Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

17 Ιουλίου Σαν Σήμερα

17 Ιουλίου Σαν Σήμερα

17 Ιουλίου 2002 - Μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

Γεγονότα

180 - Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ' εκείνη την περιοχή.

1751 - Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».

1815 - Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ

1824 - Με εισήγηση του αρχιγραμματέα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης, Συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.

1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την «Ικαριακήν Πολιτείαν», μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.

1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.

1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

1945 - Αρχίζει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Ουίνστον Τσόρτσιλ, που αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Ατλι όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Αποφασίζεται ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίζονται τα θέματα των αποικιών της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

1953 - Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.

1955 - Ανοίγει η πρώτη Disneyland στο Αναχάιμ της Καλιφόρνιας.

1960 - Βυζαντινά κτίρια και μνημεία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κόρινθο.

1990 - Ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ισχυρίζεται σε λόγο του ότι το Κουβέιτ έκλεψε πετρέλαιο από το Ιράκ. Αρχή της κρίσης που οδήγησε στον «Πόλεμο του Κόλπου»

1994 - Η Βραζιλία κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου κερδίζοντας στο Λος Άντζελες την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0).

1997 - Συνεχίζονται οι διαφωνίες βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης.

2000 - Ο Νίκος Μπουντούρης, ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει και τις 3 ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογράφει 2ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και γίνεται ο τρίτος πρώην παίκτης του ΠΑΟ, μετά τους Ράτζα και Οικονόμου, που μεταγράφεται στην ομάδα του Πειραιά

2002 - Μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

Γεννήσεις

1899 - Τζέιμς Κάγκνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός

1920 - Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, Ισπανός τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

1932 - Κίνο, Αργεντίνος σκιτσογράφος γνωστός για το κόμικ του Μαφάλντα.

1935 - Ντόναλντ Σάδερλαντ, Καναδός ηθοποιός

1939 - Αλί Χαμενέϊ, θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν

1944 - Κάρλος Αλμπέρτο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα του 1970

1954 - Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανίδα πολιτικός

1964 - Παναγιώτης Φωτίου, Έλληνας αθλητής.

1975 - Χαράλαμπος Κόλλιας, Έλληνας βιολονίστας

1984 - Σωτήρης Λεοντίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1588 - Μιμάρ Σινάν, διάσημος οθωμανός αρχιτέκτονας, ελληνικής καταγωγής.

1790 - Άνταμ Σμιθ, Σκωτσέζος οικονομολόγος και πολιτικός φιλόσοφος

1912 - Ανρί Πουανκαρέ, Γάλλος μαθηματικός και φυσικός

1917 - Έκτωρ Μαλό, Γάλλος συγγραφέας

1935 - Αιμίλιος Ριάδης, Έλληνας συνθέτης.

1959 - Μπίλι Χόλιντεϊ, Αμερικανίδα μπλουζ τραγουδίστρια

1967 - Τζον Κολτρέιν, Αμερικανός τζαζ μουσικός και συνθέτης

2001 - Κάθριν Γκράχαμ , Αμερικανίδα εκδότης

2010 - Γιάννης Στέφας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

2012 - Γιώργος Μούτσιος, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής.

Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης († δ΄αι.). Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Πισσιδεία και ήταν κόρη του Αιδεσίου, ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων. Η Μαρίνα όταν ήταν δώδεκα ετών έχασε την μητέρα της και την μεγάλωσε μια άλλη γυναίκα. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από χριστιανούς συμπολίτες της. Έτσι όταν έγινε δεκαπέντε ετών ήταν πλέον έτοιμη να δεχθεί τον αγώνα του μαρτυρίου.Το γεγονός αυτό, μαθεύτηκε αμέσως και έτσι ο ηγεμόνας της περιοχής διέταξε να την συλλάβουν και να την φέρουν ενώπιόν του. Αμέσως θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Την ρώτησε ποία είναι και ποία είναι η πίστη της και αυτή του απάντησε ότι ονομάζεται Μαρίνα και είναι χριστιανή και ότι είναι γέννημα θρέμμα της Πισιδίας. Τότε ο ηγεμόνας προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Η αγία όμως δεν δέχτηκε. Για το λόγο αυτό ο τύραννος πρόσταξε και την υπέβαλαν σε βασανιστήρια φρικτά και αφού τις κατέσκισαν τις σάρκες, την έριξαν στην φυλακή. Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε. Στη συνέχεια ο ηγεμόνας διέταξε και την έφεραν πάλι μπροστά του. Παρά τις πιέσεις του, η αγία παρέμεινε ακλόνητη. Έτσι υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια μέχρι που αποκεφαλίστηκε λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου.

Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου.

Οσίων ιεραποστόλων των Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάβα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.

Εορτολόγιο

Αλίκη, Μαρίνα, Μαρίνος, Αλεξάνδρα, Αλεξάντρα, Αλέκα, Αλιξ

De Siris