Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Γιάννης Ματζουράκης


Γιάννης Ματζουράκης

Ο Γιάννης Ματζουράκης γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1949 στο Διδυμότειχο, είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.

Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ρουμανία, όπου και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Κλουζ, όπου την περίοδο 1968-69 κατέλαβε την θέση του πρώτου σκόρερ. Μεταγράφηκε στην συνέχεια στην Ραπίντ Βουκουρεστίου μέχρι την ηλικία των 22 χρονών.

Το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα και έπαιξε στον ΠΑΟΚ, ενώ δυο χρόνια αργότερα πήρε μεταγραφή στην Λάρισα, όπου και τελείωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής τη δεκαετία του 1980, στην ομάδα του Αιγάλεω, ενώ συνέχισε στην Χαλκίδα και την Καβάλα. Το 1987 πήγε στην Κύπρο για να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα, πρώτα στην Πάφο και μετά στον Πεζοπορικό.

Στην συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα κι ανέλαβε τις τύχες της Νάουσας. Τον πρώτο του τίτλο κατέκτησε στο επόμενο ταξίδι του στην Κύπρο με το ΑΠΟΕΛ αφού η κυπριακή ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα της περιόδου 1989-90.

Ακολούθησαν τρία χρόνια στον Πιερικό Κατερίνης κι ανέλαβε εκ νέου το ΑΠΟΕΛ μέχρι το 1995. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε την Λάρισα και μετά την Ξάνθη. Το 2004 ήταν η καλύτερη χρονιά της ακριτικής ομάδας όταν κατέλαβε υπό τις οδηγίες του την 5η θέση στο πρωτάθλημα, μια θέση που έδωσε το δικαίωμα στους Θρακιώτες να παίξουν στο κύπελλο Uefa τη σεζόν 2005-06.

Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ήταν το 1999-2000 όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα με την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιά και τον οδήγησε στο Champions League. Είχε αντικαταστήσει τον Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο των Πειραιωτών οχτώ αγωνιστικές πριν το τέλος. Ο Γιάννης Ματζουράκης κέρδισε όλους τους αγώνες και στέφθηκε πρωταθλητής. Στην Ευρώπη κέρδισε την Βαλένθια και την Λυόν, αλλά η ήττα με 1-0 από τη  Χερενφέιν ήταν η αρχή του τέλους της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό, που ήρθε λίγες αγωνιστικές αργότερα με το επεισόδιο ανάμεσα στον Ματζουράκη και Τζιοβάννι.

Συνέχισε την προπονητική του καριέρα και πάλι στην Κύπρο, στην Ανόρθωση και την ΑΕΛ Λεμεσού. Επέστρεψε στην Ελλάδα και την Ξάνθη, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με  την Βέροια, τον Ολυμπιακό, τον Όφη, την Ξάνθη ξανά και τέλος μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Ομόνοια στην Κύπρο, συνεργάστηκε με την Καβάλα.

De Siris