.

De Siris