Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

19 Ιουλίου Σαν Σήμερα

19 Ιουλίου Σαν Σήμερα

19 Ιουλίου 2004 - Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Γεγονότα

711 - Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.

1333 - Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.

1608 - Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.

1826 - Ο Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

1870 - Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.

1920 - Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, μετά από προέλαση, απελευθερώνει την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας και της Χερσονήσου της Καλλιπόλεως.

1924 - Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.

1941 - Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V της λέξης Victory.

1969 - Εγκαθίσταται στις Θερμοπύλες σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.

1972 - Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης εκλέγεται ο Ίμβρου και Τενέδου, Δημήτριος.

1974 - Ο Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1975 - Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασ.Σοφίας και Ριζάρη.

1979 - Το μαρξιστικό κίνημα των Σαντινίστας καταλαμβάνει την εξουσία στη Νικαράγουα.

1980 - Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 45 έθνη να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.

1989 - Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή των Ανδρέα Παπανδρέου, Μένιου Κουτσόγιωργα, Γιώργου Πέτσου, Δημήτρη Τσοβόλα και Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

1994 - Εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο της κλασικής εποχής (450-425π.Χ.), στη θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες.

2002 - Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν.

2004 - Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Γεννήσεις

1814 - Σάμιουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης του περιστρόφου και ιδρυτής της εταιρείας Colt Firearms.

1834 - Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης

1881 - Φρειδερίκος Ντεσάουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος

1893 - Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής

1896 - Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν, Σκωτσέζος συγγραφέας

1898 - Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανο-αμερικανός φιλόσοφος

1947 - Μπράιαν Μέι, άγγλος μουσικός, ο κιθαρίστας των Queen.

1960 - Ατόμ Εγκογιάν, Αρμενο-καναδός σκηνοθέτης

1962 - Άντονι Έντουαρντς , Αμερικανός ηθοποιός

1976 - Κώστας Μπαντάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1374 - Φραντσέσκο Πετράρκα, Ιταλός ποιητής

1631 - Τσέζαρε Κρεμονίνι , Ιταλός φιλόσοφος

1838 - Πιέρ Λουίζ Ντουλόνγκ, Γάλλος φυσικός

1920 - Άγγελος Βλάχος, Έλληνας πολιτικός, διπλωμάτης και συγγραφέας.

1969 - Στρατής Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.

1980 - Νιχάτ Ερίμ, πρωθυπουργός της Τουρκίας

1992 – Πάολο Μπορσελίνο Ιταλός δικαστής σκοτώνεται από, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, ήταν γνωστός για τον αγώνα του κατά της Μαφίας.

2005 - Έντουαρντ Μπάνκερ, Αμερικανός συγγραφέας

2006 - Τζακ Γουόρντεν, Αμερικανός ηθοποιός

2010  - Σωκράτης Γκιόλιας, Έλληνας δημοσιογράφος.

Συναξαριστής

Μακρίνης, αδελφής του Μ. Βασιλείου.

Οσίων Θεοδώρου επισκόπου Εδέσσης Ο όσιος Θεόδωρος ο Σαββαΐτης, από μικρός φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής του, κάτι πού τον έκανε να διακριθεί ιδιαίτερα τόσο στην ρητορική, όσο και στην φιλοσοφία. Σε ηλικία 18 χρονών, αφού έχασε τούς δικούς του, αναχώρησε για τούς Αγίους Τόπους, όπου είχε μεγάλο πόθο να προσκυνήσει. Μετά το προσκύνημα, πήγε στην Λαύρα του Αγίου Σάββα όπου κι έγινε μοναχός. Τα επόμενα δέκα χρόνια ο Θεόδωρος ανέπτυξε πάρα πολύ τόσο τις θρησκευτικές όσο και τις θεολογικές του γνώσεις. Η παιδεία και η αρετή του οσίου, έκαναν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να τον κάνει Επίσκοπο στην Έδεσσα της Συρίας. Ο Θεόδωρος, κάτω από μεγάλη πίεση δέχτηκε να αναλάβει. Ως Επίσκοπος Έδεσσας, ήταν συνέχεια δίπλα στο ποίμνιό του, μιλώντας τους για τις αλήθειες του Χριστιανισμού. Πολέμησε τους αιρετικούς Νεστοριανούς και τους ειδωλολάτρες. Ήταν γι` αυτούς ο αποδιοπομπαίος τράγος και γι αυτό αποφάσισαν να τον σκοτώσουν, όμως ως εκ θαύματος οι πληρωμένοι δολοφόνοι μόλις έβγαλαν το μαχαίρι να τον σκοτώσουν έμειναν παράλυτοι. Αισθανόμενος το τέλος του ο όσιος, επέστρεψε στην Λαύρα του Αγίου Σάββα, αφού προσκύνησε για τελευταία φορά τούς αγίους τόπους. Εκεί στην Λαύρα, αφού χαιρέτησε τούς αδελφούς του, μετά από λίγες μέρες απεβίωσε.

και Μιχαήλ του ανεψιού αυτού των από της Λαύρας του αγίου Σάββα, Γρηγορίου επισκόπου Πανιού, του ομολογητού, Δίου, Διοκλέους.

Εορτολόγιο

Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά, Διός, Δίας, Μακρίνα

De Siris