Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Γιώργος Καλαφάτης


Γιώργος Καλαφάτης

Ο Γιώργος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1890 στα Εξάρχεια της Αθήνας, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από το γήπεδο Απόστολος Νικολαϊδης και ήταν από τους ιδρυτές του Παναθηναϊκού.

Ήταν αθλητής στίβου και ποδοσφαίρου του Πανελληνίου Γ.Σ. Σε ηλικία 16 ετών μυήθηκε στο ποδόσφαιρο και το 1908 αποφάσισε να ιδρύσει έναν νέο ποδοσφαιρικό Σύλλογο, όταν ο Πανελλήνιος αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας του συλλόγου.

Στις 3 Φεβρουαρίου εκείνου του έτους, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως η ιδρυτική συγκέντρωση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που το 1924 μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο. Εκτός από τον Γιώργο Καλαφάτη, άλλα μέλη στην ίδρυση του συλλόγου και του ΔΣ ήταν: ο αδερφός του Αλέξανδρος, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος, ο Εμμανουήλ Χρύσης, ο Δημήτρης Δουκάκης, ο Περικλής Μπουμπούλης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γκάετας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Ο Γιώργος Καλαφάτης ήταν από τους πρωτοπόρους του αθλήματος στην Ελλάδα. Διακρίθηκε ως αθλητής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 20, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού. Παράλληλα σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποναυάρχου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Πανσυμμαχικούς αγώνες του 1919 στο Παρίσι και στην συνέχεια αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών σε ηλικία 74 ετών.

De Siris