Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Camp Nou

Camp Nou

Το Κάμπ Νόου (Camp Nou) είναι ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα. Ονομάζεται έτσι από την καταλανική έκφραση «νέο πεδίο», «νέος κάμπος». Η επίσημη ονομασία του είναι Estadi del Futbol Club Barcelona, δηλαδή Στάδιο του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Μπαρτσελόνα.
Το Κάμπ Νόου εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1954 με σκοπό την αντικατάσταση του παλαιότερου σταδίου το οποίο με 60.000 θέσεις δεν είχε αρκετό χώρο για τους οπαδούς. Το νέο γήπεδο έχει πάνω από 98.000 θέσεις. Κατά το 1982 επεκτάθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στην Ισπανία και έφτασε τη χωρητικότητα των περίπου 115.000 θέσεων. Όμως λόγω κανόνων της ΦΙΦΑ το 1998 για την υποχρεωτική ύπαρξη καθισμάτων για όλους τους θεατές, η χωρητικότητα έπεσε στις 98.000 θέσεις.
Στο γήπεδο βρίσκεται και το μουσείο της Μπαρτσελόνα, όπως επίσης και ενα Μίνι Στάδιο 20.000 θεατών καθώς και το γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου, το Παλάου Μπλαουγκράνα με χωριτηκότητα 8.000 θέσεων.
Η Μπαρτσελόνα (καταλανικά: Futbol Club Barcelona) είναι καταλανικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Βαρκελώνη, στην Ισπανία. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1899 και είναι γνωστή κυρίως για τις επιτυχίες του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ ανάλογες διακρίσεις έχει τόσο στην καλαθοσφαίριση όσο και σε άλλα δημοφιλή συλλογικά αθλήματα. Στα καταλανικά το όνομα του συλλόγου προφέρεται Μπαρσαλόνα, ενώ στα καστιλιάνικα ισπανικά Μπαρθελόνα. Ευρέως διαδεδομένο είναι το Μπαρτσελόνα (περιοχές της νότιας Ισπανίας, ισπανόφωνοι Λατινικής Αμερικής, αλλά και αγγλόφωνος κόσμος). Επίσης χρησιμοποιούνται το χαϊδευτικό του συλλόγου Barça (Μπάρτσα), αλλά και το ψευδώνυμο Blaugrana (Μπλαουγκράνα) που παραπέμπει στα χρώματα της ομάδας.
Σύνθημα του συλλόγου είναι το "Més que un club" (Περισσότερο από ένας σύλλογος), αφού η Μπαρτσελόνα αποτελεί φορέα ανάδειξης της ταυτότητας των Καταλανών και αντίστασής τους στην κεντρική εξουσία, με την οποία συνδέεται ιστορικά από πολλούς η άλλη μεγάλη ομάδα της Ισπανίας και αιώνια αντίπαλός της, Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο τους συγκροτούν ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι παγκοσμίως, γνωστό ως El Clásico (Ελ Κλάσικο). Η Μπαρτσελόνα χαρακτηρίζεται "Més (Más) que un club" και σε τμήματα της Ισπανίας εκτός Καταλωνίας, μια αντίληψη που υιοθετήθηκε στα χρόνια της φρανκικής δικτατορίας από τη λαϊκή βάση καθώς και τους διανοούμενους της αριστεράς, που τη θεωρούσαν σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Στο ποδόσφαιρο η Μπαρτσελόνα θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρώπης καθώς έχει κατακτήσει 1 Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων (πρόδρομος του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ) και 3 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, ενώ στις δύο μεγαλύτερες εγχώριες διοργανώσεις έχει κατακτήσει 20 Πρωταθλήματα και 25 Κύπελλα Ισπανίας.
De Siris