Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Νίκη Μπακογιάννη


Νίκη Μπακογιάννη

Η Νίκη Μπακογιάννη, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1968 και είναι πρώην αθλήτρια του ύψους με μεγάλες επιτυχίες στη καριέρα της. Η μεγαλύτερή της διάκριση είναι η δεύτερη θέση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντας το 1996 με 2.03 επίδοση που αποτελεί μέχρι και σήμερα πανελλήνιο ρεκόρ. Την ίδια χρονιά ήταν δεύτερη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου με επίδοση 1.96.

Αγωνιζόταν μέχρι και το 2004 όταν και πήρε μέρος στον προκριματικό αγώνα του ύψους των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Είναι μητέρα δύο αγοριών, του Παναγιώτη και του Πέτρου.

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Ολυμπιακό μετάλλιο

Το 1992 στη Βαρκελώνη, η Βούλα Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ με εμπόδια, το 1996 ήταν η σειρά της Νίκης Μπακογιάννη να συγκλονίσει την Ελλάδα στο άλμα εις ύψος. Βέβαια, νωρίς -νωρίς, το 1996, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έδειξε τις προθέσεις της, δημιουργώντας πανελλήνιο ρεκόρ με 1.97, επίδοση ικανή να οδηγήσει μία αθλήτρια τόσο στον τελικό του αγωνίσματος, όσο και σε μια περίοπτη θέση.

Στα υπέρ της κοπέλας από την Λαμία, η γνωστή της μαχητικότητα πάνω στους αγώνες. Δεκατέσσερις αθλήτριες πέρασαν το όριο πρόκρισης για τον τελικό, 1.93. Το 1.99, δύο μέρες αργότερα, υπερέβησαν πέντε από αυτές. Οι Κοσταντίνοβα (Βουλγαρία), Μπαμπακόβα (Ουκρανία), Μπεβιλάκουα (Ιταλία) με την πρώτη προσπάθεια και οι Μπακογιάννη, Γκουλιάγεβα (Ρωσία) με την δεύτερη προσπάθεια.

Η ελληνίδα πρωταθλήτρια δημιούργησε και πάλι νέο πανελλήνιο ρεκόρ, στοιχείο που φυσικά της χάρισε υπερβολική αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια. Ο πήχυς ανέβηκε στα 2.01 και μόνο τρείς αθλήτριες πέρασαν αυτό το ύψος, με αποτέλεσμα να κριθούν οριστικά τα τρία μετάλλια και να παραμείνει σε εκκρεμότητα το χρώμα τους. Κοσταντίνοβα και Μπαμπακόβα πέρασαν με την πρώτη προσπάθεια, η Μπακογιάννη με την δεύτερη.

Στα 2.03, η Κοσταντίνοβα πέρασε και πάλι, η Μπαμπακόβα δεν τα κατάφερε και η Μπακογιάννη έφθασε σε ένα ονειρικό άλμα στη Τρίτη της προσπάθεια κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Το χρυσό κατέκτησε η Κοσταντίνοβα με 2.05, ύψος που δεν κατάφερε να υπερπηδήσει η Νίκη, που όμως ήδη είχε πετύχει τόσα πολλά.

Μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε: «Ήταν ένας τρομερός αγώνας και μπορώ να πω ότι αυτό που με κράτησε στο χορό των μεταλλίων ήταν αφενός μέν η ψυχραιμία μου αφετέρου η χαρά μου ότι μετείχα σε μια μεγάλη γιορτή. Απολάμβανα κάθε στιγμή, είτε τα ύψη ήταν χαμηλά, είτε ήταν υψηλά. Προς το τέλος του αγώνα άρχισα να νοιώθω σιγουριά και πίστευα ότι μπορώ να περνάω όλα τα ύψη. Μπορεί να έκανα και κάποια λάθη τεχνικής αλλά αυτά δεν έπαιξαν τελικά κανένα απολύτως ρόλο. Ηρθα στην Ατλάντα με 1.97 ατομικό ρεκόρ και φεύγω με 2.03 και το ασημένιο μετάλλιο. Νοιώθω απόλυτα ευτυχισμένη»

De Siris