Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Donald Duck


Ντόναλντ Ντακ

Ο Ντόναλντ Ντακ (πλήρες όνομα Ντόναλντ Φάουντλιροϊ Ντακ,) είναι χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ. Η πρώτη του εμφάνιση σε ταινία έγινε το 1934.

Ο Ντόναλντ Ντακ σχεδιάστηκε από τους Αρτ Μπάμπιτ και Ντικ Χουέμερ, ενώ είναι και ο χαρακτήρας που έχει παίξει στις περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων (173 συνολικά, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι το 1995). Η πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ ήταν στο καρτούν της Silly Symphonies The Wise Little Hen.

Προφίλ

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι ένα παπί που αγαπά τη δράση, είναι έξυπνος, πονηρός και οξύθυμος και κατά καιρούς τεμπέλης. Ζει μαζί με τα 3 ανίψια του (Χιούη, Λιούη, Ντιούη) στην Λιμνούπολη. Στην ίδια πόλη μένουν και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ (ο τσιγκούνης θείος του), ο Φέθρυ (ξάδερφος του Ντόναλντ και μεγάλος γκαφατζής), ο Γκαστόνε (ο τυχερός του ξάδερφος που είναι και αντίζηλός του) και η μεγάλη αγάπη του, η Νταίζυ Ντακ. Επίσης στην ίδια πόλη μένει ο εφευρέτης Κύρος Γρανάζης, καθώς και μία πληθώρα άλλων χαρακτήρων που πλαισιώνουν πολύ όμορφα το Duck Universe. Τις νύχτες ο Ντόναλντ φοράει την μάσκα του και μάχεται ενάντια σε εγκληματίες ως υπερήρωας με το όνομα Φάντομ Ντακ.

Οι σκιτσογράφοι που του... έδωσαν ζωή

Ένας σημαντικός δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ είναι ο Καρλ Μπαρκς (1901-2000), ο οποίος έπλασε και εμπλούτισε την προσωπικότητα του, πλαισιώνοντας τον με ένα πλήθος συγγενών, φίλων και εχθρών που έγιναν επίσης αθάνατοι όπως ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο Γκαστόνε και οι Μουργόλυκοι. Άλλος σημαντικός σχεδιαστής του ήρωα είναι ο Ντον Ρόσα.

Ονόματα του Ντόναλντ ανά τον κόσμο

Το όνομα του Ντόναλντ Ντακ έχει υποστεί αρκετές αλλαγές, ώστε να είναι πιο οικείο στην εκάστοτε γλώσσα που τα κόμικ του μεταφράζονται, ή οι ταινίες του μεταδίδονται:

Αραβικές χώρες: Μπατούτα
Βουλγαρία: Πατόκα Ντόναλντ
Δανία: Άντερς Αντ
ΗΠΑ: Ντόναλντ Ντακ
Ινδονησία: Ντόναλ Μπέμπεκ
Ισλανδία: Αντρές Εντ
Ισπανία: Ελ Πάτο Ντόναλντ
Ιταλία: Παπερίνο
Κίνα: Τανγκ Λάο Για
Ουγγαρία: Ντόναλντ Κάτσσα
Σερβία-Κροατία: Πάγια Πάτακ
Σουηδία: Κάλε Άνκα
Φινλανδία: Άκου Άνκα

Είπαν γι’ αυτόν

«Η ιδιοφυής ιδέα του Walt Disney ήταν το ότι διάλεξε ένα τόσο κοινό πλάσμα, όπως η πάπια, και την έκανε εξαιρετικά ανθρώπινη» (Άντι Γουόρχολ, ζωγράφος και κριτικός τέχνης)

De Siris