Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ρένα Κυριακού


Ρένα Κυριακού

Η Ρένα Κυριακού γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 25 Φεβρουαρίου 1918 και πέθανε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1994. Διαπρεπής πιανίστα, με λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία και αξιόλογη συνθέτης. 

Άρχισε πιάνο σε ηλικία 3 ετών και πρωτοεμφανίστηκε σε ρεσιτάλ στην Αθήνα, σε ηλικία 7 ετών(!). Σπούδασε στα Ωδεία της Βιέννης και του Παρισιού από το οποίο απεφοίτησε σε ηλικία 16 ετών με Α' βραβείο.

Στους καθηγητές που κατά καιρούς τη δίδαξαν (πιάνο και θεωρητικά) περιλαμβάνονται και οι διάσημοι: Φ. Βάινγκάρτνερ, Ριχ. Στορ, Ισιντόρ Φιλίπ και Ανρί Μπυσέ. Η καριέρα της ως σολίστ υπήρξε εντυπωσιακή. Εμφανίστηκε με σημαντικές ΣΟ και διάσημους αρχιμουσικούς, δίνοντας παράλληλα πολλά ρεσιτάλ σε όλη την Υφήλιο (και στην Ελλάδα, παίζοντας επανειλημμένα με την ΚΟΑ και τις λοιπές ελλ. ΣΟ).

Έκανε επίσης πάμπολλες ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση πολλών Σταθμών της Ευρώπης, του Καναδά και των ΗΠΑ. Θυμίζουμε επίσης την καταπληκτική της εμφάνιση στο Ηρώδειο (9.7.1965) όταν συνέπραξε ως σολίστ με τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου (υπό τον R. Kempe). Όμως εκείνο που την έκανε παγκόσμια γνωστή είναι η πλούσια δισκογραφική της καριέρα, που άρχισε όταν ηχογράφησε σε Α' εκτέλεση τις σονάτες του Ισπανού συνθέτη Αντόνιο Σολέρ (ως τότε αγνοημένου).

Ακολούθησαν τα "Άπαντα" για πιάνο συνθετών "εξπέρ" του οργάνου (όπως οι: Μέντελσον, Σαμπριέ και Αλμπένιθ). Ηχογράφησε επίσης τις Σονάτες για πιάνο του Χάυντν, τις "Γκογιέσκας" του Γκρανάδος, 7 από τα 18 "Νυχτερινά" του Τζων Φηλντ (καθώς και το 2ο Κοντσέρτο του), έργα Σοπέν, Ντούσεκ, κ.ο.κ. Μέλος του Ωδείου του Παρισιού, δίδαξε και στο Ωδείο Αθηνών (1956-1961). Επίσης ήταν μέλος της ΕΕΜ και τιμητικό μέλος στην Εταιρεία "Μέντελσον" του Βερολίνου. Συμμετείχε σε εξεταστικές Επιτροπές: του Ωδείο Παρισιού, του Φεστιβάλ Μόντρεαλ, του διεθνούς Διαγωνισμού της Γενεύης, του Διαγωνισμού του "Ατενέουμ" Αθήνας, κ.λπ.

Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις από διάφορες χώρες. Μεταξύ των συνθέσεών της περιλαμβάνονται "20 Πρελούντια" για πιάνο, μια θαυμάσια "Καβατίνα" για πιάνο και ένα "Κοντσέρτο" για πιάνο (που παίχτηκε στη Γενεύη από τη "Ρωμανική Ελβετία" και στην Αθήνα από την ΚΟΑ στις 19.12.1943 με μαέστρο τον Θ. Βαβαγιάννη και σολίστ τη συνθέτιδα). Επίσης, τα γνωστά κομμάτια της "Καμπάνες" και "Παρωδία". Ορισμένα έργα της έχουν εκδοθεί απο τους Οίκους "Ντυράν" (Παρίσι) και "Φίσερ" (Ν. Υόρκη).

Η Ρένα Κυριακού, που τίμησε την Ελλάδα όσο λίγοι καλλιτέχνες, υπήρξε σεμνότατη προσωπικότητα που απέφευγε κάθε είδους δημόσια προβολή, γι' αυτό και η μεγάλη διεθνής φήμη της υπήρξε οπωσδήποτε μικρότερη της αξίας της...Το παίξιμό της χαρακτηρίστηκε από τους κορυφαίους της ξένης δισκογραφικής κριτικής ως "ηχητικά διαυγές, εύστροφο και με ερμηνευτικές λεπτότητες".

De Siris