Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μάριος Τόκας


Μάριος Τόκας

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1954 και πέθανε στις 27 Απριλίου 2008, ήταν Κύπριος μουσικοσυνθέτης.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 8 Ιουνίου του 1954. Έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής.

Ένα χρόνο μετά, πήγε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή. Την ίδια στιγμή έκανε σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα μουσικού. Ασχολήθηκε με τη μουσική από τα μαθητικά του χρόνια γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του. Το 2004 μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του έδωσε συναυλία στη Βιέννη.

Ο Μάριος Τόκας θεωρούσε πάντοτε ότι ο Μάνος Λοΐζος ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε πολύ στα πρώτα του βήματα. Ιδιαίτερες ήταν οι συνεργασίες του με τους Γιάννη Πάριο, Δημήτρη Μητροπάνο, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλη Μητσιά, στους οποίους «χάρισε» μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους.

Θάνατος

Ο συνθέτης απεβίωσε την Κυριακή του Πάσχα, στις 27 Απριλίου του 2008, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το θάνατό του.

«Μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα»

Ο Μάριος Τόκας βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη (2001) με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της κυπριακής πολιτείας. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, πήρε και το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» (2002).

Σημαντικά έργα του Μάριου Τόκα υπάρχουν ανέκδοτα σε παρτιτούρες, ηχογραφήματα, καθώς επίσης και δυο τελευταία τραγούδια που έγραψε μετά από την επιστροφή του από τη Γερμανία, τον Ιανουάριο του 2008.

Ο Μάριος Τόκας ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρά, το Κωστή και τον Άγγελο.

Δισκογραφία

1979 - Τα βοριαδάκια - Νίκος Νομικός, Θέμης Αδαμαντίδης, Γιάννα Νομικού
1982 - Στη λεωφόρο της αγάπης - Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Θεοδόσης, Δήμητρα Γαλάνη
1984 - Μικρά ερωτικά - Αντώνης Καλογιάννης
1989 - Σαν τρελό φορτηγό - Γιάννης Πάριος
1991 - Στάζεις έρωτα - Τόλης Βοσκόπουλος
1992 - Η εθνική μας μοναξιά - Δημήτρης Μητροπάνος
1993 - Πάντα ερωτευμένος - Γιάννης Πάριος
1994 - Παρέα μ’ έναν ήλιο - Δημήτρης Μητροπάνος
1995 - Δεν σκοτώνουν την αγάπη με την πρώτη αφορμή - Κατερίνα Κούκα
1997 - Με όνομα βαρύ σαν ιστορία - Στέλιος Διονυσίου
1998 - Βίος ανθόσπαρτος - Μανώλης Μητσιάς
1998 - Θεογεννήτωρ Μαρία - Μ. Μητσιάς, Κ. Χατζηχριστοδούλου
1999 - Εντελβάις - Δημήτρης Μητροπάνος
2001 - Θέλω να πω - Πασχάλης Τερζής
2002 - Τα τραγούδια μου- Διάφοροι

De Siris