Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Σταμάτης Κραουνάκης

Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει χαρακτηριστεί το σημαντικότερο ταλέντο συνθέτη στην Ελλάδα τα τριάντα τελευταία χρόνια. Έχει σημαδέψει με τα τραγούδια του τις γενιές του 80 και 90. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Δεκεμβρίου 1955.

Ο ίδιος σήμερα, ζει στην Αθήνα χαίρεται με την τέχνη του και τους φίλους του και αναφέρει ως Βιογραφικό του τα εξής:

«Γεννήθηκα το 1955. Σπούδασα μουσική με την κυρία Κλέλια Τερζάκη και πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο. Έχω γράψει 40 CDs και μουσική σε 50 έργα για το θέατρο.»

Στην Πάντειο γνώρισε τη Λίνα Νικολακοπούλου, -«Η Λίνα είναι γεννημένη ποιήτρια». Με τη Νικολακοπούλου είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού έργου του Κραουνάκη. Μαζί σχεδιάζουν και κυκλοφορούν το 1985, τη δισκογραφική δουλειά ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΚΙ ΟΠΛΟΦΟΡΩ (Οκτώβριος 1985), δίσκος που έχει ξεπεράσει τις 200.000 πωλήσεις και θεωρείται ένας από τους κλασικούς του αιώνα που πέρασε.

Η συνεργασία τους με την ερμηνεύτρια 'Άλκηστη Πρωτοψάλτη γεννάει έναν θρίαμβο και στέλνει την 'Άλκηστη, στα ύψη.

Το 1986 συναντιόνται με τον Ανδρέα Βουτσινά, διεθνούς φήμης σκηνοθέτη - δάσκαλο και με τον σκηνογράφο Μανόλη Παντελιδάκη προτείνουν από το 1986 μια άλλη διασκέδαση χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου. Αυτό το καινούργιο παιχνίδι στην αρχή φαντάζει ανατρεπτικό γίνεται κυρίαρχο ρεύμα αποκτάει φανατικούς φίλους και εχθρούς τραντάζει το κουρασμένο σύστημα των 70s stars κι επιβάλλει τα δικά του.

Το σύστημα ενώ τους «μάχεται» τους μιμείται με αποτέλεσμα «τερατογενέσεις» αλλά και νέο αίμα που αρχίζει να ελπίζει, ότι «η Ελλάδα δεν τελειώνει στα σκυλάδικα».

Ο Κραουνάκης και η Νικολακοπούλου στα είκοσι και... χρόνια της καριέρας τους έχουν δώσει μάχη σώμα με σώμα για την αναβάθμιση της τέχνης του τραγουδιού, την ποιότητα των παραστάσεων, την εισαγωγή νέου ήθους και νέων απαιτήσεων στις ερμηνείες και είναι από τους ελάχιστους Έλληνες καλλιτέχνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ποτέ από το δημόσιο.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου. Έχει επίσης αναδείξει τις καλύτερες αντρικές λαϊκές καινούργιες φωνές (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου).

Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη, και τα επεξεργάζεται ενώ παράλληλα βλέπουν το φως της δισκογραφίας εσωτερικοί μουσικοί μονόλογοι, νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές - γενικότερα μουσική που δηλώνει την εικόνα της.

Συγχρόνως δοκιμάζει με όλους τους σημαντικούς νέους σκηνοθέτες, εφαρμογές εικόνας, ή μελοποίηση κλασικών κειμένων, κυρίως κωμωδία που είναι η μεγάλη του αγάπη.

Το 1997 δέχεται να αναλάβει, καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. «Χτίζει» στην κυριολεξία με σύμμαχό του, τον Θεσσαλονικιό αρχιτέκτονα, σκηνογράφο και δάσκαλο Απόστολο Βέττα, το Δημοτικό Θέατρο Καβάλας, ανεβάζει τρεις εφαρμογές ελληνικού λόγου με μουσική (ΧΤΙΣΤΕΣ του Γιώργου Χειμωνά, θέαμα για 70 θεατές (και στο Γκάζι, Αθήνα), με ερμηνεύτριες τις κυρίες Βέρα Ζαβιτσιάνου, Όλγα Τουρνάκη και Λυδία Φωτοπούλου, ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ του Γιώργου Μανιώτη στο Παλιό Ωδείο Καβάλας και ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη με σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη - ανέβασμα κλειστού θεάτρου).

Το εγχείρημα στέφεται με μεγάλη επιτυχία, εγκαινιάζοντας το Δημοτικό θέατρο Παλλάς.

Παρ όλα αυτά, η ζωή του ΠΛΟΥΤΟΥ, κόβεται απότομα και ο Σταμάτης Κραουνάκης παραιτείται. Επιστρέφει στη δισκογραφία με τοCD ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ και δίνει σεμινάρια ερμηνείας τραγουδιού στις Ροές της Σοφίας Σπυρατου. Σχηματίζεται ομάδα από τους μαθητές του.

Η Ομάδα βαφτίζεται Σπείρα - σπείρα και ζητάει φιλοξενία στο θέατρο Χυτήριο.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης σκηνοθετεί την πρώτη του μουσική παράσταση - εξομολόγηση με τίτλο ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ, δήλωση αθωότητας του τραγουδιού στα τέλη του εικοστού αιώνα.

Αρχές του 2000 κυκλοφορεί τα CD ALUMINA και το soundtrack της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου AYTH H NYXTA MENEI, μουσική που του χαρίζει το κρατικό βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 13 νέα λαϊκά τραγούδια με τίτλο ΤΑ BLUES ΤΑ ΛΑΪΚΑ και το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς ΥΣΤΕΡΑ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ με βασική ερμηνεύτρια την Μαρινέλλα - Μουσική που του χαρίζει το Βραβείο Τηλεοπτικής μουσικής 2000.

Ξανασυνεργάζεται για 80 παραστάσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τον Ιανουάριο του 2000 παρουσιάζει το μουσικό μονόλογο ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ με τη Δήμητρα Παπίου σε 31 «Βαριά Ελληνικά Τραγούδια». Το εγχείρημα αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς και παίζεται για τρία χρόνια. Τον τρίτο χρόνο κυκλοφορεί και το CD της παράστασης από την εταιρεία Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι.

Στο μεταξύ... ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟ, περιοδεία και 2ος χρόνος, στο θέατρο Χώρα και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώ κυκλοφορεί και το CD της παράστασης από την εταιρία Σείριος.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Κραουνακης και η Σπείρα-σπείρα αποκτούν καινούργια μόνιμη στέγη στον πολυχώρο Αθηναΐς στον Βοτανικό και κάνουν πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου.του 2001, με το μουσικό έργο SOLD OUT, ένα εργο για το χρήμα.

Το καλοκαίρι του 2002 παρουσιάζει το μουσικοχορευτικό θέαμα τραγουδιών με υπόθεση, ΑΥΤΗ Η ΝΥΧΤΑ ΜΕΝΕΙ, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο, ο Κώστας Μακεδόνας, η ομάδα Σπείρα-σπείρα, η Τζένη Μπότση και η Δήμητρα Παπίου. Η παραστάσεις - οι οποίες σημείωσαν τεράστια επιτυχία - παρουσιάστηκαν σε θέατρα των μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας, με τελευταία παράσταση στο Θέατρο Λυκαβηττού της Αθήνας, το Σεπτέμβριο 2002.

Στον πολυχώρο Αθηναΐς, στις 18 Νοεμβρίου 2002 κάνει πρεμιέρα με το νέο έργο - μιούζικαλ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ, το οποίο αγκαλιάστηκε από κοινό και κριτικούς και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον όλης της καλλιτεχνικής Αθήνας.

Η Σπείρα-σπείρα είναι πανελλήνιο θέμα και η παράσταση χαρακτηρίζεται η καλύτερη της καριέρας του.

2002, ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΩ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥ και ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ. Δυο ταινίες των Ν. Παναγιωτόπουλου και Δ. Παγουλάτου αντίστοιχα, στις οποίες ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε μουσική και στίχους.-οι κριτικοί μιλάνε «για μουσική που τρυπάει την οθόνη».

Μάιος 2003. Κυκλοφορία CD με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα και με τίτλο ΕΠΕΣΕ ΕΡΩΤΑΣ.

Μικρή περιοδεία καλοκαιριού με ομώνυμο θέαμα

Σεμινάριο ερμηνείας τραγουδιού με 20 Κρητες νέους καλλιτέχνες.

Στα Υακινθεια του Δήμου Ανωγείων, η δράση παίχτηκε στο θέατρο Νίκος Ξυλουρης στ' Ανώγεια και μεταδόθηκε από το Β Πρόγραμμα.

Νέα ανανεωμένη εκδοχή της ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ. Καινούργια πρόσωπα, καινούργια νούμερα...

Εγκαίνια Παιδικής σκηνής με ένα μουσικό παιχνίδι βασισμένο στο βιβλίο ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ του Γιώργου Σεφέρη.

De Siris