Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Αστέρης Κούτουλας


Αστέρης Κούτουλας

Ο Αστέρης Κούτουλας γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1960 στην Οραντέα, Ρουμανία, είναι ένας Έλληνας μουσικοπαραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων, δημοσιογράφος, μεταφραστής και συγγραφέας που ζει στο Βερολίνο.

Βιογραφία και έργο

Ο Α. Κούτουλας γεννήθηκε το 1960 στη Ρουμανία ως γιος Ελλήνων πολιτικών πρσφύγων. Το 1968 μετακόμισε με την οικογένεια του στην Ανατολική Γερμανία. Επισκέφτηκε στη Δρέσδη το σχολείο (Kreuzschule) και σπούδασε από το 1979 ως το 1984 στο πανεπιστήμιο της Λειψίας Γερμανική Φιλολογία και Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Από το 1981 μετάφρασε στα γερμανικά πολυάριθμα έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μεταξύ των άλλων ποίηση, δοκίμια και πεζογραφία των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Εγγονόπουλου, Γιάννη Ρίτσου και Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και την αυτοβιογραφία και συγγράμματα του Μίκη Θεοδωράκη. Υπήρξε επίσης ο επιμελητής και ο συγγραφέας του επίλογου σε περισσότερες από 40 εκδόσεις βιβλίων.

Πέραν τούτου, ο Αστέρης Κούτουλας δημοσίευσε σε διάφορα γερμανικά και ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες (Lettre, neue deutsche literatur, FAZ, Frankfurter Rundschau, taz, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία κλπ.) και πολλά δικά του κείμενα, συνεντεύξεις και μεταφράσεις έργων άλλων συγγραφέων. Με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο τον συνέδεε ως το θάνατο του τελευταίου, το 1990, μια βαθιά φιλία. Ενόψει διάφορων βιβλιοεκδόσεων συνεργάστηκε π.χ. με τον Οδυσσέα Ελύτη, το Γιάννη Τσαρούχη και τη Μάρω Σεφεριάδη. Για διάφορες ταινίες γερμανικής παραγωγής πήρε επίσης συνεντεύξεις από τους Έλλη Αλεξίου, Μάνο Κατράκη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Γιάννη Τσαρούχη και πολλούς άλλους.


Από το 1987 ως το 1989, ο Α. Κούτουλας ήταν υπεύθυνος εκδότης και επιμελητής της «ανεπίσημης» εκδοτικής σειράς με τίτλο «Bizarre Städte» («Ιδιόρρυθμες Πόλεις»), στην οποία συμμετείχαν πολλοί ανατολικογερμανοί συγγραφείς, καλλιτέχνες και μουσικοί. Μετά την πτώση του τοίχους, το 1990-1991, εξέδιδε επίσης το περιοδικό «Sondeur» (Ο Βολιδοσκόπος). Στο πλαίσιο της εκδοτικής του δραστηριότητας συνεργάστηκε με πολυάριθμους καλλιτέχνες, όπως ο Φόλκερ Μπράουν, ο Χάιντς Τσεχόβσκι, ο Χάινερ Μίλερ, ο Άντολφ Έντλερ και ο Στέφαν Χάιμ.

Το 1980 ξεκινάει η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη, στο πλαίσιο της οποίας παρήγαγε περίπου 30 CD με τη μουσική του και οργάνωσε παγκοσμίως πάνω από 100 συναυλίες (μεταξύ των άλλων στον Καναδά, στη Χιλή, στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στη Νότια Αφρική, στην Τουρκία, στην Αυστραλία και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης). Από το τέλος της δεκαετίας του 1980 συμμετέχει στη δημιουργία της επίσημης ιστοσελίδας του Θεοδωράκη (υπό τη διεύθυνση του Guy Wagner), για την οποία ο Κούτουλας έγραψε πολυάριθμα κείμενα. Το 1998 δημοσιεύει στην Ελλάδα την Εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία χαρακτηρίζεται ως βασικό έργο της έρευνας πάνω στο έργο του Θεοδωράκη.

Ο Κούτουλας ήταν επίσης συνσεναριογράφος και συνσκηνοθέτης σε παραγωγές ταινιών ντοκιμαντέρ (1983, 1984, 1989, 2000 και 2009) καθώς και δραματουργός σε θεατρικές παραστάσεις (1986 και 1992) και βοηθός σκηνοθέτη σε μια παράσταση όπερας (2000).

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικών έργων. Ως διευθυντής της εταιρίας του Asti Music οργάνωσε όχι μόνο πολλές παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών (Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Ντέμης Ρούσος, Έλλη Πασπαλά, Άλκηστις Πρωτοψάλτη κ.α.) στην Ευρώπη, αλλά συμμετείχε και στην διοργάνωση συναυλιών διεθνών σταρ, όπως η Μερσέντες Σόσα, ο Στινγκ, ο Τόμας Άντερς, η Μίλβα, η Kelly Family, ο Ζούλφι Λιβανελί κ.α. Εκτός αυτού συμβούλεψε π.χ. τη Jocelyn B. Smith και τη Βίκυ Λέανδρος σε διάφορες παραγωγές CD.

Από το 1999 ως τ 2009 ο Α. Κούτουλας ήταν ο μάνατζερ και παραγωγός του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα του φωτός Γκερτ Χοφ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε παράγει πάνω από 40 τεράστια καλλιτεχνικά δρώμενα σ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των άλλων: το 2000, τα ταυτόχρονα Millennium-Events στην Κολώνα της Νίκης στο Βερολίνο και στην Ακρόπολη στην Αθήνα καθώς και το Millennium-Event «1000 χρόνια Ουγγαρία» στη Βουδαπέστη και το Millennium-Event για την κινέζικη κυβέρνηση, το 2004, στη Μάλτα το „Welcome Europe Event" για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2003, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας το «City Day» για την πόλη της Μόσχας και στο Atlantic City το „Lights of Freedom Event" για τον Donald Trump, το 2005 το «Light from the Arab World-Event» για τον Σουλτάνο του Ομάν, το 2009 την Τελετή Έναρξης της φετινής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το 2010, τέλος, την τελετή κλείσημου του Israel Music Festival στην Jerusalem. Σε όλα αυτά τα δρώμενα ο Α. Κούτουλας συνεργάστηκε επίσης με τους συνθέτες της μουσικής των εκδηλώσεων αυτών, όπως π.χ. ο Mike Oldfield, οι Scorpions, οι Motörhead, ο Klaus Schulze, ο Περικλής Κούκος, κ.α., καθώς και με τους συμμετέχοντες μουσικούς όπως ο Gabi Delgado-Lopez, οι Buena Vista Social Club, η Ρουσλάνα, ο Westbam κ.α.

De Siris