Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σαντάμ Χουσεΐν

Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1937 στην πόλη Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέλαβε ρόλο καθοδηγητή μέσα στην αντι-δυτική ατμόσφαιρα της εποχής και από νωρίς εισήλθε στις τάξεις του κόμματος Μπάαθ.

Το 1956 συμμετείχε σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα στρατηγού Αμπντούλ Καρίμ Κασέμ. Οι ικανότητές του τον οδήγησαν σύντομα στις ηγετικές βαθμίδες του κόμματος, ωστόσο το 1959 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ και πέρασε τέσσερα χρόνια εξορίας στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Επέστρεψε στο Ιράκ το 1963, μετά την ανατροπή του Κασέμ από το στρατό και το παναραβικό «σοσιαλιστικό» κόμμα Μπάαθ. Την περίοδο εκείνη παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Σαχιντά, με την οποία απέκτησε δύο γιους και τρεις κόρες.

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της χώρας Αμπντούλ Ραχμάν Μοχάμεντ Αρέφ δεν αποδέχθηκε τις πιέσεις του Μπάαθ και το έθεσε εκτός νόμου. Ο Χουσεΐν, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να τον ανατρέψουν το 1964, αλλά το κίνημά τους απέτυχε. Ο Σαντάμ φυλακίστηκε, αλλά κατάφερε να αποδράσει το 1966.

Με το νέο πραξικόπημα, το 1968, η παράταξή του ανέλαβε την εξουσία και ο Σαντάμ χρίστηκε υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία του κόμματος. Επί χρόνια υπήρξε ο άνθρωπος που κινούσε τα «νήματα» στη σκιά του προέδρου Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ και το 1979 κατόρθωσε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή και επέβαλε την κυριαρχία του στηριζόμενος στον τρόμο και τις δολοφονίες των αντιφρονούντων, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Με στόχο να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποτελέσει μελλοντικό κίνδυνο, έστειλε το στρατό του σε μια πολεμική περιπέτεια το 1980, που διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Ο Σαντάμ είχε τότε την παρασκηνιακή υποστήριξη των ΗΠΑ, που είχαν επιλέξει να αγνοήσουν καταγγελίες για θηριωδίες, όπως την εκτέλεση 148 σιιτών στην Ντουτζάιλ -ως αντίποινα για την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο του 1982-, ενέργεια για την οποία τελικά καταδικάσθηκε εις θάνατον, ή την εξόντωση 5.000 Κούρδων χωρικών στην Χαλάμπτζα το Μάρτιο του 1988.

Μετά την εκεχειρία με το Ιράν, ο Ιρακινός ηγέτης στράφηκε σε νέες ιδέες για να κυριαρχήσει στη περιοχή: την ανάπτυξη ισχυρών συμβατικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως και χημικών, πυρηνικών και βιολογικών όπλων.

Τον Αύγουστο του 1990 επιτέθηκε στο Κουβέιτ, κατηγορώντας το ότι ρίχνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», στο οποίο άλλωστε στηριζόταν και η κλονισμένη οικονομία του Ιράκ. Ακολούθησαν εβδομάδες αμερικανικών βομβαρδισμών που ισοπέδωσαν τις εγκαταστάσεις του Ιράκ και η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου» που εκδίωξε τους Ιρακινούς στρατιώτες από το Κουβέιτ.

Με την παρότρυνση των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν οι σιίτες, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέφερε την «τάξη» με σκληρό τρόπο, τόσο στο νότο, όσο και στον κουρδικό βορρά. Το Ιράκ υπέφερε, όμως, και από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έλυσε τα χέρια του Τζορτζ Ο.Μπους που ήθελε να παρέμβει στη Μ.Ανατολή. Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επέστρεψαν στο Ιράκ το Νοέμβριο του 2002 και άρχισαν εκ νέου να ψάχνουν για πυρηνικά όπλα.

Παρά το γεγονός ότι πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα ουδέποτε βρέθηκαν στο Ιράκ, υπήρξαν το πρόσχημα για την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003. Η εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν πήρε τέλος στις 9 Απριλίου και ο ίδιος έγινε ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος στο Ιράκ.

Στις 22 Ιουλίου οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Οντάι και Κουσάι, έπεσαν νεκροί από αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό, κοντά στην Μοσούλη, και το Δεκέμβριο του 2003 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ συνελήφθη κοντά στην Τικρίτ.

Τον Ιούλιο του 2005 απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες εις βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα για τη δολοφονία των 146 σιιτών στην Ντουτζάιλ. Κατά την έναρξη της δίκης του, στις 19 Οκτωβρίου, ο Ιρακινός πρώην ηγέτης δήλωσε αθώος, ωστόσο καταδικάσθηκε εις θάνατον δι' απαγχονισμού στις 5 Νοεμβρίου του 2006.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου.

De Siris