Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Μαίρη Χρονοπούλου

Μαίρη Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε μια από τις δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Παντρεύτηκε τον πρώην δήμαρχο Σπατών Δημήτρη Μπότσαρη. Στη δισκογραφία ερμήνευσε τραγούδια για τα κινηματογραφικά soundtracks όπως "Έκλαψα χθες", "Είμαι γυναίκα του γλεντιού" και "Του αγοριού απέναντι". Την περίοδο 1992-94 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του Mega Channel "Μάνα είναι μόνο μία". Τον Αύγουστο του 1999, υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα με το αυτοκίνητο της και την έχει αναγκάσει να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Επιλεκτική φιλμογραφία

Χαρούμενο ξεκίνημα (1954) (πρώτη εμφάνιση)
Το τελευταίο ψέμα (1958)
Στουρνάρα 288 (1960)... Μαίρη
Χωρίς ταυτότητα (1962)... Ζανέτ Παυλίδου
Τα κόκκινα φανάρια (1963)... Μαίρη Πανά
To τεμπελοσκυλο (1963)... Μπούμπη Πελεκάνου
Κραυγή (1964) ... Άννα Παυλάτου
Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) ... Ειρήνη
Οι αδίστακτοι (1965) ... Στέλλα
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)... Σοφία
Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
Ο φόβος (1966)... Κανάλη
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)... Έλενα Απέργη
Πολύ αργά για δάκρυα (1968) ... Ειρήνη Κατακουζηνού
Γοργόνες και μάγκες (1968)... Φλώρα
Η λεωφόρος του μίσους (1968)... Σοφία
Όταν η πόλις πεθαίνει(1969) ... Τζέλα Ραζή
Ορατότης μηδέν (1969)... Χριστίνα Ρίχτερ
Γυναικοκρατία (1973)
Ο καθένας με την τρέλα του (1980)
Ο ποδόγυρος (1980)
Πανικός στα σχολεία (1981)... Βίκυ
Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) ... Βούλα
Τα παιδιά της χελιδόνας (1987)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

Μάνα είναι μόνο μία (Mega Channel, 1992-94)
"Εμείς κι εμείς"(guest star ως Μαίρη Χρονά,Mega Channel,1994-98)

De Siris