Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Κάρολος Παπούλιας


Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1929, είναι Έλληνας πολιτικός και από τις 12 Μαρτίου του 2005, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο Ιωαννίνων και είναι γιος του υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια. Σπούδασε νομική στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μιλάνου και απέκτησε διδακτορικό τίτλο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Υπήρξε συνεργάτης του γνωστού Ινστιτούτου Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Μονάχου. Καθ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) συνεργαζόταν τακτικά με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle καταγγέλλοντας το καθεστώς των συνταγματαρχών. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής του βόλλεϋ, αγωνιζόμενος στον Εθνικό Γ.Σ., του οποίου διετέλεσε πρόεδρος, ενώ υπήρξε και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Επίσης υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα επι κοντώ.

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και το 1977 εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι το 2004, οπότε και απέτυχε να εκλεγεί. Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984 για να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός εθνικής άμυνας. Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου του 1987 υπήρξε αποδέκτης έντονου διαβήματος του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ρόμπερτ Κίλι με ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέθαλπε την τρομοκρατία και μάλιστα ότι είχε συνάψει συμφωνία με την οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.

Στη θέση του υπουργού Εεξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996, όταν αντικαταστάθηκε από την πρωθυπουργία ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ως υπουργός Εξωτερικών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τελική ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην επίλυση πολλών προβλημάτων της Μέσης Ανατολής.

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε απο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε και το ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας απο τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία. Ορκίστηκε για δεύτερη θητεία στις 12 Μαρτίου 2010.

De Siris