Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Σωτήρης Κυργιάκος


Σωτήρης Κυργιάκος

Ο Σωτήρης Κυργιάκος γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων στις 23 Ιουλίου του 1979 και στην γενέτειρα του (Θύελλα Μεγαλοχωρίου) έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα.

Το βήμα παραπάνω δεν άργησε, αφού η περίοδος 1996-’97 τον βρήκε στην ποδοσφαιρική Ακαδημία του Παναθηναϊκού, ως μόνιμο κάτοικο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Παιανίας.

Εκεί βίωσε τον πρωταθλητισμό από μικρή ηλικία, λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε πολλά τουρνουά του εξωτερικού, από τα οποία πολλές φορές ο Παναθηναϊκός επέστρεψε τροπαιούχος. 

Την χρονιά 1999-2000 ντύνεται στα χρώματα του Αγίου Νικολάου, απολαμβάνοντας τον σεβασμό του Λάμπρου Μάρη, τον οποίο και θεωρεί δεύτερο του πατέρα. Στα γήπεδα της Β’ εθνικής θα παραμείνει για δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2001 θα παρακολουθήσει μέρος της προετοιμασίας του ΟΦΗ.

Ωστόσο οι τραυματισμοί βασικών κεντρικών αμυντικών του Παναθηναϊκού παραμονές των προκριματικών αγώνων για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Σλάβια Πράγας, θα του δώσουν το εισιτήριο της επιστροφής στον Παναθηναϊκού και μάλιστα απευθείας με το χρίσμα του βασικού! 

Έκτοτε θα απουσιάσει ελάχιστες φορές από το βασικό σχήμα των «πρασίνων» ως τον Γενάρη του 2004 όταν και υπογράφει συμβόλαιο στους Ρέιντζερς ως νταμπλούχος Ελλάδας την αμέσως προηγούμενη χρονιά. 

Με τον σκοτσέζικο σύλλογο θα κατακτήσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αλλά και το Λιγκ Καπ Σκοτίας σκοράροντας μάλιστα δύο τέρματα στο 5-1 επί της Μάδεργουελ στον τελικό. 

Τον Ιούλιο του 2006 υπογράφει διετές συμβόλαιο με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ομάδα με την οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 2008. 

Το 2008 υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ, ενώ τον Αύγουστο του 2009 υπέγραψε συμβόλαιο με την Αγγλική Λίβερπουλ με την φανέλα της οποίας αγωνίζεται μέχρι σήμερα

Διακρίσεις

Πρωτάθλημα: 2004
Κύπελο: 2004
Πρωτάθλημα Σκωτίας: 2005
Κύπελο Σκωτίας: 2005

De Siris