Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

14 Ιουλίου Σαν Σήμερα

14 Ιουλίου Σαν Σήμερα

14 Ιουλίου 1992 - Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά από τη «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος. Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

Γεγονότα

1099 - Στη διάρκεια της Α Σταυροφορίας, οι στρατιές των Ευρωπαίων χριστιανών πολεμιστών εισβάλλουν στην οχυρωμένη Ιερουσαλήμ και σφαγιάζουν χιλιάδες από τους κατοίκους της.

1789 - Γαλλική Επανάσταση: Κατάληψη της Βαστίλης.

1795 - Η «Μασσαλιώτιδα» υιοθετείται και επισήμως ως ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας. Γράφτηκε το 1792 από τον Ρουζέ ντε Λιλ.

1811 - Ο Λόρδος Βύρωνας επιστρέφει στην πατρίδα του στη Βρετανία έπειτα από ταξίδια δύο χρόνων στις χώρες της Ευρώπης.

1824 - Η μάχη της Άμπλιανης

1867 - Ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1905 - Η Κρητική Βουλή ζητά από τις Μεγάλες Δυνάμεις να κυρώσουν την ένωσή της με την Ελλάδα.

1913 - Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Ξάνθη, κατά τον Β Βαλκανικό Πόλεμο.

1933 - Gleichschaltung: Στη Γερμανία, όλα τα πολιτικά κόμματα κηρύσσονται παράνομα εκτός από το Εθνικοσοσιαλιστικό.

1969 - Ένας διαφιλονικούμενος ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στο Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα προκαλεί τον πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, που κόστισε τη ζωή σε 1000 άτομα.

1971 - Έκρηξη, χωρίς θύματα, σημειώνεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στο κέντρο της Αθήνας.

1989 - Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο, που αναστάτωσε την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη.

1990 - Μετά το "πράσινο φως" της Άγκυρας, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής παραδίδουν την Αμμόχωστο στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

1992 - Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά από τη «17 Νοέμβρη» στην πλατεία Συντάγματος. Σκοτώνεται ο περαστικός Θάνος Αξαρλιάν.

1993 - Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Πάτρα, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή και πολλοί να τραυματιστούν.

1994 - Εθνική επέτειος στη Γαλλία και για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, παρελαύνουν στο πλαίσιο του Ευρωστρατού και Γερμανοί στρατιώτες στα Ηλύσια Πεδία.

2004 - Μεγάλη επιτυχία των ελληνικών και ισπανικών διωκτικών αρχών, που έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στον Ατλαντικό, σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων το Γιβραλτάρ καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στο διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Ύστερα από παρακολούθηση πέντε μηνών στο ελληνικών συμφερόντων πλοίο "Africa One", βρίσκονται και κατάσχονται 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Πέντε ναυτικοί, τέσσερις Έλληνες και ένας Ιταλός, συλλαμβάνονται. Στην Αθήνα και τον Πειραιά γίνονται προσαγωγές επτά υπόπτων, ενώ δεσμεύονται λογαριασμοί εταιρειών και προσώπων, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Εγκέφαλος του κυκλώματος του θανάτου είναι ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, 40 ετών, ο οποίος χρησιμοποιούσε την εξαγορά κερδών του ΟΠΑΠ, για να νομιμοποιεί και να δικαιολογεί τα χρήματα αυτά.

Γεννήσεις

1602 - Ζιλ Μαζαρέν Γάλλος πολιτικός και καρδινάλιος, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και διάδοχος του καρδινάλιου Ρισελιέ.

1858 - Έμιλι Πάνκχερστ Βρετανίδα, ηγέτιδα του κινήματος των σουφραζετών για την αναγνώριση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες.

1906 - Tom Carvel - Έλληνας επιχειρηματίας στην Αμερική.

1862 - Γκούσταβ Κλιμτ, Αυστριακός καλλιτέχνης

1912 - Γούντι Χέρμαν, Αμερικανός μουσικός

1913 - Τζέραλντ Φορντ, πρόεδρος των ΗΠΑ

1918 - Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης

1919 - Λίνο Βεντούρα, Ιταλός ηθοποιός

1942 - Χαβιέ Σολάνα, Ισπανός πολιτικός

1966 - Άγη Κασούμη, Ελληνίδα αθλήτρια της σκοποβολής.

1977 - Πρικίπισσα Βικτωρία Επίσημη διάδοχος του βασιλικού στέμματος της Σουηδίας

Θάνατοι

1223 - Φίλιππος Β', βασιλιάς της Γαλλίας

1809 - Νικόδημος ο Αγιορείτης, Άγιος ορθόδοξος μοναχός

1827 - Αυγουστίνος Φρενέλ, Γάλλος φυσικός

1867 - Όθων, βασιλιάς της Ελλάδας

1904 - Άντον Τσεχοφ, ρώσος δραματουργός. («Βυσσινόκηπος», «Τρεις αδελφές», «Θείος Βάνιας»)

1904 - Πάουλ Κρύγερ, ηγέτης των Μπόερς

1907 - Γουίλιαμ Χένρυ Πέρκιν, Άγγλος χημικός και εφευρέτης

1907 - Καπετάν Μητρούσης, Μακεδονομάχος

1910 - Μαριούς Πετιπά, γάλλος χορογράφος.

1954 - Χαθίντο Μπεναβέντε, Ισπανός συγγραφέας, βραβείο Νόμπελ 1922

1968 - Ηλίας Τσιριμώκος, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής.

Συναξαριστής

Ακύλα του αποστόλου (Ο΄), επισκόπου Λευκάδος,

Ιλαρίου και Ιούστου (†η ΄αι.).

Ηρακλείου και Πέτρου του νέου.

Οσίων Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού,

Ονησίμου του θαυματουργού, Ο άγιος Ονήσιμος, γεννήθηκε στην πόλη Καρόνη της Καισαρείας. Ανατράφηκε από μικρός από ευσεβείς γονείς, με τον λόγο του Ευαγγελίου, που αργότερα προσπάθησε και ο ίδιος να μεταδώσει στον υπόλοιπο κόσμο. Στην συνέχεια, μεγαλύτερος, πια φθάνοντας στην Έφεσο και συναναστρεφόμενος με μοναχούς ασπάστηκε την ασκητική ζωή. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να κηρύττει στις πόλεις για τον Χριστό και να δίνει συμβουλές προσελκύοντας πολύ ευσεβή κόσμο γύρω του. Στην συνέχεια λόγω των διωγμών του Διοκλητιανού, η μοναχική αδελφότητα διαλύθηκε κι έτσι ο Ονήσιμος επέστρεψε στην πατρίδα του. Οι γονείς του, που στο μεταξύ είχαν χάσει το φως τους χάρηκαν πολύ. Ο Ονήσιμος προσευχήθηκε μαζί με τους γονείς του με μεγάλη πίστη προς το Θεό, ο οποίος εισακούγοντας τους έκανε το μεγάλο θαύμα, και οι γονείς του βρήκαν το φως τους. Τα τελευταία του χρόνια, τα πέρασε σε μοναστήρι που ίδρυσε ο ίδιος στην περιοχή της Μαγνησίας. Μέχρι τον θάνατό του, από βαθειά γηρατειά δεν σταμάτησε να δοξολογεί τον Θεό.

Πέτρου επισκόπου Κρήτης και Νικόδημου του Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου (†1809).

Εορτολόγιο

Ακύλας, Νικόδημος, Νικοδήμη, Δήμος, Δήμη

De Siris