Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ευρυδίκη

Ευρυδίκη

Η Ευρυδίκη γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1968 στη Λεμεσό της Κύπρου και μεγάλωσε στη Λευκωσία.

Ήταν ακόμα μικρό κορίτσι στο νηπιαγωγείο όταν άρχισε να δείχνει την αγάπη της για τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό. Ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 8 χρονών και αργότερα στο γυμνάσιο ξεκίνησε μαθήματα θεωρίας, αρμονίας και πιάνου στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας.

Συμμετείχε σε πολλές σχολικές εκδηλώσεις και ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλη χορωδία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή παιδιών των δημοτικών σχολείων Λευκωσίας τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο του 1974, τραγουδώντας παραδοσιακά – δημοτικά τραγούδια, αλλά και τραγούδια που γράφτηκαν για την Κύπρο, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Στα πρώτα εφηβικά της χρόνια συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς τραγουδιού και εξωσχολικές εκδηλώσεις, είτε τραγουδώντας με την κιθάρα της, είτε σαν μέλος διάφορων γκρουπ, παίζοντας κυρίως τραγούδια των Beatles.

Το 1981 και ακόμα μαθήτρια γυμνασίου εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κυπριακή Τηλεόραση σε μουσικές χριστουγεννιάτικες εκπομπές.

Το 1983 επιλέγεται από το ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου) και παίρνει μέρος στο φωνητικό γκρουπ που εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι του Σταύρου Σιδερά «Η αγάπη ακόμα ζει».

Στον ίδιο διαγωνισμό εμφανίζεται και πάλι στα φωνητικά το 1986 και το 1987 με το τραγούδι του Πέτρου Γιαννάκη «Η αγάπη ακόμα ζει» που ερμήνευσε η Ελπίδα και το τραγούδι «Άσπρο Μαύρο» του Άντρου Παπαπαύλου που ερμήνευσε η Αλέξια.

Τον Σεπτέμβριο του 1987 φεύγει για το Παρίσι, όπου και σπουδάζει στο «Studio des Varietes», και γίνεται η πρώτη ξένη, μη γαλλόφωνη φοιτήτρια που γίνεται δεκτή στη σχολή. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής, κιθάρας, θεωρίας, αρμονίας καθώς επίσης και μαθήματα κινησιολογίας, έκφρασης σώματος και προσώπου και σκηνικής παρουσίας.
Στη συνέχεια γίνεται δεκτή στο «Berklee College of Music» της Βοστόνης όπου και συμπληρώνει τις μουσικές της σπουδές (φωνητική, basic keyboard, ear training, Ιστορία της Μουσικής, Ιστορία Jazz, αρμονία , αντίστιξη, ενορχήστρωση). Μένει στη Βοστόνη για ένα χρόνο και όταν το καλοκαίρι του ‘89 βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Αθήνα, γνωρίζει τον Φίλιππα Παπαθεοδώρου (τότε διευθυντή της EMI) μετά από πρωτοβουλία του καλού της φίλου και συνεργάτη αργότερα Λεωνίδα Μαλένη, και υπογράφει το πρώτο της συμβόλαιο.

Το φθινόπωρο του 1989, αφού περνάει την πρώτη της audition με τον Γιώργο Χατζηνάσιο, βρίσκεται να τραγουδά στο «Michel» πλάι στους Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιάννη Σπανό και Μάριο Τόκα.
Ακολούθησαν και άλλες σημαντικές συνεργασίες της στα μεγάλα music halls της Αθήνας.

Το 1991 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Το πρώτο μας πάρτυ» στο οποίο συμμετέχει και η Ευρυδίκη μαζί με τους Δάκη, Γιώργο Πολυχρονιάδη και Μαντώ. Ξεχωρίζει με το «Ζητάς» (Viens – Viens).

Η δημιουργία του πρώτου προσωπικού της δίσκου γίνεται πια πραγματικότητα. Κυκλοφορεί το 1991 με τίτλο «Για Πρώτη Φορά» και περιέχει τραγούδια του ήδη καταξιωμένου συνθέτη Αλέξη Παπαδημητρίου, του Γιώργου Θεοφάνους και του Λεωνίδα Μαλένη. Συμμετέχει και ο πολύ αγαπημένος της φίλος Δάκης. «Το μόνο που θυμάμαι» γίνεται πολύ γρήγορα επιτυχία, ακολουθεί το «Για πρώτη φορά», το «Φύγε» κ.ά. και η Ευρυδίκη κερδίζει μια θέση στις καρδιές της νεολαίας.

Το 1992 βραβεύεται ως η Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Τραγουδίστρια στα «Μουσικά Βραβεία Ποπκορν», εκπροσωπεί την Κύπρο στην Eurovision με το τραγούδι του Γιώργου Θεοφάνους «Ταιριάζουμε» και λίγους μήνες αργότερα κυκλοφορεί το άλμπουμ «Πόσο λίγο με ξέρεις», τη μουσική του οποίου γράφει αποκλειστικά ο Γιώργος Θεοφάνους.

Το 1993 κερδίζει το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για το τραγούδι «Πόσο λίγο με ξέρεις».
Τον Απρίλιο του 1993 παντρεύεται τον αγαπημένο της Γιώργο Θεοφάνους και στα τέλη του 1993 κυκλοφορούν το τρίτο άλμπουμ με τίτλο «Μίσησέ με».

Εκπροσωπεί για άλλη μια φορά την Κύπρο στο διαγωνισμό της Eurovision το 1994 με το τραγούδι «Είμαι Άνθρωπος κι Εγώ» του Γιώργου Θεοφάνους, δείχνοντας μια πιο ώριμη πλευρά στην ερμηνεία της.

Το καλοκαίρι του ‘94 παρουσιάζει την παράσταση «Ένας ζηλιάρης ουρανός» καταφέρνοντας να συνδυάσει με επιτυχία τραγούδια από τη δισκογραφία την με τα πιο αγαπημένα τραγούδια από γνωστά musicals όπως το «Cats», «Grease», «West Side story», κλπ.

Η επόμενη δουλειά «Φθινόπωρο γυναίκας» ηχογραφείται στην Αθήνα, οι μίξεις γίνονται σε studio του Λονδίνου και κυκλοφορεί την άνοιξη του 1995. Ο δίσκος βραβεύεται με το βραβείο Καλύτερου Εξώφυλλου και ο Κώστας Τριγώνης ως ο Καλύτερος Στιχουργός για το τραγούδι «Φοβάμαι» στο μουσικό διαγωνισμό – θεσμό του περιοδικού «Ποπκορν». Πραγματοποιεί μια σειρά μουσικών παραστάσεων ανά την Ελλάδα και την Κύπρο με τίτλο «Ό,τι με αγγίζει» και δίνει μια μεγάλη συναυλία στο Λυκαβηττό με μεγάλη επιτυχία.

Το 1996 κυκλοφορεί τον πέμπτο της δίσκο με τίτλο «Η επόμενη μέρα». Το τραγούδι «Αυτό το φιλί» οπτικοποιείται και το video clip του προβάλλεται από το MTV.

Το Νοέμβριο του ‘96 φέρνει τον κόσμο με τον σύζυγό της Γιώργο Θεοφάνους τον γιό τους Άγγελο.

Το 1997 κυκλοφορεί το «Πες το μου αυτό» έχοντας και ένα ντουέτο με τον Αντώνη Βαρδή. Η δουλειά αυτή με εξαίρεση το νανούρισμα που γράφτηκε για τον Άγγελο, περιλαμβάνει ως επί το πλείστον τραγούδια πιο λαϊκόχρωμα, ακολουθώντας την τάση της εποχής, εκπλήσσοντας πολλούς, αλλά επιτρέποντας στην ίδια να δοκιμαστεί και κάπου αλλού.

Έτσι την επόμενη χρονιά, το 1998, δοκιμάζεται σε pop-ethnic ήχους και κυκλοφορεί το «Δέσε μου τα μάτια» το οποίο γίνεται το πρώτο της χρυσό άλμπουμ στην Ελλάδα.  Στο CD αυτό συμμετέχει ο Βαλάντης στο «Δεν τελειώνουμε ποτέ», το οποίο βραβεύεται με το βραβείο Καλύτερου Ντουέτου στον μουσικό διαγωνισμό-θεσμό του περιοδικού «Ποπκορν».

Το 1999 κυκλοφορεί το δίσκο «Το κουμπί» από τον οποίο ξεχωρίζει το «Αυτά που κρύβω μέσα μου» και το «Τρίτο συρτάρι» και το 2000 κυκλοφορεί το δίσκο «Όλα δικά σου» όπου συμμετέχει και ο Στέλιος Ρόκκος.

Το 2001 αφού συμμετέχει στο musical «Ο βασιλιάς κι εγώ» με τη Μιμή Ντενίση ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικές κριτικές το ρόλο της Ταπτίμ, ετοιμάζει παράλληλα τα καινούρια τραγούδια που γράφουν γι’ αυτήν ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Γιώργος Αλουπογιάννης, ο Δημήτρης Καρράς (από τους Puzzle) και ο Δημήτρης Κοργιαλάς (όλοι εκπρόσωποι της pop-rock εναλλακτικής σκηνής) και ετοιμάζει και μια παράσταση για το House of Art. Ξεκινάει 4 Φεβρουαρίου του 2002 και η παράσταση παίρνει παράταση και τον Μάρτιο, και αποτελεί ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει κάνει μόνη της η Ευρυδίκη μέχρι τότε.

Μάιο του 2002 κυκλοφορεί το δίσκο «Live . κι αλλιώς», ζωντανή ηχογράφηση από τις εμφανίσεις της στο «House of Art» στην Αθήνα. Στο δίσκο υπάρχει το πρώτο τραγούδι της Ευρυδίκης που εκδίδεται σε δισκογραφική της δουλειά.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2003 κυκλοφορεί το δίσκο «Όσο φεύγω γυρίζω» (η δουλειά που ετοίμαζε από το 2001), ο οποίος περιλαμβάνει και δύο δικά της τραγούδια. Συμμετέχει ο Δημήτρης Κοργιαλάς σε δύο ντουέτα, μαζί με τον οποίο πραγματοποιούν εμφανίσεις στο «House of Art» και στο «Καφεθέατρο».
Το καλοκαίρι συμμετέχει σε συναυλία του πρώην συζύγου της Γιώργου Θεοφάνους, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε διπλό CD. Ακόμη συμμετείχε σε συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD. Η συμμετοχή της αυτή έγινε η αφορμή για την έναρξη εμφανίσεων μαζί του στο Γυαλινο Μουσικο Θεατρο στην Αθηνα. Η συνεργασία της με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στέφεται με επιτυχία και συνεχίζουν με εμφανίσεις στον «Μύλο» της Θεσσαλονικη την άνοιξη του 2004 και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με συναυλίες ανά την Ελλάδα.

 Στα τέλη του 2004, κυκλοφορεί από τη Minos Emi ένα CD με 21 «Best Of» τραγούδια, και ένα DVD με 20 video clips της από το 1991 έως το 2002.

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 2005 κυκλοφορεί το CD «Στο ίδιο βαγόνι», σε μουσική του Δημήτρη Κοργιαλά και στίχους δικούς του και της Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Δύο τραγούδια έχει γράψει η ίδια η Ευρυδίκη (μουσική & στίχους), ενώ σε ντουέτα συμμετέχουν o Δημήτρης Κοργιαλάς και η Τζώρτζια των Μπλε.

Την άνοιξη του 2006 το σχήμα εμφανίζεται στην Αθήνα στη «Σφεντόνα».
Το καλοκαίρι πραγματοποιεί συναυλίες και πάλι με τον Δημήτρη Κοργιαλά, μπαίνει στο studio, για την προετοιμασία του επόμενου CD, ξεκινάει πρόβες για το «Zoom» της Αθήνας, όπου εμφανίζεται με την Ελένη Πέτα, Δημήτρη Κοργιαλά, Γιώργο Περρή και δέχεται πρόταση από το PIK να εκπροσωπήσει για Τρίτη φορά την Κύπρο στο διαγωνισμό της Eurovision 2007 στο Ελσίνκι της Φιλανδίας με τραγούδι του Δημήτρη Κοργιαλά.

Στις 23 Φεβρουαρίου παρουσιάζει για πρώτη φορά το τραγούδι του Δημήτρη Κοργιαλά και του Ποσειδώνα Γιαννόπουλου “Comme ci comme ça”, με το οποίο εκπροσώπησε στις 10 Μαϊου την Κύπρο στον Ημιτελικό του 52ου Διαγωνισμού της Eurovision στο Ελσίνκι της Φιλανδίας.

Στα μέσα Μαρτίου κυκλοφορεί τον καινούριο της προσωπικό δίσκο με τίτλο “13. Ο 13ος δίσκος της καριέρας της περιλαμβάνει 7 τραγούδια που έγραψε η ίδια ενώ στα υπόλοιπα τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Κοργιαλάς και τους στίχους ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, ο Νίκος Μωραϊτης, ο Θάνος Παπανικολάου και η Λίλιαν Δημητρακοπούλου.

12 Οκτωβρίου 2009 κυκλοφορεί το καινούργιο της άλμπουμ με τον τίτλο “έτσι είναι η αγάπη”, το οποίο μοιράζεται με τον Δημήτρη Κοργιαλά. Τα τραγούδια είναι σε μουσική του Δημήτρη και σε στίχους δικούς του και της Βίκυς Γεροθόδωρου.

De Siris