Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Κατερίνα Θάνου


Κατερίνα Θάνου

Η Κατερίνα Θάνου γεννήθηκε την 1 Φεβρουαρίου  του 1975 στην Αθήνα με καταγωγή από την Πρέβεζα και είναι πρωταθλήτρια του στίβου. Κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας το 1999 και στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες κλειστού στίβου στα 60μ το 1996 και το 2000.

Πορεία

Το 1994 αναδείχθηκε βαλκανιονίκης νεανίδων στα 100μ. και 200μ. και την ίδια χρονιά ήταν 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νεανίδων της Λισσαβώνας.

Το 1995 στα 20 της χρόνια, αναδείχθηκε ένατη στο Παγκόσμιο του Γκέτεμποργκ, αν και η επίδοσή της στην ημιτελική σειρά που έτρεξε ήταν η πέμπτη καλύτερη και από τις δύο σειρές, κάτι που σημαίνει ότι αν έτρεχε στην άλλη σειρά θα ήταν στον τελικό ως πρώτη. Την ίδια χρονιά ήταν δεύτερη στο Παγκόσμιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Το 1996 στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου στη Στοκχόμη κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 60μ. και έγινε ο πρώτος Ελληνας ή Ελληνίδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, στα 30 ως τότε χρόνια του θεσμού.

Το 1997 στο Παγκόσμιο κλειστού στο Παρίσι αν και είχε το δεύτερο καλύτερο χρόνο από όλες τις αθλήτριες βρέθηκε εκτός τελικού(!) αφού είχε τον ίδιο χρόνο με την Αμερικανίδα Ντίβερς που πέρασε ως δεύτερη στον τελικό από τη σειρά (επίσης στην ίδια σειρά ήταν η πρώτη σε χρόνο Πριβάλοβα).

Το 1997 στο Παγκόσμιο ανοικτού της Αθήνας επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με το Γκέτεμποργκ (1995), με τη Θάνου να είναι πέμπτη στον ημιτελικό (ένατη συνολικά), με χρόνο που στην άλλη σειρά θα ήταν αρκετός να την φέρει στον τελικό. Όμως, την ίδια χρονιά πήρε το χρυσό στους Παγκόσμιους Φοιτητικούς στην Κατάνια και χρυσό στους Μεσογειακούς Αγώνες του Μπάρι.

Το 1998 ήταν 4η στο Ευρωπαϊκό κλειστού της Βαλένθια, ενώ από το σημείο αυτό και έπειτα, όπου έτρεξε πήρε μετάλλιο. Ηταν τρίτη στο Ευρωπαϊκό ανοικτού της Βουδαπέστης με τρία πανελλήνια ρεκόρ (10.86 στον τελικό).

Το 1999 στο Παγκόσμιο κλειστού στο Μαεμπάσι πήρε το χρυσό μετάλλιο με τρία πανελλήνια ρεκόρ για να καταλήξει στο 6.96 που είναι η τέταρτη επίδοση του κόσμου όλων των εποχών. Το καλοκαίρι στη Σεβίλλη και στο Παγκόσμιο ανοικτού ήταν πάλι στα μετάλλια (3η) επίσης με πανελλήνιο ρεκόρ 10.83 που ισχύει και σήμερα, ενώ το χειμώνα του 2000 στη Γάνδη και στο Ευρωπαϊκό κλειστού, "ντουμπλάρισε" τα χρυσά της μετάλλια στη διοργάνωση αυτή, μετά τη Στοκχόλμη.

Το καλοκαίρι του 2000 ήλθε και ο πιο ακριβός τίτλος, αυτός του αργυρού Ολυμπιονίκη στο Σίδνεϊ, αν και η Θάνου αγωνίστηκε τραυματισμένη τόσο στον ώμο, όσο και στο ισχίο. Την εποχή αυτή θεωρούνταν η καλύτερη λευκή σπρίντερ του κόσμου, με καλύτερή της μόνο τη Μάριον Τζόουνς.

Το χειμώνα του 2001 πρώτη φορά στην καριέρα της ξεκουράστηκε και δεν αγωνίστηκε, ενώ το καλοκαίρι στο Παγκόσμιο του Εντμοντον ήταν και πάλι τρίτη.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2002 στο Μόναχο κατέκτησε την πρώτη θέση και πήρε το μόνο μετάλλιο που έλειπε έως σήμερα από τη συλλογή της, το χρυσο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Το 2003 κατέλαβε την πέμπτη θέση στο 9ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσι, παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, αν κανείς αναλογιστεί ότι σε αυτόν τον τελικό έτρεξε έχοντας τραυματισμούς σε τένοντα με μέση που την ταλαιπώρησαν όλη τη σεζόν της προετοιμασίας. Oλη τη χρονιά δεν είχε τρέξει καθόλου.

Είναι τέσσερις φορές αθλήτρια της χρονιάς για τους Ελληνες αθλητικούς συντάκτες (1995, 2000, 2001,2002), ενώ ποτέ ενδιάμεσα 1996-1999, δεν έλειψε από την τριάδα κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Ετσι δίκαια έχει χαρακτηρισθεί σαν η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών, για τη διάρκεια διακρίσεων και τις υψηλές επιδόσεις της.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η Κατερίνα έχει έως σήμερα πετύχει 6 πανελλήνια ρεκόρ ανοιχτού στίβου και 9 πανελλήνια ρεκόρ κλειστού στίβου και έτσι με ένα σύνολο 15 (!) πανελληνιών ρεκόρ είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια που έχει να παρουσίασει ανάλογο επίτευγμα!

Σκάνδαλο αναβολικών

Το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Κατερίνα Θάνου ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της ελλάδας για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στα 100 μ των γυναικών. Εντούτοις, μια ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων, η Κατερίνα Θάνου και ο συναθλητής της Κωνσταντίνος Κεντέρης δεν ευρέθησαν από τους ελεγκτές της IAAF για έλεγχο ντόπινγκ, και αργότερα την ίδια νύχτα νοσηλεύθηκαν και οι δύο στο νοσοκομείο, ισχυριζόμενοι ότι είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα. Το σκάνδαλο που ακολούθησε σε σχέση με την εξέτασή τους, ανάγκασαν την Κατερίνα Θάνου και τον Κωνσταντίνος Κεντέρης να  αναγγείλουν την απόσυρσή τους από τους αθλητικούς αγώνες στις 18 Αυγούστου 2004, μετά από ακρόαση ενώπιον της πειθαρχικής Επιτροπής της ΔΟΕ. Στις 22 Δεκεμβρίου 2004 τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από κάθε αγώνα.

Η επίσημη ελληνική έρευνα σχετικά με το ατύχημά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα ήταν σκηνοθετημένο. Μάλιστα ο προπονητής τους Χρήστος Τζέκος πιάστηκε αργότερα να έχει στην κατοχή του μεγάλες ποσότητες  στεροειδών και αναβολικών φαρμάκων, τα οποία εισήγαγε από το εξωτερικό. 

Επιστροφή στα κουλουάρ

Η επιστροφή της στα κουλουάρ έγινε το Φεβρουάριο του 2007. Στα 60μ. περιορίστηκε στην 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, στις 4 Μαρτίου 2007 με επίδοση 7.26. Στη συνέχεια της χρονιάς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έκανε μόνο δύο κούρσες στον ανοιχτό με καλύτερη στα 11.35. Στις 10 Αυγούστου 2008 ανακοινώθηκε επίσημα από την Δ.Ο.Ε. ο αποκλεισμός της από την Ολυμπιάδα του Πεκίνου (2008) επειδή με τις ενέργειές της "δυσφήμησε το Ολυμπιακό Κίνημα".

De Siris