Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κωνσταντίνος Παπαδάκης


Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης καταγόταν από την Κρήτη, γεννήθηκε το 1946 και πέθανε στις 5 Απριλίου το 2009 χτυπημένος από καρκίνο. Ήταν πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ των ΗΠΑ.

Μετά τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναχώρησε για τις ΗΠΑ το 1969 για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Το 1974 ξεκίνησε να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως πολιτικός μηχανικός, ιδιαίτερα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, υδροηλεκτρικής ενέργειας και ψυκτικών συστημάτων για πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Από το Σεπτέμβριο του 1995 ήταν πρόεδρος του πανεπιστημίου Ντρέξελ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και τις επίσημες στατιστικές αξιολόγησης των ανωτάτων ιδρυμάτων στην Αμερική, επί προεδρίας του Δρ. Παπαδάκη, το Drexel University έκανε σημαντικά άλματα.

Όταν ανέλαβε την προεδρία, το Ντρέξελ κατείχε την 175η θέση στα 3.500 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ το 2009 κατέλαβε την 89η θέση και συνάμα την 6η θέση ως ανερχόμενο Πανεπιστήμιο της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων στο πανεπιστήμιο. Είχε καθιερώσει πρόγραμμα υποτροφιών και κάθε χρόνο διοργάνωνε ειδικές εκδηλώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό. Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θεωρούν ότι πρόκειται για μια «μεγάλη απώλεια» του Ελληνισμού.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας μιας κόρης, της Μαρίας.

De Siris